Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ceh klime

Suša spalila soju i kukuruz, šteta 350 milijuna kuna

22.07.2015., Slavonski Brod - Zbog velikih vrucina ratar Vinko Novak iz Sibinja ocekuje i do 80 posto slabije prinose. Soja koju je posijao proljetos zbog suse je nicala vise od mjesec dana, a sada iako izgleda priolicno dobro nema gotovo niti jedne zamet
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
03.08.2015.
u 17:05

Antun Laslo:
 Ništa ne možemo, o navodnjavanju se samo priča prije svakih izbora

Zabrinuto slavonski ratari gledaju u svoja polja kukuruza. Suša je doslovce spalila ovu žitaricu, a ništa bolje nije prošla ni soja.

– Rani je kukuruz prepun jalovih stabljika, a gdje i ima klasa, sitan je i prazan. Urod bi mogao podbaciti za 40 do 50 posto pa i više. Gdje je i padala kiša, nije je bilo puno, osam do deset litara – procjenjuje Antun Laslo, predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život.

Ode hrana za životinje

Između 250 i astronomskih 350 milijuna kuna, prema prvim neslužbenim procjenama, mogla bi dosegnuti šteta od suše samo na osječko-baranjskim poljima.

– Nema općine ni grada koji nam nisu prijavili štetu. Sastat će se naše povjerenstvo u ponedjeljak, a bit će potom proglašena elementarna nepogoda za cijelu županiju – otkrio nam je dožupan Željko Kraljičak.

Najvišu će cijenu, rezimiraju seljaci, platiti stočari. Zbog slabe kvalitete zrna, trebat će, pojašnjavaju, pobrati puno veću količinu žitarica da bi bilo dovoljno hrane za životinje.

–- Soja je, kako mi to kažemo, abortirala. Suncokret, pak, još nekako podnosi visoke temperature – navodi on.

Osobito je teško u Đakovštini, gdje su zbrojili 24,7 milijuna kuna gubitka.

– Šteta na kukuruzu, soji, tikvi uljarici i konoplji je 80 posto, na povrću, voću i lucerni 70, a na suncokretu i krmivima 60 posto – iznio je đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

Seljacima su, kažu, ruke vezane.

– Ništa ne možemo jer nemamo navodnjavanje o kojem se priča prije svakih izbora. A merkantilne kulture, bar kako sada stvari stoje, i ne isplati se navodnjavati. Sustav je skup, a cijene proizvoda niske pa u tome nema računice – stava je Antun Laslo.

Korist bi mogli imati jedino proizvođači sjemenske robe, no malu.

Bez kiše i dalje

Kiša neće znatnije namočiti ovaj kraj ni idući tjedan, ali i da padne obilnije – kasno je. Temperature će se od četvrtka ponovno popeti na 34 stupnja.

>> Branko Hrg: Tihomira Jakovinu ponovno iznenadila suša

>> Za 10 dana intenzivnog posla na njivi 9500 kuna po hektaru

Ključne riječi

Komentara 4

BU
BubyZG
17:46 03.08.2015.

"Otvoren lateralni kanal u Baranji, vrijedan 102 milijuna kuna. No, mjesni ratari negoduju jer ističu kako im je oprema za navodnjavanje preskupa. Potrebno je uložiti oko 10.000 eura po hektaru u opremu, a sezonski se plaća još 3000 kuna za vodu " ; Ovo je vijest od 08.06.2015. godine !! Ima navodnjavanja = ne valja, preskupo ; nema navodnjavanja = ne valja, sve usahnulo. Tko će ovim našim ratarima ugoditi ???

Avatar nekakav
nekakav
17:37 03.08.2015.

neka nam hrvatske vode javno objave podatke o postotku naplaćenih vodnih naknada, koje u ime h voda naplaćuju gradovi i općine, i novac proslijeđuju hrvatskim vodama. da vidimo koji to dijelovi zemlje plaćaju svoje obveze, koji ne plaćaju, a ondada da vidimo analizu što se i i gdje s tim novcem radi. za melioraciju su nadležne županije, ne... pa ajmo malo zaviriti u to tajnovito područje. da vidimo zašto županije ne naplaćuju naknadu na koju imaju pravo, zašto je izgrađena mreža melioracijska zapuštena, zašto se seljacima dopustilo da odvodne kanale zatrpaju, izgrade kuće na njima. i krajnje je vrijeme da se prestane sa tim elementarnim nepogodama. koja smijurija je to uopće. gdjetoga ima još u svijetu? usjevi se mogu osigurati, gradovi, općine i županije subvencioniraju kamate, tako da se relativno povoljno može planirati i osigurati poljoprivredna proizvodnja. jel ima tog pojma el. nepogode recimo u njemačkoj? ili francuskoj? italiji? čemu tolki trud na poslovima prikupljanja podataka o štetama od suše, poplava, tuče, kad vidimo da država 'daje' pomoć u saniranju šteta u visini od 4% procijenjenih i potvrđenih šteta?! ajd ti sad reci nekom da će na tekući dobiti 16,98 kuna za štetu od suše...

UZ
uzor10
09:37 04.08.2015.

Sta kukate poljoprivrednici pa vi ste nula od radnika samo kupite poticaje i ništa ne radite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije