Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za Sabor

Stipe Mesić bit će na listi Narodne koalicije u Zagrebu

suđenej,kornati,stjepan mesić (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/7
13.07.2016.
u 07:14

Najpopularnija HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš opet u nemilosti vrha stranke: u Sabor može samo preko preferencijalnih glasova

Stjepan Mesić ide u još jednu izbornu utrku – na rujanskim parlamentarnim izborima bit će kandidat Narodne koalicije! Tako je dogovoreno na jučerašnjem sastanku šefova SDP-a i HSU Zorana Milanovića i Silvana Hrelje. Naime, Hrelja je za svoju stranku tražio tri sigurna mjesta na listi Narodne koalicije, a Milanović mu je pristao dati dva.

“Moram pomoći”

Tako će Hrvatska stranka umirovljenika treći saborski mandat loviti preko preferencijalnih glasova, a “lovac” će biti Stjepan Mesić. Prvi hrvatski premijer i predsjednik Republike u dva mandata bit će smješten oko desetog mjesta na listi Narodne koalicije u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici. Prema tome, u Sabor će moći ući isključivo preko preferencijalnih glasova. Glasnogovornik HSU Jurica Galešić potvrdio nam je da je Mesić zainteresiran za kandidaturu u I. izbornoj jedinici, a da se šef SDP-a Zoran Milanović složio s tim prijedlogom. Bivši predsjednik RH jučer nam je potvrdio da ide na listu Narodne koalicije.

– Ako mogu pomoći, idem. Moram – rekao nam je Mesić.

Listu u prvoj jedinici nosit će Milanović, druga će biti Vesna Pusić, a u borbi protiv lidera HDZ-a i Mosta Andreja Plenkovića i Bože Petrova – za koje se smatra da će se kandidirati u prvoj jedinici – pomagat će im i Mesić. Nositelji lista i glavni igrači uglavnom su već dogovoreni za sve izborne jedinice. Svih 10 lista nosit će SDP-ovci, mahom bivši ministri iz Milanovićeve Vlade, a njihovi partneri iz Narodne koalicije dobit će 14 takozvanih sigurnih mjesta, pozicija na listama za koje se pretpostavlja da vode u saborske klupe. HSU će dobiti dva sigurna mjesta – šef stranke Silvano Hrelja u osmoj i još jedno mjesto u drugoj jedinici. HSS će dobiti pet sigurnih mjesta – šef “seljaka” Krešo Beljak bit će drugi u sedmoj jedinici, a zagrebački župan Stjepan Kožić bit će drugi u drugoj jedinici. Vodstvo HNS-a odlučilo je da od sedam sigurnih mjesta na listama čak tri imaju u trećoj jedinici (Međimurje, Varaždin, Zagorje). Šef HNS-a Ivan Vrdoljak bit će drugi na listi u svojoj osječkoj, četvrtoj jedinici, Vesna Pusić druga u Zagrebu, a preostala dva sigurna mjesta uzet će u šestoj i sedmoj za Gorana Beusa Richembergha i Nadu Turina-Đurić.

Foto: VL

Foto: VL

Razočarana tretmanom

Zanimljivo, kao i na lanjskim izborima vodstvo HNS-a “zaboravilo” je svoju najpopularniju političarku, bivšu ministricu graditeljstva Anku Mrak-Taritaš. Za nju opet nije bilo mjesta među sedam sigurnih pozicija pa će ona u borbu za mandat ponovno u II. jedinicu i zbog niskog mjesta na listi opet isključivo preko preferencijalnih glasova. Iako joj je prošle jeseni to uspjelo, ovaj će joj put biti puno teže osvojiti dovoljno preferencijalnih glasova. Kao ministrica lani je biračima bila puno vidljivija, a tada u koaliciji nije bilo HSS-a koji je jak u II. jedinici pa bi HSS mogao osvojiti dosta preferencijalnih glasova – (i) na štetu Mrak-Taritaš. Kako doznajemo od izvora iz Narodne koalicije, bivša ministrica graditeljstva razočarana je takvim tretmanom vrha HNS-a, to više što je njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba iduće godine. Iako neki govore da bi Mrak-Taritaš zbog lošeg tretmana mogla bojkotirati izbore, izvori bliski najpopularnijoj HNS-ovki kažu da će se ona pomiriti s odlukom stranke i ipak natjecati na rujanskim izborima. Lideri SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU koalicijski će sporazum potpisati u subotu u Čakovcu.

>> 'Pripremamo se kao da ćemo samostalno na izbore, ali cilj nam je pobjediti u koaliciji S HDZ-om'

Komentara 154

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
07:19 13.07.2016.

odlično! .. sad će se vidjeti koliko ljudi podupire ovog pohlepnog starca koji je toliko zla učinio Hrvatskoj... ima li itko normalan da bi dao njemu glas?!

YE
Yesenin
07:30 13.07.2016.

Moramo shvatiti da nije nas problem sto se ovakvi hohstapleri uvijek iznova recikliraju; problem je sto netko uvijek glasa za njih! Ne postoje oni i mi. Tragedija je da oni jesu MI. Pokvareni I besramni skorojevici.

IC
ICCO
07:30 13.07.2016.

Ovo se više zla okuplja nego u Mordoru u pohodu na normalan svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije