Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na odluku

Srbija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj: Traži se hitna reakcija radi usvajanja Statuta u Vukovaru

Ivica Dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
17.08.2015.
u 21:54

- Usvojenim izmjenama gradskog Statuta izravno se niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba - stoji na Internet stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ubrzo nakon izglasavanja novoga Statuta grada Vukovara javilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije koje je najoštrije prosvjedovalo radi današnje odluke.

Na njihovoj službenoj stranici navodi se kako povodom današnje odluke Gradskog vijeća Vukovara o promjeni gradskoga Statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične ploče na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama i kojom se zahtijeva da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podliježe posebnoj molbi i plaćanju takse, kako će već danas uputit Republici Hrvatskoj najoštriji prosvjed.

Navodi se i kako će prosvjedna nota biti predana otpravniku poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Ivanu Subotiću.

- Usvojenim izmjenama gradskog Statuta izravno se niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba. Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna poštovati svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih tijela Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru, stoji na Internet stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaju i kako su najviši predstavnici grada Vukovara ovih dana, u godini kada cijeli svijet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pjevanju ustaških pjesama iz vremena fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

>> Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

Komentara 196

Avatar imotska115
imotska115
22:03 17.08.2015.

Kakva su prava imali Vukovarci na Ovcari, ajde bre smanji slinjenje i postuj zakon ljudi. Tocka.

MS
mare_split
22:00 17.08.2015.

'... niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba'! Srpčad, a što je bilo s temeljnim pravom Vukovaraca: Hrvata , Mađara, Nijemaca, ... na ŽIVOT? ... Zaboraviste 'salatu', masakre i genocid? Valjda! Pamtite samo PORAZE, što uništava vašu ljudskost, misli i um! Uisitnu ste zlo!

AT
avanturist.turistickaagencija
22:03 17.08.2015.

Halo srbijo,ovo je Hrvatska ne se mijesati,jednom ste se umijesali pa dobili po repu,čedo-u kućicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije