Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u iločkom naselju Mohovo

Slamnati mamut od 3 metra mami pozornost prolaznika

Slamnati mamut
Foto: Branimir Bradarić
1/2
20.06.2016.
u 16:21

Mamut je visine preko tri metra i autorsko djelo je magistra kiparstva Nikole Fallera.

U iločkom prigradskom naselju Mohovo, uz samu državnu cestu, već nekoliko dana nalazi se izrađen veliki slamnati mamut koji je naišao na veliki interes od prolaznika i turista. Mamut je visine preko tri metra i autorsko djelo je magistra kiparstva Nikole Fallera. Prema riječima ravnateljice Gradskog muzeja Ilok Maje Novaković, koji je i nositelj projekta,  slamnati mamut u Mohovu nastao je u okviru ovogodišnjih, drugih po redu, Ljetnih večeri u Iloku tijekom kojih će biti organizirana brojna događanja.

-Slamnati mamut postavljen je u Mohovu iz razloga što su upravo u ovome naselju, tijekom 2012. godine, u dvorištu mještanina Gorana Popovića pronađene kosti mamuta. Na ovaj način mi zapravo objedinjujemo kulturne, arheološke ali i umjetnost. Zadovoljni smo jer je sve naišlo na odličan odaziv građana ali i posjetitelja i turista u Iloku, kaže Novaković.

U okviru Ljetnih večeri, a ispred Gradskog muzeja u Iloku, postavljen je i jedan slamnati jelen. U planu je pred početak ovogodišnje Iločke berbe grožđa na ulazu u Ilok postaviti i veliki slamnati grozd.

-Uz Mamuta krajem kolovoza postavljena će biti Info tabla dvojezična za turiste i sve posjetitelje na kojoj će se moći pročitati tumačenja lokaliteta, nalaza i povijesni presjek na temu. Skulptura mamuta biti će postavljena na određeno vrijeme od godine dana, do daljnjeg, a razmatra se o načinima prezentacije lokaliteta i sustavnim istraživanjima u suradnji sa Hrvatskim prirodoslovnim muzejom. U Muzeju grada Iloka prezentirana je paleontološka zbirka i vunasti mamut, dok vunastog nosoroga do sada nismo imali, kaže Novaković.

Podsjeća i kako su na području Mohova, osim nalaza mamuta, pronađeni i fosilni nalazi kostiju vunastog mamuta te vunastog nosoroga.

>> Landart prvi put u zatvorenom, i to u Galeriji Vjekoslav Karas

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Linux
Linux
16:51 20.06.2016.

hvale vrijedno. bravo

Avatar dosadni
dosadni
19:46 20.06.2016.

odlično, bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije