Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručno tumačenje

Što znači prilog 'bespridržajno' koji je Kolinda Grabar-Kitarović napisala u Jasenovcu

Kolinda Grabar Kitarović Jasenovac
Foto: Ured predsjednice
1/6
23.04.2015.
u 13:20

Prilog "bespridržajno" ne bilježe suvremeni hrvatski rječnici

Prilog “bespridržajno” (ne: “bezpridržajno”) u osnovi ima imenicu “pridržaj”, koju bilježe suvremeni hrvatski rječnici, a svi oni navode da je riječ o pravnom terminu kojim se označuje “izjava kojom se iskazuje suzdržanost u prihvaćanju kakva čina”.

Riječ “pridržaj” vjerojatno je Šulekova (lat. reservatio, reserva), jer je u njegovu rječniku znanstvenoga nazivlja prvi put i zabilježena.

Prilog “bespridržajno”, doduše, ne bilježe suvremeni hrvatski rječnici, a isto značenje možemo izreći i izrazima: “bez zadrške”, “bez rezerve”, “bezrezervno”, “potpuno”, “u potpunosti”, no smisao koji je predsjednica htjela izreći izrečen je na dobar i ispravan način, objasnio nam je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

"Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bezpridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala", napisala je u knjigu dojmova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom jučerašnjeg posjeta Spomen-području Jasenovac.

>>Grabar-Kitarović: Bespridržajno osuđujem zločine u Jasenovcu

>>Grabar-Kitarović u Jasenovcu: 'Osuđujem zločine koji su se ovdje događali'

Komentara 148

Avatar tituš
tituš
13:25 23.04.2015.

Poruka je puno sadržajnija od ovog čega ste se uhvatili! Mudro zbori predsjednica, mudro čini predsjednica, neka je dragi Bog podrži u nastojanju dobrog vođenja naroda i države!

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
13:59 23.04.2015.

Jasenovac je bio Titov partizanski logor za ubijanje. Zatvoren je 1951 godine, šest godina nakon završetka 2. svj. rata.

Avatar dobry
dobry
16:22 23.04.2015.

Sada je red da Glogoški učini isto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije