Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brkić o aferi Barbika

'To je klasičan udbaški rukopis. A znamo tko je okružen ljudima s praksom u Udbi'

Milijan Brkić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
06.07.2014.
u 12:13

- Čudno je zašto predsjednik nije odmah naložio istragu da se utvrdi tko radi te prljave stvari - kazao je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, nije nakon izbijanja afere “Barbika” gubio vrijeme, nego je odmah za cijelu konstrukciju optužio Pantovčak i želju da se nanese šteta kandidatkinji HDZ-a, Kolindi Grabar-Kitarović.

:: G. Brkiću, jeste li se osobno prepoznali u tvrdnjama predsjednika RH Ive Josipovića koji, govoreći o tzv. Operaciji Barbika, “producenta” tog materijala smješta u “paraobavještajno podzemlje”?

Ono što sam prepoznao, ne samo ja nego i svi naši građani, jest da je taj prljavi uradak kojim se pokušava blatiti naša kandidatkinja gđa Kolinda Grabar-Kitarović osvanuo, pojavio se u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Predsjednik je nervozan zbog isteka mandata pa ponovno hrvatsku javnost opterećuje reprizom epizode koju je javnost gledala 2009. u predizbornoj kampanji, kada je osvanuo sličan uradak. Zanimljivo, kad je postao predsjednik, nije ni tada zatražio istragu nadležnih tijela iako je u predizbornoj kampanji glasno tvrdio da će baš on stati na kraj paraobavještajnom podzemlju. Ne zna se tko je uradak napravio, nisam ga vidio, ali oni koji su vidjeli njegove dijelove na webu kažu da je to klasičan uradak s potpisom udbaškog podzemlja. A znamo da je predsjednik, a ne mi u vrhu HDZ-a, okružen nekim ljudima koji su se ispraksirali u Udbi. Nakon svega ovoga, međutim, uvjeren sam još više, gđa Kolinda će biti iduća hrvatska predsjednica. Predsjednik Josipović je kazao da je njemu takva prljava rabota neprihvatljiva, pa dodatno iznenađuje zašto onda nije, kada je taj uradak osvanuo u njegovoj pošti, odmah naložio i istragu da se utvrdi tko radi te prljave stvari. No, on to ne radi, nego saziva u četvrtak novinare iz pisanih medija, a u petak iz elektroničkih medija, dakle dva dana zaredom saziva novinare i pokazuje im taj uradak. A neki su novinari, kako se može čitati, imali i detaljniji uvid u taj uradak.

:: Kako vi, kao iskusni stručnjak za obavještajno-sigurnosna pitanja, gledate na taj uradak, što mislite tko ga je producirao i zašto? Josipović je zabrinut jer, kaže, taj materijal je smišljen da šteti njemu, ali i Kolindi Grabar-Kitarović. De facto vas je predsjednik države optužio da radite protiv interesa svoje kandidatkinje?

Što se tiče zabrinutosti predsjednika Josipovića, siguran sam da je kao uvijek do sada on zabrinut samo zbog svog rejtinga. A što se tiče uratka, nismo mala djeca, on je kreiran da bi se naštetilo našoj kandidatkinji, kako bi je se spriječilo da bude izabrana za novu predsjednicu RH. Siguran sam da stotine različitih anonimnih uradaka stižu mjesečno na adrese hrvatskih medija i uglavnom završe u košu za smeće. Ako je predsjednik bio zabrinut, trebao je prvo zatražiti istragu, a ne s najviše političke funkcije u državi prezentirati javnosti taj uradak. Bolje bi mu bilo da barem ostatak svog mandata koristi za rješavanje gorućih problema hrvatskih građana, i tako barem sad nešto korisno napravi za Hrvatsku.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

SDP-ov laboratorij

::Predsjednik Josipović kaže da istragu neće pokretati jer smatra da tim uratkom ipak nije ugrožena nacionalna sigurnost?

Interesantan je taj njegov zaključak, to više što je sam priznao da je u svojoj prvoj kampanji angažirao savjetnika za nacionalnu sigurnost kako bi se obranio, kako je tvrdio, od nasrtaja obavještajnog podzemlja. Sada treba napraviti to isto, jer mu je savjetnik za nacionalnu sigurnost isti kao i prije pet godina. To govori o njegovoj nedosljednosti, ali i mogućim drugim motivima. Da je ozbiljan državnik, time se ne bi bavio.

::Kampanja još službeno nije ni počela, no čini se da će ipak biti prljava. Kako to kada su analitičari predviđali, s obzirom na to da su oba kandidata poznata kao pristojne i uglađene osobe, da je to i prilika za pristojnu kampanju?

Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović uistinu je pristojna i uglađena osoba, a iz njezina intervjua koji je jučer objavljen u vašim novinama može se zaključiti kojima će se temama baviti u kampanji i nakon što položi prisegu. Ona se sigurno neće baviti prljavom kampanjom, nego pitanjima od značenja za hrvatsku državu i narod.

::Kako u HDZ-u komentirate činjenicu da ovim potezom Josipović jednostavno “tjera” Kolindu Grabar-Kitarović da počne sudjelovati u kampanji premda ona to još nije u prilici, sve dok ne dovrši posao u NATO-u?

Za razliku od predsjednika Josipovića, gospođa Grabar-Kitarović, kao i svi mi u HDZ-u smatramo da, s obzirom na tešku gospodarsku situaciju u našoj državi, ne bi bilo primjereno voditi dugu i skupu kampanju. To više što bi se takvom kampanjom medijski prekrile sve ozbiljne teme i problemi u državi. A to je, očito, predsjedniku Josipoviću i cilj jer on itekako snosi odgovornost za sadašnje katastrofalno gospodarsko stanje u državi. Predsjednik Josipović je “izišao” iz SDP-ova laboratorija pa ne iznenađuje njegov pokušaj otvaranja ovakvih tema i intenzivne kampanje šest mjeseci prije izbora, jer kao i njegovi ideološki istomišljenici na čelu države, niti ima znanja niti vizije, kompetencije da Hrvatsku vodi u pozitivnom smjeru. Hrvatska država je dovoljno ispaćena kroz povijest, hrvatski narod je prošao puno kalvarija i mislim da je krajnje vrijeme da se okrenemo budućnosti i prosperitetu naše domovine, naroda i svih njenih građana.

::Istodobno s ovom “aferom”, objavljena je i teza o novom sukobu vas i predsjednika stranke Tomislava Karamarka. Navodno, opet je ovdje riječ o Kolindi, a svađate se zbog izgleda njezine kampanje i izbornog tima?

Predsjednik Karamarko dao je najbolji odgovor na to pitanje na konferenciji za novinare u Osijeku pa ću ga citirati po sjećanju: To su najobičnije gluposti, a serije tih napisa nalik na meksičke sapunice čitamo u jednim dnevnim novinama iz pera novinarke koja uporno plasira te čudne priče ili basne iz HDZ-a. To je neuspješan pokušaj i način destabilizacije naše stranke. A mi smo čvršći i jači nego što smo ikad bili, o tome svjedoče naše tri velike uzastopne izborne pobjede u posljednjih godinu dana, a svjedočit će to i naše dvije pobjede u idućoj godini.

::Jeste li sada zadovoljniji poslom anketara, u medije se plasiraju realniji postoci no ranije, barem što se HDZ-a tiče. Što kažu vaše procjene, kakav je rejting K. Grabar-Kitarović?

Ne, nisam zadovoljan jer anketari i dalje imaju sistemsku grešku. Neshvatljivo je da nam, nakon što je naša koalicija pobijedila sa 12% razlike prema lijevoj SDP-ovoj koaliciji, anketari sada daju 4 ili 5 posto prednosti. Postavlja se već uistinu pitanje reputacije tih agencija, tko će ih više angažirati na poslovima istraživanja tržišta kada nijedne rezultate izbora nisu ni približno točno predvidjele. Čudim se da to i njih same ne zabrinjava jer, čini mi se, te agencije ne žive od političkih, nego tržišnih anketa. Što se tiče Kolindina rejtinga, naše nam procjene govore da će pobijediti u prvom krugu. A poznato vam je da do sada nijednom nismo promašili. Osim toga, ova silna nervoza predsjednika Josipovića govori nam da smo u pravu.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Duljina kampanje nije važna

::Ne čini li vam se da će na kraju Kolinda Grabar-Kitarović ipak zakasniti u kampanji, a Josipović steći veliku prednost nastavi li ovakvim tempom?

Duljina kampanje ništa ne znači, bitan je sadržaj i povjerenje birača. Evo, predsjednik Josipović vodi svoju kampanju zapravo već četiri i pol godine, na račun sviju nas, a ostat će upamćen po tome da je prvi predsjednik RH koji je na tom položaju bio samo jedan mandat. Možda će za koju godinu netko i pamtiti njegovu sliku – ali ton sigurno neće, zato što ga nije ni bilo. I nadam se da ubuduće ZAMP neće naplaćivati autorska prava na taj Josipovićev ton.

::Vidimo da predsjednik Josipović međutim i dalje računa na glasove iz desnog centra, dakle i na glasove hadezeovaca. Je li točna teza da HDZ-ovo biračko tijelo nije sklono davanju potpore ženi kandidatu, pogotovu “mekoj” Riječanki-Grobničanki?

Nakon predsjednika Tuđmana, Kolinda će biti prvi kandidat HDZ-a koji će imati apsolutnu potporu cjelokupnog HDZ-a sa svom HDZ-ovom infrastrukturom, koja je najveća i najjača politička infrastruktura. Osim HDZ-ove potpore, naša kandidatkinja ima potporu ostalih stranaka naše koalicije, a u tijeku su pregovori s još nekim strankama političkog centra. Naša je procjena da će uz ovakvu infrastrukturu i potporu širokog političkog spektra desnog centra i centra, Kolinda pobijediti u prvom krugu. Osim stopostotne potpore HDZ-a i partnera, sigurni smo da će svojom osobnošću privući mnogo birača na koje je računao Josipović. Ona je kandidatkinja koja je prihvatljiva ne samo hadezeovcima i našoj koaliciji nego i – kako je to lijepo o svojoj Riječanki primijetio i priznao potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, koji je rekao da imaju problem zbog ovakvog kandidata HDZ-a – biračima koji svjetonazorski ne pripadaju desnom centru.

::Kako komentirate Josipovićevu izjavu da Karamarkov HDZ više nalikuje na obavještajnu bojnu nego na političku stranku?

Najbliži suradnici predsjednika Karamarka (Predsjedništvo, Središnji odbor i Nacionalno vijeće) imaju najmanje pedeset, a možda i blizu sto godina braniteljskog staža u Domovinskom ratu. A dio Josipovićeve obavještajne bojne sjedi u zatvoru u Münchenu. Eto, po tome se mi razlikujemo.

>>'Josipović me podcjenjuje. Ja ću taj posao raditi bolje'

>>Josipović: 'Barbiku' podmetnula desnica. Stockinger: Političari su se ulovili na satiru

>>Karamarko o 'aferi Barbika': Predsjednik je možda malo pogriješio u taktici

Komentara 196

Avatar diana majhen
diana majhen
12:24 06.07.2014.

A dio Josipovićeve obavještajne bojne sjedi u zatvoru u Münchenu. .... što tu nije u redu, vaso je rekao čistu istinu

A9
AAA-999
12:27 06.07.2014.

Vidi ti Josipovićeve nervoze - tri uzastopna komentara na samom početku. Još kad se javi bojna s Iblerova trga!

L0
luena 01
12:38 06.07.2014.

Umjesto da naredi istragu tko ovako prljavo diskreditira nas predsjednik brze bolje u medije presica i optzube ,on zna tko je i pozna rukopis ... Je bas je tako, HDZ ce diskreditirat svoju kandidatkinju,e yes logike... nemojte se zaletat negoego promislite tko je i zasto... Kad se mladez SDP-a odmice-distancira od vas znate koliko je sati... Lakse se zaletit optuzbama ne gledajuci u svoju stranku u kojoj"dominira idyla" na kojoj vam nitko zavidit ne moze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije