Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi popusti tek nakon božića

Televizore po 100 dolara Hrvati mogu samo sanjati

Black friday
Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.11.2016.
u 08:30

Kod nas je tek nekoliko artikala sniženo 70 do 90%, a većina njih je ispod 40%. Također, neka su sniženja počela već danima ranije

Tučnjave, svađe, naguravanje i jurnjava po dućanima, kilometarski redovi i ostali ekscesi kakvi će na najluđi dan u godini u SAD-u i danas zabavljati javnost, a tamošnjim trgovcima donijeti ekstraprofite, u Hrvatskoj, na sreću čuvara reda te nesreću prodavača u nas, još nisu u punoj mjeri zaživjeli.

Iako zvuči poput petka 13., tradicionalni američki fenomen Black Friday, nakon tamošnjeg Dana zahvalnosti, slovi kao dan najatraktivnijih ponuda i najvećih popusta, koji nas uvodi u božićno ludilo.

Ponegdje je isplativiji i od božićnih rasprodaja. Amerikanci u nekim državama zaposlenicima nude i neradni dan (naravno, ne trgovcima) kako bi taj dan mogli već u dva-tri ujutro stati u red pred omiljenu trgovinu i sumanuto kupovati na sniženju i većem od 90%, što trgovcima samo tog dana donese od 10 do 12 mlrd. dolara.

Proteklih godina “crni” je petak sve popularniji i u Velikoj Britaniji, usvojili su ga i Nijemci, Austrijanci, Švicarci, Australci, čak i Kinezi i Indijci, a kod nas, kako smo navikli i pri regularnim sniženjima, tek nekoliko artikala sniženo je 70 do 90%, a većina njih ispod 40%.

Reklama ima, H&M, Zara, Jysk, Harvey Norman, Shooster, Technomarket, Top Shop, Galileo, New Yorker...

I brojne aplikacije razvijene su upravo za tu svrhu. No i kupci kod dijela trgovaca primjećuju kako je dosta tih “sniženih” artikala po “ludim” cijenama, kako se reklamiraju, bilo i proteklih dana na sniženju poput Top Shopove Delimano “posvuduše” Nutribullet blendera.

I dok se reklamiraju kako se potrošačima bar na sutrašnji crni petak ništa neće dogoditi osim jeftinog šopinga, već bi im subota, ako ne upadnu i u novi trend “produljenog vikenda”, mogla donijeti otrežnjenje.

– U nas je to sasvim logično. Dok se politika i najavljeni zakoni ne poslože, mnogi koriste vakuum da potrošačima uvale kakicu – oštar je predsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske Igor Vujović.

U nas kao u SAD-u nema plazma televizora od 103 cm za manje od 100 dolara, a snižena roba od 90%, pogotovo kad su elektronička roba i igračke u pitanju, nestane već nakon 15-ak minuta. I bez stampeda, zbog kakvog su Britanci lani, primjerice, samo u zadnjem tjednu listopada uvezli 77.000 laptopa koji su među najtraženijom robom, dok internet ima modernu inačicu petka, Cyber Monday (ponedjeljak), nekoliko dana kasnije, te je tako lani samo u 24 sata online u Britaniji protrgovano robe za milijardu funti.

Poznati svjetski web trgovci, pa i naši, i ranije objavljuju popuste i pozivaju potrošače da rezerviraju svoje proizvode, čime se izbjegavaju nepotrebne gužve i kupuje iz fotelje. No čini se kako će top popusti u nas, a i u većini Europe uslijediti ipak nakon božićnih blagdana.

Nakon što se nekoliko godina držao “pravog” datuma, Konzumov crni ili ludi petak ove je godine uranio nekoliko tjedana, no sudeći po pomami za popustima do 70% i gužvama, jedini se u nas dosad najviše približio tradicionalnom Black Fridayu.

Sa svakih nekoliko sati većim popustom u rekordnom se roku u Konzumima i Super Konzumima prodalo više od 90 tisuća komada posuđa, 80.000 komada odjeće, 76.000 komada kućanskih aparata među kojima su najtraženiji bili štapni mikseri i tosteri.     

>> Vodič kroz Black Friday za lovce na popuste

Ključne riječi

Komentara 26

LA
larala
08:51 25.11.2016.

naši trgovci kopiraju americke nazive ne bi li zapravo sebi povecali prodaju obmanuvši pokojeg naivca....i stvarno se divim ljudima koji ce danas pojuriti u kupovinu, gurati se po ducanima i cekati satima u redovima za lažni popust tj. lude cijene koje su preko noci skocile 90% da bi ih trgovci ujutro prekrižili i napisali redovnu.

AN
anticenzura
09:32 25.11.2016.

I ovdje u CH su popusti tek nakon Bozica. Sada je nakrcano svega okolo, vec sve okiceno, grad kao svemirac blijesti. Mi imamo 3 mjeseca okicen grad. Nas je gradonacelnik jos komicniji od Bandica. Veli da to privlaci turiste.:) Doduse uvijek mu je puno turista. Probajte i vi nalickati nesto i okititi.

Avatar 456852
456852
09:18 25.11.2016.

VL buduci da obilujete genijalnim vjestima tipa ove "Hrvati i popusti u SAD-u"..mogli bi napravit sljedeci naslov pod naslovom "Hrvati zasto su jabuke na Novom Zelandu jeftinije " pa onda npr. "Hrvati ne mogu na besplatnu voznja Finskim cestama" ili " Rudnici dijamanata a Hrvati nisu vlasnici" ..imate super novinare i nivo.. samo rokaj ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije