Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antifašisti:

'Titovo ime se ne može izbrisati, ali današnjom situacijom stari ne mogu, a mladi ne smiju biti zadovoljni'

Svečana akademija Saveza antifašista povodom pobjede nad fašizmom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/12
08.05.2016.
u 13:10

- Antifašističku borbu u Hrvatskoj povela je komunistička partija na čelu s Titom, a on nije bio svetac i čovjek bez mana, ali je bio veliki vođa i učinio je za svoje Hrvate najviše što jedan državnik može učiniti za svoj narod - kazao je Habulin

Danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježena pobjeda nad fašizmom i oslobođenje grada Zagreba te dana Europe. Na obljetnici nije bilo visokih predstavnika državnih vlasti, jedino je kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prisutan bio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Tijekom svečane akademije koju je organizirao Savez antifašističkih boraca i Antifašista hrvatske i grad Zagreb, predsjednik Saveza antifašističkih boraca, Franjo Habulin kazao je da se oko ova dva datuma, 8. i 9. svibnja danas javljaju nepotrebne kontroverze, a ako nam je stalo do toga da Hrvatska bude dio ujedinjenje Europe u te dane ne bi trebalo nimalo sumnjati.

Dodao je da danas moramo znati gdje su nam i kakvi su nam korijeni i gdje i kakvu budućnost želimo.

- Naši su korijeni u Narodnooslobodilačkom ratu, a budućnost nam je osvojena u Domovinskom ratu. Mir se ne može graditi na lažima i mitovima iz povijesti, na način da se poražene u Drugom svjetskom ratu proglašava pobjednicima, a pobjedniek poraženima. Današnji pokušaj izjednačavanja fašizma i komunizma služi isključivo opravdavanju ustaštva i ustaških zločina. a oni koju su 45. oslobodili Hrvatsku i Zagreb, borili su se za Lijepu Našu. Je li na tom putu bilo zastranjivanja i masovnih likvidacija onih koji su produžili rat kada je u cijeloj Europi već bio mir? Da zastranjivanja i masovnih likvidacija je bilo i to je činjenica - kazao je Habulin.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nastavivši, da je antifašističku borbu u Hrvatskoj povela komunistička partija na čelu s Titom te istaknuo kako Tito nije bio svetac i čovjek bez mana, ali je, kako reče, bio veliki vođa i učinio je za svoje Hrvate najviše što jedan državnik može učiniti za svoj narod.

- Koliko god se neki trudili, Titovo ime se ne može izbrisati jer je njegovo ime u temeljima hrvatske države, a današnjom situacijom mi stari ne možemo biti zadovoljni, a mladi ne smiju biti zadovoljni - kazao je Habulin.

Na kraju izrazivši žaljenje šti nitko od najviših dužnosnika u državi danas nije bio prisutan na svećanoj akademiji zbog, kako reće, ranije preuzetih obveza zbog kojih nisu mogli doći, što je u prepunom HNK-u izazvalo smijeh.

Potom se prisutnima obratio povjesničar Dragan Markovina, koji je odmah na početku kazao da se ova dva dana koja danas slavimo, kao i borba zaslužna za ova dva dana, danas ismijava, a da to ismijavanje dolazi od vlasti.

- Notorne povijesne činjenice nažalost danas moramo dokazivati, a neki ministri danas nažalost čine sve da te iste činjenice ospore - kazao je Markovina, završivši govor porukom 'Smrt fašizmu, sloboda narodu', što je izazvalo pljesak okupljenih.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

No, kada je na pozornicu izašao gradonačelnik Bandić, kao izaslanik predsjednice Hrvatske, u publici se čulo glasno negodovanje pa se Bandić nekoliko puta prisutnima obratio riječima 'molim vas da iskažete poštovanje demokraciji i poštovanje predsjednici jer predsjednica je institucija. Bandić je svoj govor završio riječima 'zahvaljajući antifašističkoj borbi baštinimo našu hrvatsku državu'.

Svako spominjanje imena Josipa Broza Tita kod prisutnih je izazivalo pljesak.

>> Prosvjed na Trgu maršala Tita: 'Uklonite ime ovog zločinca s trga kako bismo mogli ići dalje'

Komentara 166

CI
cincokapulicaf
13:23 08.05.2016.

Bal vampira koji nam ne da da uživamo u slobodnoj Hrvatskoj. Bilo je partizana koji su se borili za slobodnu Hrvatsku, ali ti poslije rata pobijeni. Ovi ostaci su se borili u Bosni za Jugoslaviju. Tito je samo nakratko bio na Visu koji je bio pod savezničkom kontrolom.

Avatar tabasko
tabasko
13:30 08.05.2016.

Od svih bivših republika samo se u HR s državničkih pozicija veliča i njeguje lik druga TITEKA. Pitam se gdije je danas PRIŠTAVI "non paseran

TE
Televizor
13:27 08.05.2016.

Večernji je tobože desni medij no urednička politika nipošto nije takva. Ono što ga čini desnim je veći broj desnih komentatora no po izboru vijesti koje objavljuje (a i po nekim redakcijama poput kulture koja je radikalno lijeva) je bližeže ljevici. Davanje velikog prostora kritičarima antikomunizma, domaćim i stranim, je najbolji dokaz toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije