Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustaški pozdrav

Srpski mediji o uvođenju 'Za dom spremni' u HV: 'Podržavatelji nisu većina u Hrvatskoj'

Saša Milošević
Borna Filić/PIXSELL
25.08.2015.
u 11:46

Zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević kazao je da "Za dom spremni" nije nikakav "stari hrvatski pozdrav"

Srpski mediji su uglavnom razgovorima sa predstavnicima Srba iz Hrvatske popratili skandaloznu inicijativu akademika Josipa Pečarića da se u službenu uporabu u Hrvatskoj vojsci uvede ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Pečarić je poslao otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku u kojem traži da usvoje tu sugestiju posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića. Akademik tvrdi da je peticiju podrške tom prijedlogu potpisalo 3200 osoba, među kojima i biskupi Valentin Pozaić i Vlado Košić, te Josip Šimunić, Zvonimir Šeparović, Velimir Bujanec, Nikola Štedul...

"Oni nikad neće postati većina u hrvatskom društvu"

Beogradski portal B92 osim tekstova o otvorenom pismu i da su peticiju potpisali i predstavnici Katoličke crkve, objavio je i tekstove sa reakcijama na taj prijedlog. Prenose Tanjugovu vijest sa reakcijom zamjenika predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saše Miloševića koji je kazao da "Za dom spremni" nije nikakav "stari hrvatski pozdrav" nego je to "jedino i isključivo ustaški pozdrav iz NDH-a".

Smatra da uvođenje tog pozdrava traže oni koji prema "tom zlu" nisu samo nostalgični, već bi i da se ponovi. - Oni nikad neće postati većina u hrvatskom društvu, ali će ga sigurno učiniti mračnijim i lošijim za život - kazao je Milošević i dodao da zabrinjava "brojnost, upornost i pozicioniranost" onih koji traže uvođenje "Za dom spremni" u službenu uporabu u vojsci.

Traže jasnu poruku EU Hrvatskoj

Zbog tog prijedloga priliku za promoviranje na Radio-televiziji Srbije (RTS) dobio je predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta koji je kazao da je to "još jedan dokaz da je hrvatsko društvo zadojeno fašizmom". Njegov je stav i da su za "većinu Hrvata ustaše borci za slobodu, a ne zločinci".

Linta je dodao i da Hrvatska nastoji asimilirati Srbe i natjerati ih da odu iz države. - Ne postoji volja da se vrati oteta imovina, ni da se procesuiraju zločini protiv Srba - zaključio je Linta.

B92 piše da je ta udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske zatražila od Europske unije da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da su "pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta i zločinačke NDH nedopustivi".

>>'Za dom spremni' je kao pozdrav uveden tek utemeljenjem ustaške NDH

>>Akademik Pečarić: Uvedite pozdrav "Za dom - spremni" u vojsku

Komentara 32

Avatar petrolio
petrolio
12:01 25.08.2015.

opančari bi vodili hrvatsku politiku i određivali pravila ponašanja u našoj domovini? e pa neće moći!

HR
hrUsrcu
11:55 25.08.2015.

kada ce srbi vec jednom shvatiti da njihove yuge nema vise. Hr je samostalna drzava i nemora i nece BG pitati za ono sto se tice samo i samo HR. a vi drugovi iz VL prestanite nas gnjaviti sa srpskim misljenjima, instrukcijama i t d

KA
kajinx
11:54 25.08.2015.

Saša, probudi se, ovo nije Jugoslavija. Dosta se pametovali, ne više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije