Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više zahtjeva čeka start

Strateške projekte usporavaju lokalne vlasti

hrvatski san
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
19.02.2014.
u 13:45

Investitor mora imati riješen prostorni plan i bankarsko jamstvo

Prema saznanjima, tek jedan zahtjev za privatni projekt – Hrvatski san – zadovoljava sve uvjete da se razmotri i proglasi strateškim. Prošli tjedan bila su tri zahtjeva, jučer ih je već bilo sedam, uz tri javna, među kojima je, navodno, i Plomin C. Kandidirao se, primjerice, i fond PPK za gradnju turističkog objekta na Hvaru, no vraćen je jer općinski plan na tom području nije gotov.

Brže do dozvola

Nakon što se završi prostorni plan, zahtjev će podnijeti Medis Brachia za projekt na Braču, kaže Željko Holik, menadžer projekta. Mnogi investitori tako i dalje ovise o lokalnoj vlasti, jer bez riješenog prostornog plana ne mogu se ni kandidirati da im se projekt proglasi strateškim. Kao drugu prepreku cijelom zakonu investitori vide bankarsku garanciju, što znači, kaže jedan investitor, da moraju imati riješen kredit i prije prihvaćanja države da im je projekt strateški. – Ako nam projekt bude prihvaćen kao strateški, olakšat će se pregovori sa stranim partnerima, izvlaštenje nekih čestica ili moguća gradnja prilaznih cesta – kaže nositelj projekta Hrvatski san Vicenzo Blagaić. Kada Vlada projekt proglasi strateškim, osniva se operativna skupina koja se brine o što bržem rješavanju svih procedura i dozvola, pa bi tako za projekte na čiji se početak gradnje sada čeka godinama, ubuduće trebalo čekati manje od godinu dana. Iz tvrtke Kermas Danka Končara također su nam potvrdili da pripremaju zahtjev da im se turistički projekti u Istri uvrste u strateške, a u nekoj fazi to će učiniti i Razvoj golf za golf na Srđu, kažu nam u toj tvrtki. Sljedeći tjedan zahtjev će podnijeti Jadranka iz Malog Lošinja, kaže predsjednik uprave Sanjin Šolić.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

(Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Najviše iz turizma

Uz investiciju za koju je riješen prostorni plan i koja ima bankarsku garanciju, kandidirati se mogu svi projekti čija su ulaganja veća od 150 milijuna kuna, iznad 75 milijuna oni koji se financiraju iz fondova EU, te iznad 20 milijuna oni na području posebne državne skrbi. Najveći dio kandidata bit će iz turističkog sektora. U Ministarstvo su stigla i dva zahtjeva iz poljoprivrede i energetike. Proizvodnja se najčešće pokreće u poslovnim zonama, gdje za proglašenje projekta strateškim nema potrebe.

>> 'Projekti vrijedni 56,9 mil. eura na čekanju, a ministri se obrušavaju na poduzetnike'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije