Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni program

Tek se u 'školi' kod psihologa muškarci, ali i žene, nauče kontroli

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
26.11.2015.
u 11:50

Riječka udruga U.Z.O.R. ima psihosocijalni tretman s počiniteljima nasilja u obitelji. U deset godina radili su sa 625 muškaraca i 110 žena

Kad je prije deset godina riječka Udruga za zaštitu obitelji U.Z.O.R. prva u Hrvatskoj počela provoditi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji namijenjen prvenstveno muškarcima, prva osoba u tretmanu bila je – žena. Već u ulaznoj procjeni, prisjećaju se Dušica Branković i Daniel Antunović, psiholozi i licencirani provoditelji psihosocijalnog tretmana, bilo je jasno da je ona, kao i većina žena koje su kroz deset godina prošle tretman u U.Z.O.R.-u bila primarno žrtva partnera kojoj je u jednom trenutku “puknuo film” pa je na nasilje uzvratila jednakom mjerom. Završila je s prijavom Prekršajnom sudu i presudom uz koju je kao dodatna zaštitna mjera izrečena obveza psihosocijalnog tretmana. U deset godina provođenja programa u U.Z.O.R. je upućeno 735 osoba – 625 muškaraca i 110 žena. Njih 95 posto uputili su prekršajni sudovi, a ostale općinski sudovi, državna odvjetništva, centri za socijalnu skrb, dok je dvoje došlo dobrovoljno.

– Godišnje u grupnom ili individualnom tretmanu imamo 50 do 90 počinitelja, a u protekle dvije godine primjetan je trend smanjivanja izricanja mjere tretmana iako se ne smanjuje broj prijava nasilja i u Primorsko-goranskoj županiji ima ih oko 800 godišnje – kaže D. Branković. Riječki psiholozi kažu da je dolazak k njima nametnut, počinitelji nasilja dolaze jer moraju i, ako ne postupe po nalogu suda, slijedi im novčana kazna od najmanje tri tisuće kuna ili kazna zatvora od najmanje 40 dana, no velika većina onih koji završe tretman na kraju priznaje da je ova “škola” za njih bila izuzetno korisna. Često nam govore: netko me je napokon saslušao, pomogli ste mi uvidjeti greške i naučili me kako se kontrolirati – kaže Antunović.

U Hrvatskoj godišnje ima 16 do 19 tisuća prijava obiteljskog nasilja, a samo Rijeka i Zagreb provode psihosocijalni tretman s počiniteljima nasilja. Problem je novac, prenose svoje spoznaje riječki psiholozi. I U.Z.O.R. bi, kažu, stavio ključ u bravu da ih se ne financira iz riječkog gradskog proračuna.

>> Borzan traži da se 2017. proglasi godinom borbe protiv nasilja nad ženama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije