Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U spomen na branitelja Vukovara

To je bio moj rat, majko, ti si mi rekla da slijedim ideale

17.11.2011., Zagreb -  Predsjednik Republike Ivo Josipovic urucio je odlikovanje posmrtno dodijeljeno francuskom drzavljaninu Jeanu Michelu Nicolieru, dragovoljcu Domovinskog rata poginulom u obrani Vukovara. Paul Nicolier i Lyliane Fournier. Photo: Marko
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
08.02.2016.
u 10:37

Snimljen dokumentarni film o Francuzu Jean-Michelu Nicolieru

Sjećam se da sam, kad su mi rekli da sam rodila dječačića, prvo pomislila da neće znati za sukobe. I nisam razmišljala o tome da bi moji dečki mogli ratovati. A to se dogodilo. Kad su počeli nemiri u Hrvatskoj u ožujku i travnju, to ga je posve obuzelo. Kad bi došao kući, pratio bi televiziju, časopise, sve. Govorio mi je: “Mama, taj se narod želi izdvojiti iz federalne države. Želi neovisnost, treba mu pomoći”. Rekao je da je spreman tamo poći. To mi nije bilo po volji. Hrvatska... Rekla sam mu da postaje zbilja ozbiljno i da se mora vratiti. To nije tvoj rat, ne radi se o tebi. Ostavi da sami to riješe. Šutio je i nakon nekog vremena rekao: “Kako mi to možeš reći, ti kao moja majka, a uvijek si mi govorila da slijedim svoje ideje...”

Ovo su riječi kojima Lyliane Fournier opisuje svoga sina Jean-Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca čija tragična smrt na Ovčari ni 25 godina kasnije ne pada u zaborav. Nakon knjige “Jean ili miris smrti” Nevenke Nekić, stiže i dugometražni dokumentarni film “Sve je bio dobar san”, redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića, čija je premijera zakazana za 17. veljače u zagrebačkom kinu Europa u 19 sati, uz ekipu filma i glavnu protagonisticu Lyliane Fournier. U filmu se pojavljuje i očevidac mučenja Dragutin Berghofer Beli, pukovnik Ivan Grujić koji traga za posmrtnim ostacima ubijenih u Domovinskom ratu, Josip Račić koji je sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, dr. Vesna Bosanac i drugi.

 

Međutim, filmska priča prati majku ubijenog Jean-Michela, koja se iz Francuske doselila u Karlovac, odakle s drugim sinom Paulom i traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku, boravku na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom Selu pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. “Posljednji put čuli smo se 6. listopada 1991. Bio je u suzama: da samo znaš što čine! Bacaju na nas plin, nemamo se čime braniti.

Moraš tražiti pomoć, trebamo pomoć. To sam i učinila, ali nažalost nitko nije odgovorio na moj poziv. Silno zamjeram svojoj zemlji Francuskoj i Europskoj uniji što ništa nisu učinile, što su vas ostavile da crknete kao životinje”, rekla je majka u potresnom dokumentarcu.

>> Snimljen dokumentarac o francuskom dragovoljcu ubijenom na Ovčari 1991. godine 

>> Jean-Michel ubijen je nakon pada Vukovara, njegovo tijelo još nije pronađeno

Komentara 91

Avatar grob
grob
10:45 08.02.2016.

Jean Michel Nicolier. Služi na čast francuskog čovjeka. Ratnik. Neka ti je laka Hrvatska zemlja.

Avatar fotograf
fotograf
10:42 08.02.2016.

Brat HOS-ovac. Heroj Domovinskog Rata. Počivaj u miru.

Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
10:46 08.02.2016.

Heroj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije