Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. fra Ante Toni Vučković

'Stepinac je na temelju 10 zapovijedi sudio i NDH i komunističku Jugoslaviju'

Stepinac
Sanjin Strukić/PIXSELL
07.02.2016.
u 17:36

U razmatranju pod nazivom „Društvo po mjeri Božjih zapovijedi – Hrabrost proročke vatre riječi" bilo je riječi o bl. Stepincu u vremenu u kojem su vladale ideologije i u kojem su se mijenjali državni ustroji.

Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus. Središnje misno slavlje u crkvi Sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio je dr. fra Ante Toni Vučković u zajedništvu s domaćim župnikom fra Marinkom Vukmanom, javlja Ika. 

Na početku misnog slavlja fra Marinko je predvodio molitvu bl. Alojziju Stepincu, ali i za skoro proglašenje svetim bl. Stepinca. O. Vučković je u uvodnoj riječi istaknuo „da nam nikad nije tako jasno tko smo i kakvi smo kao u susretu s Bogom". „To je jedino mjesto na kojem u trenu vidimo istinu o sebi. U svakom istinskom susretu s Bogom u trenu razumijemo istovremeno dvije stvari: pred njim sam jad i ništa i kao takav sam apsolutno prihvaćen. Tko to iskusi, on zna kakav je Bog i koliko sam vrijedi. Sve dok se s tim ne susretnemo na takav način, vrludamo gledajući kakvi su drugi i varamo se misleći loše o sebi", pojasnio je. O. Vučković je u propovijedi o temi „Milošću Božjom jesam što jesam" (1 Kor 15,10), istaknuo kako je susret s Bogom uvijek susret sa svetim, uzvišenim, čistim sa sviješću kako nisam dostojan, kako sam nečist i grešan.

Misno slavlje animirao je župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Magdalene Višić uz orguljsku pratnju Hrvoja Barnjaka. Nakon misnog slavlja za sve je ispred crkve pripremljen zajednički agape. Misna slavlja toga dana o. Vučković je predvodio i u crkvi Sv. Križa u Bad Homburgu i u crkvi Sv. Katarine u Bad Sodenu.
 

Stepinčevu je prethodila duhovna obnova, koju je o. Vučković predvodio 5. i 6. veljače u crkvi Sv. Katarine u Bad Sodenu o temi „Bl. Alojzije Stepinac – hrabrost za evanđeosku istinu". U razmatranju o bl. Alojziju Stepincu pod nazivom „Moja je savjest čista – Pretvorba nepravdi u kušnje", o. Vučković je istaknuo kako svatko ima savjest i da ona funkcionira samo ako smo joj poslušni. Posebno je važno uspostaviti odnos s Bogom preko svoje savjesti. Tu je primjer bl. Alojzije Stepinac. 

U razmatranju pod nazivom „Društvo po mjeri Božjih zapovijedi – Hrabrost proročke vatre riječi" bilo je riječi o bl. Stepincu u vremenu u kojem su vladale ideologije i u kojem su se mijenjali državni ustroji. Na temelju deset zapovijedi on je sudio i NDH i komunističku Jugoslaviju, jer i jedni i drugi nisu prošli test na temelju deset zapovijedi, jer su i jedni i drugi činili zločine, tako da nije mogao stati iza takvih vlasti, već je imao problema i s jednom i drugom vlašću, prenosi Ika. 

Komentara 35

ST
Stipan
18:05 07.02.2016.

I na kraju će Bog suditi i svima nama i Stepincu ! Jedini on zna istinu i njegov sud je drugačiji od ovog zemaljskog . Ostavimo to dakle Bogu i ne nagađajmo i ne sudimo bilo kome , jer za to nemamo pravo!

MA
mamunamegalo
17:55 07.02.2016.

tito i njegovi prokletnici su ga trovali. .zato i leži tamo di im je i mjesto u beogradu..dok Blaženi Alojzije u našoj Hrvatskoj

NI
Neovisna Istra
23:23 07.02.2016.

Da nije Stepinca ne bi nas bilo na ić....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije