Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saša Cvetojević:

Sram ih bilo! Ukinuli
 su Oskar znanja. Idemo svi skupiti novac za djecu

30.06.2014., Zagreb - Poduzetnik Sasa Cvetojevic kupio je automobil Tesla S.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
07.06.2015.
u 08:28

Lani je ova manifestacija stajala 169.579,70 kuna, ove godine država nema novca za najbolje učenike

Sram ih bilo. Ajmo skupiti novac i napraviti Oskare te nagraditi više i bolje te nadarene klince. Mi to možemo i bolje, a jeftinije od ovih beskorisnih uhljeba. Moja će tvrtka donirati 10 tisuća kuna. I drugi su ponudili pomoć – ovim je riječima i inicijativom poduzetnik i direktor tvrtke Insako Saša Cvetojević na Facebooku uzvratio na odluku Agencije za odgoj i obrazovanje da se ove godine najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola ne dodijele Oskari znanja.

Čestitka iz Agencije

Naime, država nema novca za najbolje hrvatske učenike i ove godine neće biti svečane dodjele Oskara znanja đacima osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prvo mjesto na državnim ili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima znanja. Tako će u proračunu ostati popriličan iznos – lani je ta manifestacija stajala 169.579,70 kuna, a godinu ranije 150.000 kuna. Ali, u državnoj blagajni toliko novca za tristotinjak najbolje djece i njihovih mentora koji su trebali na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici primiti kipiće Oskara i priznanja – nema. I svečanost koja ima desetljeće dugu tradiciju, a kojoj je cilj poticanje izvrsnosti učenika, odlazi u ropotarnicu povijesti. Događa se to u godini u kojoj Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kroz doneseni Pravilnik o upisima u srednje škole naglašava da kani stimulirati upravo znanje, pa učenicima povisuje dodatne bodove za ostvarene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. No, samo mjesec nakon što je Pravilnik donesen otkazana je dodjela Oskara, a iz Agencije za odgoj i obrazovanje u čijoj je nadležnosti ona bila odgovaraju nam da je dobro da je natjecanja uopće bilo!

– Iako su planirana sredstva u državnom proračunu za organizaciju izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama smanjena u odnosu na 2014. za ivše od 800 tisuća kuna, Agencija za odgoj i obrazovanje uspjela je i u 2015. organizirati natjecanja i smotre u 32 kategorije i financirati troškove smještaja i prijevoza za više od pet tisuća sudionika državnih natjecanja (učenika i mentora) te sufinancirati troškove dnevnica za mentore učenika – odgovaraju iz Agencije čija ravnateljica Jadranka Žarković-Pečenković "čestita svim učenicima na uloženom trudu, visokoj motivaciji te iskazanom znanju na državnim natjecanjima".

Pokrenuli stranicu na Faceu

A ovogodišnji maturanti pokrenuli su stranicu na Facebooku "Maturanti 2014./2015." za potpisivanje peticije protiv ukidanja dodjele Oskara znanja komentirajući: "Agencija za odgoj i obrazovanje – sram vas može biti!"!

>> Ovo su mali hrvatski genijalci: Pisao je s dvije godine, a računao već s četiri

>> Ivan Vojvodić (11) jedan od najmlađih učenika koji su primili Oskar znanja

Komentara 56

DU
Deleted user
09:25 07.06.2015.

Bitno da za Pusića i Teršelićku ima sredstava koliko treba.

DU
Deleted user
09:21 07.06.2015.

Pitajte Zmajlovića koliko plaća mjesečno "toranj" a nije ni unutra. Nije mi namjera nabrajati jer toga ima...

Avatar comparator
comparator
08:48 07.06.2015.

Ovo bi mogao biti novi početak zdravog poticanja školovanja od strane poduzetničkog lobbya . Ne treba sve gledati crno nego djelovati afirmativno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije