Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko

'Samo teški zahvati, prolazak kroz dolinu suza, mogu nas izvesti iz ovog stanja'

Tomislav Karamarko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
27.04.2015.
u 16:49

Čelnik najveće oporbene stranke uvjeren je u pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima. Najavljuje da će, ako postane premijer, svake godine ići i u Jasenovac i na Bleiburg

Hrvatsku iz krize ne mogu izvući ad hoc mjere i rješenja, a HDZ je spreman posegnuti za bolnim rezovima kako bi proveo nužne reforme. Poručio je to danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u emisiji ''Oporbeni zarez'' Hrvatskog radija.

– Prije godinu dana ozbiljno smo prionuli poslu da bismo kreirali sveobuhvatni gospodarski program. Neće biti lako i u početku će biti gorkih zalogaja. Postoji ono što se u ekonomiji zove upravljanje dugom. Ova vlada nije ništa napravila s tim. Vlada donosi stihijska rješenja koja će možda uštedjeti 15 milijuna kuna, a mi govorimo o milijardama – kazao je Karamarko.

Sveobuhvatne reforme

Čelnik najveće oporbene stranke uvjeren je da će na sljedećim izborima HDZ odnijeti pobjedu, a on postati premijer. Smatra da dubinske i sveobuhvatne reforme koje se moraju provesti, a obuhvatile bi poreznu politiku, socijalu, tržište rada, zdravstvo, ne mogu biti popularne.

– U širem, državnom smislu bit će bolje. Samo ti teški zahvati, prolazak kroz dolinu suza može nas izvesti iz ovog stanja i da nam bude bolje – vjeruje predsjednik HDZ-a. Kritizirao je politiku koju provodi Vlada, ali i premijera Zorana Milanovića.

– Milanović je rekao da će deficit biti 12 milijardi, a ja da će deficit biti 18,5 milijardi kuna. Nevjerojatno je da prvi čovjek države ne zna točnu brojku, a to govori dovoljno o ozbiljnosti premijera koji barata milijardama kao da su kune – podsjetio je Karamarko i poručio da ad hoc mjere za obuzdavanje deficita i javnog duga koje vlada posljednjih mjeseci provodi više ne mogu pomoći.

– To je potez očajnika. Malog učenika koji iz zadnje klupe dolazi stalno u Bruxelles i dobiva po prstima – ironično je zaključio i dodao: ''Čak ni Grčka nema primarni deficit izražen kao RH. Porezna politika mora stimulirati, a ne biti destimulativna kao ova koju oni vode. Moramo dati vjetar u leđa malim i srednjim poduzetnicima – kazao je Karamarko i poručio da će on, kada dođe na vlast, prezentirati što je sve ''naslijedio'' i kako neće tražiti alibi za nedjelovanju u naslijeđenim dugovima.

– Program su ponudili, podastrli i nisu ga realizirali. Mi ćemo uskoro svoj prezentirati i tražit ćemo od ove vlade inventuru – najavio je predsjednik HDZ-a.

– Inzistirat ćemo definitivno na programima. Ja sam dosta tenisica potrošio na košarkaškom terenu i ovo me podsjeća na onu situaciju kad igrate s velikim momcima i vodite 20:0, a onda oni prekinu utakmicu i kažu: ''Tko prvi zabije koš – pobjednik''. Mi smo već zabili 20 koševa, ali nema veze, zabit ćemo još jedan...– najavio je Karamarko. Kazao je i što misli o Milanovićevoj izjavi da je njegova vlada jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija u novijoj hrvatskoj povijesti.

Milanović kao da priča viceve

– Da nismo u teškim vremenima, rekao bih da čovjek priča viceve. Svi kažu da je ovo najlošija vlada u suvremenoj RH i da je učinila golemu štetu RH, a on tvrdi da je najbolja. Takve izjave su daleko od racionalnog pristupa – upozorava Karamarko koji sadističkim činom drži ''rastezanje datuma izbora'', odnosno najave Kukuriku vlade da se izbori održe 3. siječnja 2016. godine, odnosno na 16. godišnjicu pobjede SDP-ove koalicije koju je predvodio pokojni premijer Ivica Račan.

– Očito su postali praznovjerni i misle da mogu ponoviti uspjeh na taj datum – komentirao je čelnik HDZ-a. Dodao je i da njegovoj stranci svaki datum odgovara, ali da bi za Hrvatsku bilo bolje da se izbori održe što prije, možda najbolje nakon godišnjih odbora u ranu jesen. Prisjetio se i anketa koje su provedene posljednje dvije godine.

– Ankete su cijelo vrijeme imale za cilj smanjiti našu poziciju i to je bio psihološki rat koji nije uspio. Bio sam stalno skeptičan prema tim anketama, a skeptičan sam i danas – kazao je Karamarko i ustvrdio da razlika između HDZ-a i SDP-a trenutačno nije 13% već 20% ali, tvrdi, izgleda da te ''režimske'' agencije žele spasiti što se da, no poručuje da im neće uspjeti te da će razlika između dvije vodeće stranke uoči samih izbora biti 20, a možda i 25%.

Osvrćući se na aktualne dnevnopolitičke teme, Karamarko je kazao da HDZ podržava zahtjev udruge Franak za smjenom guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

– Smatramo da HNB ne može biti pasivan i promatrač događaja u gospodarstvu. Oni kao da vole sjediti u loži kao na nogometnoj utakmici i gledati što se događa na terenu, a na njemu se valja u blatu. Trebali su predvidjeti što će se dogoditi s frankom i zaštititi građane, a ne samo brinuti o tečaju kune – pojasnio Karamarko.

Proslava Oluje u Kninu

Ponovio je zbog čega ne podržava proslavu obljetnice Oluje na dvije lokacije.

– Specijalnost je ove vlade da mijenja ustaljene navike i običaje pa i u pogledu odnosa prema braniteljima i datumima. Knin je simbol okupacije, ali i pobjede. Tamo je počelo i završilo. Zato se tamo treba i slaviti – rezolutno je utvrdio predsjednik HDZ-a. Ponovio je kako je nemoguće da se ljudi teleportiraju iz Knina u Zagreb te da će HDZ biti tamo i na tvrđavi i u gradu te se družiti s građanima. Mimohod ne odobrava jer smatra da on poskupljuje cijeli događaj, a sad se mora paziti na svaku kunu.

Komentirao je i obilježavanje proboja jasenovačkih logoraša te pohvalio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je izbjegla politizaciju događaja i žrtvama odala dostojnu počast.

– Kazao je da se Jasenovac mogao pretvoriti u scenu političke zlouporabe gdje se premijer ponovno pokazuje kao jedini autentični antifašist, ali nije.

Rekao je da je Jasenovac mjesto gdje se dogodio veliki zločin, mjesto pijeteta. Osudio je sve totalitarizme 20. stoljeća, i nacionalsocijalizam i fašizam, ali i komunizam što, kaže, vladajuća ljevica u Hrvatskoj stalno zaboravlja, čime se čine podjele u hrvatskom društvu.

Kazao je da će, ako postane premijer, ići u Jasenovac i to u siječnju kada se odaje počast žrtvama holokausta. No planira ići i na Bleiburg.

>>'Snažno osuđujem holokaust i izražavam duboki pijetet svim žrtvama nacističkog režima'

>>I Karamarko traži smjenu Vujčića: Nije reagirao na vrijeme i mora otići

Komentara 252

ZO
ZoranKubura
17:02 27.04.2015.

Samo nam Muljanović može pomoći , neka da OSTAVKU

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
17:06 27.04.2015.

Želim najnepopularnijeg političara za premijera! Nakon toliko "popularnih", možda nam i krene.

ZO
ZoranKubura
17:04 27.04.2015.

Ostavka je jedina šansa narodu kojega je ova vlast opljačkala i učinila mu život nemogućim, ali ODMAH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije