Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera u bivšoj Milanovićevoj Vladi

Tajnu putnih naloga čuva sin Račanova vozača?

Vlada Matišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
07.02.2017.
u 11:08

Zvonka Matišića, bivšeg šefa Ureda za opće poslove Vlade i Sabora, na to je mjesto doveo Zoran Milanović, a za Račanove Vlade bio je zaposlen u MVP-u

Zvonko Matišić, bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Vlade i Sabora, osoba je (odnosno njegovi ljudi) koja je trebala imati uvid u sve putne naloge budući da se operativno cijela procedura isplate dnevnica provodi u tom uredu. Matišić je bio ravnatelj tog ureda od srpnja 2012. godine do srpnja 2016. godine, dakle vodio ga je i u 2015. godini kada su nastali sporni nalozi za službena putovanja.

Matišić je sin vozača pokojnog Ivice Račana, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, koji je za vrijeme trećesiječanjske Račanove Vlade zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Matišićeva funkcija, kako piše u njegovoj imovinskoj kartici, bila je diplomat 1. tajnik. U tom je Ministarstvu radio od 27. veljače 2001. godine do 8. srpnja 2012. godine. Kada je SDP ponovno osvojio vlast, a Milanović postao premijer, povukao ga je u Ured za opće poslove Vlade i Sabora te ga postavio za ravnatelja. Matišić je taj ured vodio četiri godine, a nakon što je razriješen ponovno se vratio u Ministarstvo vanjskih poslova. Matišić je po struci arhitekt, a jučer nije odgovarao na telefonske pozive.

Njegovom nasljednicom, Vlada je imenovala Tereziju Matić na zatvorenoj sjednici 29. prosinca 2016. godine. Terezija Matić ne uživa status ravnateljice nego ju je Vlada ovlastila da radi posao ravnateljice tog ureda. Matišić i T. Matić zajedno su radili u Uredu za opće poslove Vlade i Sabora, a u izjavi za Jutarnji list, dan ranije, Matišić je rekao da je imao puno povjerenje u sve zaposlenike Ureda koji obrađuju putne naloge.

Budući da je riječ o 57 putnih naloga koji su očito krivotvoreni, netko je 57 puta morao zažmiriti na činjenicu da za te putne naloge nije postojala vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da su ta putovanja zaista obavljena. Neobične je da je nekome promaklo baš toliko putnih naloga, a pitanje je je li u to vrijeme zaista vrijedilo pravilo da se izvješća o putovanju premijeru podnose usmeno, kako stoji u očitovanju tog Ureda državnoj reviziji, pa zato nitko nije reagirao.     

>> Budak: 'Netko je krivotvorio potpise i tako podigao novac'

Komentara 32

UI
u-inat
11:15 07.02.2017.

Ljudi moji pronadje se lova koja završi na Djevičanskim otocima na raznim skrivenim računima, pa kako neće gdje je završila gotovina isplaćena iz ureda Predsjednika Vlade RH. Ako se želi pronaći ???

KA
Karapetrov
12:09 07.02.2017.

Pravo pitanje bilo bi zašto se novac od putnih troškova isplačuje političarima na ruke a ne na tekući račun kao što svi radimo u privatnim poduzećima? Mogući odgovor je upravo radi ovakvih situacija. Kad maznu da ih je teže uhvatiti. Ja mislim da bi i blagajnik sabora morao odgovorit na neka pitanja.

Avatar Krapinski Čovjek
Krapinski Čovjek
11:59 07.02.2017.

Ovoga puta je izvjesno da će se uloviti oni koji su podigli 300 tisuće kuna. 0,3 milujuna kuna. No, bojim se da se nikada neće uloviti oni koji su ukrali desetak tisuća puta veće iznose. Bojim se da se nikada neće ni otkriti a kamoli uloviti oni koji su ukrali desetak milijardi kuna. No, i ovako mali ulov veseli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije