Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Što nudi makedonska klinika u koju hrle Hrvatice

naslovnica
Foto: VL
1/2
12.04.2015.
u 00:15

- Naš zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji jedan je od najliberalnijih u Europi – kaže dr. Slobodan Lazarevski iz klinike Acibadem Sistina u Skopju

Vidjet ćete vi kad se za koju godinu na parketu susretnete s našim Dancima – komentirali su liječnici klinike Acibadem Sistina u Skopju utakmicu Europskog rukometnog prvenstva nakon što je lanjskog siječnja reprezentacija Danske isprašila Makedoniju 29:21.

Ono "naše Dance" odnosilo se na generaciju koja se u Makedoniji počela rađati unatrag devet godina, nakon što su Makedonci počeli iz Danske uvoziti doniranu spermu. Ubrzo se to sjeme proširilo i na zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, a zatim je otišlo dalje u svijet. Makedonci su pomno počeli usklađivati svoju zakonsku regulativu o potpomognutoj oplodnji s onom u razvijenim zemljama svijeta. Danas njihovi propisi dopuštaju da učine sve kako bi nekome pomogli da postane roditelj. Na primjer, za razliku od hrvatskog zakona po kojem se umjetnoj oplodnji mogu podvrći žene u dobi do maksimalno 42 godine, u makedonskom zakonu dobno ograničenje ne postoji.

– Država je shvatila da se nešto radikalno mora učiniti jer je nacija sve više starila, a rađalo se sve manje djece. U selima je bilo više pogreba nego poroda. Iako na vlasti imamo konzervativnu vladu blisku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, naš zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji jedan je od najliberalnijih u Europi – kaže dr. Slobodan Lazarevski dok koračamo besprijekorno čistim hodnicima petog kata suvremeno opremljene kliničke bolnice u makedonsko-turskom vlasništvu.

>>Cijelu priču pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Velika Britanija postala prva zemlja koja dopušta stvaranje beba od tri osobe

Foto: VLm

Komentara 12

SA
samoborka
22:52 11.04.2015.

Eh kada bi barem djeca mogla birati kakve će imati roditelje, a ne obratno. Kamo sreće...

CP
Cviet Prigorja
08:46 12.04.2015.

Da ti donori Skandinavci nisu slučajno kao Zlatan Ibrahimović. On je pravi Šveđanin.

TV
tvrdapixa
09:15 12.04.2015.

Kad pročitaš naslov misliš da trenutno u Hrvatskoj nema Hrvatica, da su sve skoknule u Makedoniju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije