Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Što stoji iza Vujčićeva poziva upomoć socijalno ugroženim dužnicima

naslovnica
Foto: VL
1/2
29.04.2015.
u 00:00

Rješenje žalbe na tužbu dužnika u francima dat će novi smjer pregovorima, a objava suda očekuje se sredinom svibnja. Svi peru ruke od odgovornosti

Bez obzira na prosvjed dužnika u francima i najavu novih okupljanja, idućih dana ne treba očekivati pomake u odnosu dužnika i banaka sve dok se Vrhovni sud ne izjasni o žalbama koje su podnijele banke i Udruga Franak. A ta se presuda očekuje sredinom svibnja. Iako je odbacio mogućnost opće intervencije HNB-a, guverner središnje banke aktualizirao je status najugroženije skupine dužnika – građana koji su prestali vraćati stambene kredite te im prijete deložacije i sudski postupci ovrhe, neovisno o tome u kojoj su valuti zaduženi.

Vujčić smatra da kod dužnika "vrlo slabe i upitne kreditne sposobnosti" sav gubitak moraju preuzeti banke, posebno kad je riječ o francima. Bankari su i na skupu guvernera regije (Erste, Hypo, Raiffeisen) potvrdili spremnost da pomognu dužnicima prema socijalnim kriterijima, no odbijaju generalni oprost duga koji traži Udruga Franak.

Potvrdi li Vrhovni sud mišljenje Visokog trgovačkog suda da je devizna klauzula zakonita, past će u vodu sve nade Udruge Franak da se krediti preračunaju po početnom tečaju. Mala je vjerojatnost da bi Vrhovni sud mogao srušiti deviznu klauzulu, jer se tako nešto nisu usudili ni u Mađarskoj gdje je Vrhovni sud prosudio da dužnici snose valutni rizik.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Boris Vujčić: Rate kredita u eurima mogle bi rasti

>>Vujčić: Ne dam ostavku. Konverzija kredita iz CHF u kune ugrozila bi stabilnost

Foto: VLm

Komentara 16

PS
psycho69
22:31 28.04.2015.

kad pozajmis 50 tisuca kuna a pozajmljivac te trazi da vratis 150 tisuca kuna umjesto 75 tisuca dogovorenih onda se to zove kamatarenje ili lihvarstvo..duznik je zrtva a kamatar je kriminalac... sta je ovdje nejasno??????????????

DU
Deleted user
05:35 29.04.2015.

Padaju vrlo teške optužbe na računa banaka, na račun guvernera, što bivšeg, što sadašnjeg, Bohačeka su uprskali kao ljame, iako on ponaosob ima važnost predsj. udruge vodoinstalatera odnosno on nema "težinu" već je više glasnogovornik. I nije moje da branim banke nego pogledajmo istini u oči i utipkajmo u neku od tražilica: Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali se’ eurima. Tamo ćete pročitati da su slijedom tih istih kred. ugovora, kod tih istih banaka, danas prozvanih groznim lihvarima, ti isti dužnici s kreditima u protuvrijednosti CHF bili godinama u boljoj otplatnoj poziciji od onih s eurskim ili kn. Uštede nisu bile male, par stotina kn mjesečno na nekoj prosječnoj otplatnoj rati ili gledano prema krajnjem iznosu, moglo se kupiti 20 m2 stamb. prostora više ako se odlučili za CHF ili Mercedes A klase. Tih godina su u lošijem položaju bili eurski i kn dužnici, zar ne? I sada, kad se propeo CHF uslijed globalnih fluktuacija valuta i kad su u povoljnijem položaju eurski i kn dužnici, e sada treba rušiti sve pred sobom - od banaka do guvernera i dev. rezervi zemlje. Bar to tako vide razjareni dužnici s kreditima u CHF jer valjda treba biti donijet ustavni zakon da su oni uvijek u položaju da se mogu rugati ostalima ili što... Tko je potpisao kreditni ugovor u tuđoj valuti s prom. kamatnom stopom na čak 20-30 godina morao je računati da će biti razdoblja kad ili valutna fluktuacija ili prom. kamatna stopa ili oboje neće mu ići u korist. Ne, oni su gledali samo sutra - potpiši što treba u banci i čekaj da gotovina sjedne na račun i idemo radosno prema stančugama, terencima, renoviranju s rostfrei ogradama balkona i granitnim stubištima itd. Velika nepromišljenost! CHF krediti su bili odličan izbor za automobile jer su ti obično na 3-7 godina i tako je neko vrijeme prodavano čak 60 % automobila u HR i ti su prošli povoljnije nego da su uzeli kn ili eurske kredite. Ne mogu iste te banke malo lihvariti, a malo držati u povoljnijem otplatnom režimu kad na etalon vrijednosti (CHF) utječu globalne silnice gdje nema spomena da bi netko poput guvernera majušne hrv. narodne banke imao mrvicu utjecaja. Prebacila ih pamet, u pohlepnosti... Sada koriste nedozvoljenu računicu jer do 2010. godine nikome nije padalo na pamet obračunavati rate i glavnicu u kn, nego u CHF koji je jedino mjerodavan. Sad pak "cika i vriska" i nude bez pardona kn otplatnu računicu - a bilo je kredita i u eurima i kn, ali im je bila viša kamatna stopa i onda su to odbacivali jer njima je bilo zanimljivo što veći stan, što veći apartman i dr.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
00:42 29.04.2015.

psycho... lijepo si to objasnio... no ovdje se radi o Vujčiću.... guverneru. Dakle, što je on u toj situaciji koji je svojim (ne)djelovanjem omogućio ovaj zločin ? Po meni je on sudionik zločinačkog pothvata, dakle, ništa manje kriv od njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije