Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba za sn holding

Tajanstvena bogatašica uzima kontrolu nad 500 milijuna kuna

'bogatasica3_nnn_unu_1007201.1'
''
11.07.2011.
u 12:00

Ksenija Juhn Bojađijev krenula u preuzimanje kontrole nad većinskim paketom i prisilila Ostoju na obranu

Za ime Ksenije Juhn Bojađijev možda niste nikada čuli, a riječ je o jednoj od najbogatijih i najmoćnijih poduzetnica u Hrvatskoj, koja upravo vodi bitku za imovinu SN Holdinga, vrijednu oko pola milijarde kuna!

Izlazi iz sjene

Ksenija Juhn Bojađijev žena je iz sjene, suvlasnica SN Holdinga, dugogodišnja suradnica u svijetu biznisa poznatijeg Darka Ostoje, a oni koji je bolje poznaju znaju da su njezini interesi za vlast i moć veliki, pa stoga i ne iznenađuju nagađanja kako bi ona uskoro mogla iz SN Holdinga istisnuti Ostoju, koji joj je svojedobno i pružio priliku u poslovnom svijetu. Naime, priča se kako je, nakon što je Juhn Bojađijev uvela u posao u SN Holdingu svojeg sina Matiju, želja za prevlast u tvrtki povećana. Tako tumači dio osoba koje su upoznate sa situacijom, a nakon što nakon dvije održane skupštine društva u posljednja dva mjeseca nije izglasana predviđena podjela SN Holdinga. U početku se nije znalo zašto, ali je ubrzo postalo jasno kako Ostoji nije prihvatljivo usvajanje točaka dnevnog reda jer se brani od neprijateljskog preuzimanja, koje je pokrenula velika dioničarka i dojučerašnja članica uprave SNH Juhn Bojađijev. Ona je odustala od dogovorene podjele imovine SN Holdinga na dva nova društva, od kojih bi jedno kontrolirala ona sa sinom Matijom, a drugo Ostoja i njegova grupa. Krenula je u preuzimanje kontrole nad većinskim paketom i prisilila Ostoju da se pokuša obraniti, u suprotnom će postati manjinski dioničar bez ikakva utjecaja na poslovanje SN Holdinga i ostalih društava koji su povezani s njime. Ipak, postoji i onaj dio poznavalaca situacije koji smatra da će do podjele ipak doći, ali s obzirom na to da je riječ o kompleksnom poslu, želi se detaljno razraditi. I tvrde kako je to bio logični slijed nakon što je SN Holding uspješno završio posao oko Liburnija hotela, koji je nakon dugogodišnjeg spora SNH-a i HFP-a završio prepuštanjem SN Holdingu 54,83 posto Liburnije.

Mnoge na poslovnoj sceni iznenađuje da bi sada relativno anonimna poslovna žena ‘velikog’ Ostoju natjerala u defenzivu. Posebno zato što joj je on na neki način dao šansu u biznisu, nakon što ju je povukao sa sobom iz Consult Investa, čiji su vlasnici bili odvjetničko društvo Porobija & Porobija i koji su već tada bili nezadovoljni navodnim izvlačenjem novca Juhn Bojađijev iz Consulta prilikom njezina odlaska. Osniva se DOM Holding u kojem je također nakon nekog vremena došlo do podjele, pa su u njemu ostali grof Eltz i ostali veliki igrači, a Ostoja, Ksenija Juhn Bojađijev i ostali veći dioničari formirali su SN Holding. Bio je to prijateljski razlaz, kakav se očekivao i sada.

– Juhn Bojađijev vrlo je inteligentna žena, sposobna i vrijedna, ali istodobno vrlo lukava, a taština joj je jača nego u većine muškaraca – kaže nam jedan od njezinih bivših suradnika. Bila je u stanju naložiti neki posao, kaže, no u slučaju da se ne bi pokazao uspješnim, bez problema bi krivnju prenijela na osobu koja je posao provela. Odnosno, u stanju je kreirati situaciju da nekoga koga smatra nesimpatičnim istisne. Tako je izgleda sada i s Ostojom, a u čemu je očito potporu dobila i od svog sina, koji je, kaže nam sugovornik, preuzeo sve njezine manire, ali još nije ovladao svim znanjem koje ima njegova mama. Već se nekoliko puta pisalo da je Juhn Bojađijev peta najbogatija žena u Hrvatskoj koja ima brojne nekretnine na atraktivnim lokacijama, od Zagreba preko Opatije pa do Dubrovnika. Stoga nije čudo što je na tim listama najbogatijih isticano kako je Juhn Bojađijev znatno bogatija i od samoga Ostoje, kojega, kako nam kroz smijeh priča jedan njihov zajednički poznanik, pokušava istisnuti iz SN Holdinga kao pčele kada im više ne treba bumbara iz košnice. Budući da je Ostoja bio frontmen u zajedničkim aktivnostima, koji je tako pokupio dobar dio negativne medijske percepcije – nitko neće biti ožalošćen ako i bude istisnut i pretvoren u manjinskog dioničara bez ikakvog utjecaja.

Naš sugovornik nam kaže kako tu nije bilo nikakvih svađa ili viška emocija, to je jednostavno potez Žene Zmaja, kako je zovu prema najbogatijoj Kineskinji o kojoj su lani pisale novine, a u istom članku spominjala se i Ksenija kao jedna od najbogatijih Hrvatica.

Ona je u prednosti

Hladno je i racionalno procijenila kako nema smisla dijeliti SN Holding u trenutku kada dobro posluje i kontrolira zaokruženi portfelj – već da je upravo sada vrijeme za preuzimanje apsolutne kontrole. A Ostoju, koji joj više ne treba jer sve ozbiljnije ubacuje u igru sina Matiju, treba izgurati. Kako će se dalje razvijati situacija, vidjet će se idućih mjeseci, ali ozbiljni igrači kažu da je Žena Zmaj u velikoj prednosti.

Komentara 32

RE
redikuL
13:28 14.07.2011.

13.07.2011. u 08:33h ana.rimbaud je napisao/la: Pozdravi si šeficu ako nisi ona osobno ! Jadno !

NE
neverane
20:11 14.07.2011.

Čekaj čekaj,pa zar taj holding nije bogatstvo stekao ******** od hrvatskog naroda,i sad ga,kao hijene,dijele sa nekakvom Ksenijom,uglednom menadžericom.Moš mislit u kakvim je krugovima ugledna.

JO
johnxxx
22:40 16.07.2011.

Ksenija Juhn, po nacionalnosti Židovka, a ne bi me čudilo da je i državljanka Izraela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije