Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi krug razgovora

Svi su umjereno optimistični, ali je realnije očekivati nastavak prosvjeda

sastanak
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
08.06.2015.
u 08:05

Razgovor može biti dobar, ali može biti i galame i buke, kaže Matić

Branitelji će se danas ponovo sastati s ministrom branitelja Predragom Matićem. Prema nekim najavama, doći će čak 70-ak predstavnika braniteljskih udruga. Na sastanku će biti nazočni premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović. Iako se već neko vrijeme govori da su branitelji spremni za prestanak prosvjeda, ministar Fred Matić suzdržan je kada govori o tom radnom sastanku.

Umjereni optimizam

– Ovo je nastavak sastanka koji smo prije tjedan dana imali pred javnošću i kojim smo svima htjeli pokazati da se lopta spušta na zemlju nakon nemilih događaja na Markovu trgu – ističe ministar Matić dodajući da su jedno braniteljske želje, a drugo proračunske mogućnosti. Ponavlja da Ministarstvo može ispunjavati želje samo u okviru proračuna. Postoji li ikakva mogućnost da sutra dođe do prekida prosvjeda?

– To morate njih pitati. Stvarno želim biti optimist i vjerujem da je to moguće. Ništa nije isključeno. Sastanak može biti prekrasan, radni i pozitivan, ali i da bude galame i buke - kaže ministar koji je u više navrata isticao da je dosta svega te da nakon parlamentarnih izbora više neće ni pomisliti na ministarsku fotelju. Postoji li mogućnost nekog džentlmenskog sporazuma po kojemu će branitelji prestati s prosvjedima, a da onda, kad se sve smiri, ministar Matić “zbog zdravstvenih razloga” podnese ostavku.

– Ne dolazi u obzir. Neka me smijeni Milanović do završetka ovog mandata, a nakon toga apsolutno ne želim ni čuti za branitelje. Toliko je palo teških riječi i uvreda – pomalo rezignirano govori Matić. Nikako ne može razumjeti da su ga prijatelji i suborci toliko napadali. S njima je i za vrijeme ovih prosvjeda znao popiti piće pa čak i otići na ručak. Tvrdi da se nikako ne može naviknuti na takvu politiku. Navodi primjer iz Sabora kada se on i predsjednik Hvidre Josip Đakić posvađaju i razmjenjuju “tešku artiljeriju”, a onda, kao da se ništa nije dogodilo, zajedno idu na ručak.

– A narod se i dalje svađa. Jedni su na mojoj strani, a drugi na Đakićevoj. Meni je to nepojmljivo – objašnjava Matić. Pitamo ga hoće li danas imati dobre živce ili će opet eksplodirati? – Imam dobre živce. Sve do jednog jako dobro poznajem. Ne mogu se suzdržati kada počnu neku priču koja ne drži vodu – ističe ministar ne želeći izravno odgovoriti na pitanje je li Klemm bio ironičan kada se premijeru Milanoviću zahvaljivao što je u posljednje tri i pol godine dobro vodio državu.

Svi za dijalog

– Jako je teško s njima. Jedno pričaju, drugo rade – zaključuje ministar Matić. Puno je manje rječit bio jedan od vođa prosvjednika Josip Klemm. Naglasio je da se raduje sastanku nakon 230 dana prosvjeda. Na pitanje razmišlja li o prestanku prosvjeda, Klemm je odgovorio da o tome ne odlučuje on nego braniteljske udruge. Kako sada stvari stoje, braniteljski prosvjed će se nastaviti. Smeta mu što braniteljski prosvjed povezuju s HDZ-om. – Da Karamarko ima utjecaj na branitelje, onda bi rekao da se maknemo ako prosvjedi toliko štete HDZ-u – naglasio je Klemm. Ante Deur, savjetnik predsjednice za branitelje, samo je rekao da mu je drago što je došlo do dijaloga između Vlade i branitelja.

>> Glogoški nakon sastanka: Prosvjed se nastavlja – šator i dalje ostaje!

Komentara 18

Avatar R & I
R & I
08:43 08.06.2015.

Tja... pravovjerni partijski drugovi postali su "borci protiv komunizma", mafijasi i ratni profiteri "ugledni poduzetnici", ideolozi totalitarizma i staljinisti postali su "borci za ljudska prava", a cetnici "kuhari I gradonacelnici". Cemu cudjenje? Cistacice su samo uskocile na vlak po zavrsetku domovinskog rata I profitirale. Sada Hrvatska ima brojku od skoro 550.000 branitelja.

BI
binki
09:32 08.06.2015.

Bulaba . A koji je tvoj ratni put ? Iz lijeve seoske birrijetine u desnu ? S cajke na cajku.

Avatar velika jabuka
velika jabuka
12:04 08.06.2015.

da je meni biti diskriminirana kao što su šatoraši, živjela bih ko bubreg u loju. i da mi je dobit mirovinu bez dovoljnog radnog staža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije