Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HDZ-a

Karamarko podnio ostavku pa objavio na Facebooku: Uvjeren sam da ćemo uspjeti presložiti Vladu

Tomislav Karamarko
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
15.06.2016.
u 21:08

– Odluka o ostavci je donesena kao posljedica odnosa u Vladi – rekao je Karamarko

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko objavio je da je dao ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade te još jednom pozvao potpredsjednika Vlade Božu Petrova i premijera Tihomira Oreškovića da i oni daju ostavke. Karamarko je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a potvrdio da će se u četvrtak u Hrvatskom saboru odlučivati o Oreškovićevu opozivu, nakon čega će se, kazao je, ići u preslagivanje Vlade.

Stanje krize vlasti zadnjih mjesec dana nazvao je "negledljivim folklorom". Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bio u sukobu interesa nazvao je "napola nakaradnom" jer podsjeća na verbalni delikt i ustvrdio da je isforsirana pritiskom. Najavio je da će se zbog toga obratiti Upravnom sudu.

– Dao sam ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. To sada činim i pred hrvatskom javnošću, smatram da je to dobar potez – kazao je Karamarko. – Nakon ove  faze sutra idemo na preslagivanja i vjerujem da ćemo dobiti većinu koja će imati Vladu koja će biti svjesna teške situacije u državi – kazao je Karamarko i pozvao Petrova i Oreškovića da daju ostavku.  – Odluka o ostavci donesena je prije tjedan dana, a objavljena na Predsjedništvu prije dva dana, nema veze s odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa – kazao je Karamarko.  – Odluka o ostavci je donesena kao posljedica odnosa u Vladi – rekao je Karamarko.

Na pitanje je li njegova pozicija u HDZ-u uzdrmana odgovorio protupitanjem: Zašto bi bila uzdrmana?

Ostavka je simbolični čin

– Već neko vrijeme razgovaramo s potencijalnim političkim suradnicima, to ide jako dobro. Vidjet ćemo sljedećih tjedana kako će se to odviti – kazao je Karamarko o preslagivanju većine te dodao da je uvjeren da će uspjeti u preslagivanju.  – Ostavka je jedan simbolični čin, htio sam njime reći: dajte i vi ostavku. Nemojte se više mrcvariti po Vladi i Saboru, dajte drugim ljudima priliku – rekao je Karamarko te upitao kako bi mogli opozvati opoziv Oreškovića. 

–  Povjerenstvo je danas razmatralo ovaj moj tzv. slučaj, i zadovoljan sam i nezadovoljan onim što su rekli. Nezadovoljan sam jer su konstatirali sukob interesa, a zadovoljan sam jer je on realiziran na neformalnom sastanku na Vladi gdje nije vođen zapisnik i nije odlučeno ništa. Odlučili su da sam u sukobu interesa jer imam stav. Ne bi me veselilo ako smo se vratili u vrijeme verbalnog delikta. Imam stav. Mislim da je ta odluka na neki način isforsirana pritiskom ne znam koga i čega, na Upravnom sudu ću je pobiti jer ona ne govori ništa. Govori da realnog sukoba interesa nema – kazao je Karamarko.  – Dobivam na desetke poruka koje me ohrabruju. Jučer sam spomenuo termin da će to biti nakaradno. Ovo je na pola nakaradno – kazao je Karamarko.  – Sutrašnji dan je dan kada ćemo glasovati o opozivu premijera Tihomira Oreškovića. Već smo govorili o razlozima zbog kojih smo pokrenuli pitanje opoziva, nefunkcionalnost Vlade u onom gornjem dijelu. Odnos Mosta prema nama nije bio korektan i došli smo do samog ruba. Odnos premijera prema nama nije bio prema demokratskim standardima. Smatramo da je moglo biti puno bolje i da smo više mogli učiniti – kazao je Karamarko. 

Jučer je objavljeno da će Karamarko danas podnijeti ostavku, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici utvrdilo da je Karamarko iznošenjem osobnih stavova i prijedloga za povlačenje iz arbitraže bio u sukobu interesa.

– Zbog osobnih i poslovnih odnosa s Petrovićem, Karamarko se nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost i u situaciji mogućeg sukoba interesa zbog koje ne može sudjelovati u donošenju odluka o arbitraži i Ini – rekla je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

>> Sutra ćemo glasati za opoziv Vlade ako ta odluka bude u Saboru. Naš cilj su novi izbori

Komentara 260

BO
bojuki1
15:11 15.06.2016.

Glavno da nema sukoba interesa kada supruge sdp-ovaca iz državnih tvrtki izvlače milijune, ali je zato sukob interesa Karamarkov osobni stav i mišljenje, smijurija. Hrvatskom drmaju Milanovićevi kadrovi i mediji.

Avatar niwrad
niwrad
15:00 15.06.2016.

Kod Konzultantice NEMA sukoba interesa - to je odluka povjerenstva za one koji znaju čitati. Ali zbog pritiska javnosti izmislili su mu 'sukob interesa' zato jer je na sastanku s Mostom izrazio stav da bi RH u sporu s Molom trebala koristiti pregovore umjesto arbitraže. Dakle, nikakvu spornu službenu odluku kao dužnosnik nije donio, nije bio u nikakvom sukobu interesa kod Konzultantice, ali svejedno je KRIV - zbog stava. Mediji u svojoj mahnitosti i pristranosti uopće ne čitaju što piše. Da ponovim: po povjerenstvu afera Konzultantica ne postoji i Karamarko nije bio u sukobu interesa.

BE
berogrga
15:06 15.06.2016.

Zar ste očekivali drugačiju odluku? Ovo nije odluka kukavičkog povjerenstva koje selektivno od slučaja do slučaja radi svoj posao, već partijskih medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije