Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padaju rekordi

Splićani noć proveli na 30°C, more kod Dubrovnika 28°C!

Nakon vrućina, stiže nevrijeme
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/3
19.07.2015.
u 11:36

Pojedina mjesta u Dalmatinskoj zagori, prvenstveno u šibenskom zaleđu dosegnula su 40°C, a nekoliko privatnih postaja na Šolti i okolici Trogira “dojavili” su istu vrijednost

Toplinski val koji je stigao u Hrvatsku mogao bi oboriti sve rekorde, piše Crometeo. U subotu je šire splitsko područje bilo među najtoplijima u zemlji. Otkad postoje službena meteorološka mjerenja u splitskoj zračnoj luci Resnik (Kaštel Štafilić) nikada nije zabilježena viša temperatura zraka, a iznosila je 39,4°C. Tako je za 0,3°C premašen dosadašnji apsolutni rekord zabilježen 25. srpnja 1988. godine.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Split Marjan najviša dnevna temperatura iznosila je 38,1°C. Tako je nedostajalo samo 0,5°C za dosezanje dosadašnjeg apsolutnog rekorda koji iznosi 38,6°C, a izmjeren je 5. srpnja daleke 1950. godine.

Na Crometeo mjernoj postaji Kaštel Gomilica zabilježena je najviša dnevna temperatura zraka od 39,2°C, što je najviše od njenog puštanja u rad.

Da će temperaturni rekord biti jako blizu, Splićani su osjetili prethodne noći u kojoj je temperatura varirala između vrućih 30 i 32°C, a tek se u zoru uspjela malo spustiti ispod 30, pa je minimalna vrijednost iznosila 29,6°C. More je u Splitu u subotu doseglo 27°C, pa je moguće da će se danas oboriti rekord i najviše minimalne i najviše temperature uopće!

Vrlo vruće nije bilo samo na splitskom području. Pojedina mjesta u Dalmatinskoj zagori, prvenstveno u šibenskom zaleđu dosegnula su 40°C, a nekoliko privatnih postaja na Šolti i okolici Trogira “dojavili” su istu vrijednost. Prvi put ove godine more je u Dubrovniku dosegnulo 28°C, a trend zagrijavanja nastavit će se u nadolazećim danima.

Sljedećih sedam dana vrućine neće nimalo popustiti, naprotiv, moguće su još malo više temperature zraka od danas zabilježenih, što znači da će biti novih obaranja apsolutnih temperaturnih rekorda.

>> Kako najbolje preživjeti ove vrućine, po receptu vodećih meteorologa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije