Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stipe Milanović

'Šukeru sam otvorio put za Sevillu, a on udri po Zoranu'

Stipe Milanović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
17.12.2014.
u 13:45

Razočaran? Kaže šef HNS-a da ga je premijer razočarao. Valjda je žicao da Vlada Mamiću sagradi stadion, tumači Stipe Milanović

Napetosti između hrvatske javnosti i Hrvatskog nogometnog saveza, koja je kulminirala odlukom uprave Hajduka da ne igra derbi u Maksimiru te prosvjedima Torcide na splitskoj rivi, nastavljene su intervjuom koji je Davor Šuker, predsjednik HNS-a, nedavno dao u prvom broju obnovljenog tjednika Nacional.

Šuker je, među ostalim, u tom intervjuu rekao da ga je premijer Milanović razočarao zbog pogleda na nogomet te je, uz ostalo, otkrio da su razgovarali o gradnji stadiona. – Čitam što ga je to razočaralo. Kaže, zbog pogleda na nogomet i gradnju stadiona. Vjerojatno je žicao da Vlada sagradi Mamiću jedan stadion. Šuker se tako uključio u politiku, iz čista mira optužio je premijera da ga je razočarao – kaže Stipe Milanović (78), otac predsjednika Vlade Zorana Milanovića, poentirajući citatom pokojnog Veselka Tenžere koji je pisao da se “oko svakog faraonskog projekta širi pustinja“. Stipe Milanović sjetio se i toga kako je Davoru Šukeru 1991. godine, pred sam pad Vukovara, omogućio da napusti Hrvatsku kao profesionalni igrač i ode u španjolsku Sevillu.

Bojkot Beograda

Tada je Stipe Milanović bio pomoćnik ministra prosvjete, kulture i športa Vlatka Pavletića. Budući da Hrvatska još nije bila međunarodno priznata pa slijedom toga nije bila članica međunarodnih nogometnih asocijacija, Uefe i Fife, prema statutu, Šukeru je međunarodni certifikat mogao odobriti samo Nogometni savez Jugoslavije (NSJ) sa sjedištem u Beogradu. Da bi NSJ odobrio međunarodni certifikat, HAŠK Građanski (Dinamo) morao je na račun NSJ uplatiti 3,5 milijuna dinara. No budući da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija, platnog prometa između Zagreba i Beograda praktički nije ni bilo. Praksa hrvatske Službe društvenog knjigovodstva bila je da se zbog agresije na savezne račune u Beogradu ništa ne plaća.

Prijetila je mogućnost da ne dođe do Šukerova transfera u Španjolsku. Stoga je njegov klub HAŠK Građanski (tako se tada zvao Nogometni klub Dinamo), odnosno direktor Zorislav Srebrić, u ime kluba poslao pismo hrvatskom Ministarstvu za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu da “pomognu“ kako bi Šuker dobio međunarodni certifikat i kako bi klub mogao koristiti devizna sredstva, odnosno odštetu koju je uplatio španjolski klub Sevilla.

– U tom pismu HAŠK Građanskog piše da su, s obzirom na sveukupnu situaciju u našoj zemlji, klub i igrač postigli dogovor da se Šukeru omogući odlazak i daljnje igranje u inozemstvu. To je prljava, smiješna i žalosna rečenica. Ne zna se jesu li mislili na Jugoslaviju ili na Hrvatsku kad su pisali “u našoj zemlji“. To je nevjerojatno, politički neodgovorno i nezrelo – kaže Stipe Milanović koji je ipak naložio Službi društvenog knjigovodstva (SDK) da Nogometnom savezu Jugoslavije propusti virmanski nalog HAŠK Građanskog. Zašto je to učinio?

Afirmirao i sebe i Hrvatsku

– Bila je to jedna ljudska reakcija. Pomislio sam, Šuker će se riješiti Beograda, a novac će dobiti i Šuker i Dinamo. Vlatko Pavletić bio je protiv toga da se Šukeru omogući odlazak. Govorio je što će on ići van, ovo, ono. A ja sam rekao: “Gospodine ministre, ni vaš ni moj sin nisu na ratištu, ima dovoljno boraca, neka čovjek ide. Da je Tuđman slučajno čuo kako se Pavletić odnosi prema njegovim pulenima, nikad ga poslije ne bi unaprijedio u predsjednika Sabora – kaže premijerov otac Stipe Milanović.

S druge strane, u Nogometnom savezu Jugoslavije bili su sretni jer je to bio znak da Zagreb još uvijek poštuje savezne ustanove, pogotovu kad je u pitanju međunarodni certifikat za jednog tako kvalitetnog i poznatog nogometaša kao što je Davor Šuker. On se, što je neosporno, vrlo brzo afirmirao kao veliki i svjetski poznati nogometaš i kao takav proslavio i ime Hrvatske.

>>Oca Z. Milanovića u HDZ '92. učlanio Stipe Mesić

>>Transparenti 'Šuker izdajnik' i 'Šukeru, lopove' na tribinama Sevillinog stadiona

Komentara 30

Avatar abakus
abakus
14:33 17.12.2014.

Ovo je tipičan primjer korupcijskog mentaliteta, a vidljivo je da ovaj čovjek ne samo da ga se ne stidi, već ga ističe kao neki argument: Dakle, Šuker bi trebao šutjeti i svemu lošem što itko od rođaka ovog čovjeka napravi samo zato jer mu je on "otvorio put u Sevillu". Zemljo, otvori se... Ako ovako razmišlja i ovakve "argumente" vadi otac premijera Hrvatske, osoba koja ga je odgajala, onda čemu se čuditi situaciji u kojoj nam se zemlja nalazi...

LI
Livi
14:05 17.12.2014.

Zar to ne treba gledati i kao ugrozu obrane tek novonastale drzave! Mjesto da ga je pozvao u obranu Hrvatske, on ga salje vani. A tko i gdje je poslao tvoga sina Zorana u punoj mladenackoj snazi! I on jee otisao iz Hrvatske kad je zemlja bila u plamenu, a nije se latio oruzja kao mnogi njegovi vrsnjaci. Zato on nema danas empatiju prema vukovarskim ili inim braniteljima.

BA
barbaizamerike
14:32 17.12.2014.

mirise na UDBINO maslo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije