Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURBULENTNO RAZDOBLJE

Što je dovelo do milijunskih dugova Inine tvrtke kćeri?

crosco
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
09.02.2017.
u 22:56

Crosco je naime, kreditima Ine 2007. i 2009. godine za 62 milijuna dolara kupio mađarske tvrtke Rotary i Drill Trans.

Dok se Vlada priprema za otkup MOL-ova udjela u Ini, tvrtka kćer 'Crosco naftni servisi' prolazi turbulentno razdoblje. Upitna je budućnost radnih mjesta zbog nedostatka investicija i gubitka mjesta na tržištu, javlja HRT.

Velika otpuštanja mogla bi se dogoditi do ljeta. Iako se zbog niske cijene nafte u svijetu vrlo malo buši, glavno razlog ovih problema u kojima se našao Crosco su loše akvizicije u prošlosti na koje sindikati godinama upozoravaju

Crosco je naime, kreditima Ine 2007. i 2009. godine za 62 milijuna dolara kupio mađarske tvrtke Rotary i Drill Trans. Iz due diligence analiza koje su obavljene prije kupnje bilo je vidljivo da su mađarske tvrtke prezadužene, da imaju zastarjelu opremu te da su potpuno ovisne o MOL-u koji je već tada najavio smanjivanje istraživanja

Kupnju je vodio predsjednik Uprave Bojan Milković kojem se sudi u dva postupka zbog sumnji u koruptivne radnje, a na čelo Crosco-a postavio ga je Jozo Petrović, po preporuci Ive Sanadera

HRT piše kako je Milković ignorirao revizorska upozorenja pa je za Rotary isplatio 42 milijuna dolara. Mađarski tajkun Lajos Tolnay 4 godine ranije kupio je Rotary od MOL-a i to za 13,5 milijuna dolara, a revizija pokazuje da je pri kupnji imao zajamčene ugovore na temelju kojih je podignuo velike kredite. Tek kada su ugovori s MOL-om privedeni kraju - tvrtku kupuje Crosco za trostruko veću vrijednost.

20 milijuna dolara od te kupnje isplaćeno je panamskim off shore tvrtkama. 2009. godine Milković je kupio transportnu tvrtku Drill Trans za 20 milijun dolara a novac je uplaćen na račune kompanija Everest i Topaz u Anguilli. Nepoznate vlasnike predstavljao je agent

- Nadzorni odbor je ocijenio da u radnjama vezanima uz Crosco ima koruptivnih radnji i o tome obavijestio vladu premijera Zorana Milanovića, no ni od njih nije dobio nikakvu reakciju. Puno je bilo takvih postupaka, a da hrvatske institucije nisu reagirale - istaknuo je Zdenko Mučnjak, predsjednik sindikata INAŠ.

- Tu nije glavno pitanje tko je nešto napravio, već zašto se dozvolilo da se to događa i zašto nisu naknadno provedeni izvidi i pokušalo se doći do istine. Razlog svemu tome vidi u općoj nezainteresiranosti i nemogućnosti da se uđe u trag takvim poslovnim transakcijama - kazao je za HRT naftni stručnjak Davor Štern i dodao kako se to događalo u vrijeme kada je Hrvatska upravljala Inom.

>> Podignuta još jedna optužnica, Bojana Milkovića i Mladena Bradača iz CROSCA tereti se za štetu od oko dva milijuna kuna

>> Slučaj Crosco: USKOK tražio da sud vrati optužnicu radi ispravaka

Komentara 7

CV
cvor276
08:38 10.02.2017.

Ima Hrvatska većih problema od tih pišljivih šezdesetak miliona dolara kao npr. onih tristo tisućica kn od putnih naloga , a najveći problem u HR je Plagijator ministar kulture Barišić.

LI
lipa75
06:40 10.02.2017.

Ako je ova priča istinita onda je to kriminal na kvadrat. Nije ni čudo da nas svi doživljavaju kao pijune nesposobne za ozbiljniji biznis, kada su se naši direktorčići ovako ponašali i bahato razbacivali novcem. Nama je svatko mogao prodati jaja pod bubrege.

Avatar Idler 3
Idler 3
23:17 09.02.2017.

Odgovor na pitanje iz naslova - uhljebi, nesposobni ali podobni !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije