Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objava registara

Stožer: Lustracija će u Hrvatskoj biti provedena

stožer
Foto: Branimir Bradarić
10.01.2014.
u 13:57

Na konferenciji je javnost upozorena da još uvijek nisu dobili nijedan odgovor na ime inicijative koju su pokrenuli prošloga mjeseca prema saborskim klubovima, zastupnicima i političkim strankama o objavi devet registara s ciljem provedbe lustracije

– Lustracija je Hrvatskoj neophodna za izlazak iz krize i bit će provedena. Ako su lustraciju mogle provesti sve postkomunističke države, može i Hrvatska. Uostalom, zašto se u Hrvatskoj lopova ne bi moglo nazvati lopovom, a udbaša udbašem – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Na konferenciji je javnost upozorena da još uvijek nisu dobili nijedan odgovor na ime inicijative koju su pokrenuli prošloga mjeseca prema saborskim klubovima, zastupnicima i političkim strankama o objavi devet registara s ciljem provedbe lustracije. Stožer je inicijativu o objavi devet registara pokrenuo 23. prosinca kada je ona proslijeđena političarima i političkim strankama kojima su za očitovanje dali rok do 15 siječnja.

Tada je rečeno kako im je cilj da nakon što dobiju političku i zakonodavnu potporu nadležne državne institucije u roku od devet mjeseci napišu i javno objave registre koji bi bili dostupni svim građanima. Podsjetili su i danas da je riječ o registrima koji bi sadržavali imena svih koji su sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji te u kojem svojstvu i s kojim novčanim iznosom, svih pripadnika agresorske vojske državljana RH tijekom Domovinskog rata, svih protiv kojih u DORH-u postoje dokazni materijali ili svjedočanstva koja ih terete za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Među devet traženih registara je i onaj gdje žele da se objelodane imena svih političara i državnih dužnosnika od 1991. do 2013. koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku u Domovinskom ratu. Uz to traži se i objava registra s imenima svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, svih sudaca u RH koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ, imena svih u voditeljskim strukturama tajnih službi bivše SFRJ i onih koji su obavljali likvidacije te imena svih kojima je omogućena zamjena portfelja dionica za dionice u portfelju HZMO-a.

Nisu zaboravljeni ni bivši članovi Komunističke partije tako da se traži i objava registra imovinskog stanja bivše Komunističke partije RH, a poslije SDP-a, od 1988., 1989., 1990. i 1991. te novčano-imovinske transakcije iz tog razdoblja.

>> Stožer traži 9 registara, pa i političara koji nisu branili RH!

Komentara 128

DU
Deleted user
14:39 10.01.2014.

Slažem se. Lustracija je odlično rješenje. Ja sam za referendum po tom pitanju. Nek se zna sve, pa čak i kome su nacionalizirali ili predložili eksproprijaciju imovine 1945 do 1948, a koju su neki prisvojili poslije 1991.

GU
gummybear
14:24 10.01.2014.

Puna podrška za lustraciju.Jedini način da se Hrvatska očisti svih negativnih i antihrvatskih osoba.

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
14:12 10.01.2014.

Lustracija je jedini spas za nove generacije u HR... nadam se i moju !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije