Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGLIČKA KRIZA

300-njak izbjeglica blokiralo promet na Bregani. U Belom Manastiru više nema izbjeglica

bregana
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/51
21.09.2015.
u 07:08

Ministri Srbije i Mađarske postigli su dogovor, te je Mađarska opet otvorila dva granična prijelaza sa Srbijom. To bi moglo značiti i smanjenje pritiska dolaska izbjeglica prema Hrvatskoj.

Nastavlja se izbjeglička kriza u Hrvatskoj. Od 16. rujna 2015. godine u Republiku Hrvatsku ušlo je nešto više od 27.000 migranata.

Tijek događaja pratite u nastavku:

7.08 sati - U Tovarniku, gdje izbjeglice dolaze iz Srbije, jutros nema gotovo niti jednog migranta. Autobusima se svi migranti koji stižu voze u privremeni kamp Opatovac, a potom i dalje prema granicama Mađarske i Slovenije, izvijestio je HRT.  

Granični prijelaz Bregana bila je sinoć nekoliko sati zatvorena zbog izbjeglica koje su prosvjedovale. Blokada je trajala oko 4 sata, izvijestio je HRT. Od 500 do 700 izbjeglica je između 2 i 5 sati propušteno u Sloveniju. Šatorsko naselje na Bregani ostaje i dalje za izbjeglice koje bi mogle doći tijekom dana.

1.12 sati - Hvala vašim novinama.  Da nije bilo vas mi bi tko zna koliko dugo ovdje još čekali. Nakon što ste objavili priču o prevoditeljima koji selektiraju po svojim željama ljude koji će proći granicu, a tko ne konačno su počeli ukrcavati ljude na autobus prema popisu koji je napravljen jutros, kazao je Muhamed koji već četiri dana sa ženom čeka na graničnom prijelazu Bregana ističući kako je 30 ljudi koji su bili izabrani i otišli prvim autobusima stigli na Breganu samo pola sata prije. -E sad vi meni recite da je to slučajnost,  požalio  se Muhamed.

1.00 sati - Nakon napisa Večernjeg lista ipak je na Breganu stigao još jedan autobus i ovog puta su ukrcavali izbjeglice prema popisu dolaska na granicu.  

23.45 sati - Neslužbeno doznajemo da više neće biti autobusa sa slovenske strane. 300-njak izbjeglica i dalje blokira promet na Bregani i izgleda da će i ovu večer prenoćiti pred granicom

23:26 sati - HAK potvrđuje da je GP Bregana zatvoren za sav promet. Vozila koja se kreću autocestom A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada izlaze s autoceste na čvoru Bobovica i voze u smjeru graničnog prijelaza Bregana Naselje.

23.15 sati - Izbjeglice su odlučni u namjeri da blokiraju granični prijelaz sve dok slovenska strana ne otvori granice i sve ih propusti. Situacija je napeta jer se formirala kolona automobila od 3 km. Dva autobusa već su odvezla grupu migranata. Čini se da dva prevoditelja arapskog podrijetla zapravo odlučuju tko će ući u autobuse. Sajed iz Iraka kaže kako je ovdje već četiri dana i strpljivo je čekao na ulaz. "Prevoditelj je na autobus propustio ljude koji su tek stigli iako nisu bili sa obitelji", izjavio je za Iračanin za Večernji.

Isto je Večernjakovom reporteru kazao i Khalil iz Sirije koji je ovdje već peti dan i ne razumije zašto prevoditelji selektiraju i izabiru ljude koji se prevoze u Sloveniju.

22.30 sati - Izgleda da je pritisak izbjeglica urodio plodom. Iako se očekivalo da Slovenci danas više neće dopustiti prebacivanje preostalih izbjeglica na granici, ipak su stigla opet dva autobusa. Počelo je ukrcavanje dijela izbjeglica.  

21.45 sati - Više od 300 imigranata u potpunosti je blokiralo granični prijelaz Bregana. Slovenski aktivisti koji podržavaju prolazak  imigranata kroz Sloveniju došli su do imigranata te ih potaknuli na taj potez nadajući se da će zatvaranje tog glavnog graničnog prijelaza biti dodatni pritisak na slovensku policiju da ih propusti. Uz povike "Otvorite granice" imigranti su sjeli i legli na cestu te na taj način zaustavili promet  i nikome ne dozvoljavaju prolazak preko granice. Na graničnom prijelazu pravi je kolaps te je  stvorena kolona automobila koja je duga već nekoliko kilometara. Više od 60 interventnih policajaca sa psima stvorili su živi zid ispred imigranata. Isto tako, slovenski policijski helikopter cijelo vrijeme sa reflektorima nadlijeće to područje.

21.25 sati - Slovenski aktivisti stigli su na granični prijelaz Breganu kako bi dali podršku izbjeglicama. Iz protesta zbog neodobravanja njihova prolaza, aktivisti su izazvali blokadu kompletnog prometa na Bregani. Pritom su animirali i same izbjeglice i migrante, koji su potom počeli izazivat kolaps prometa.

21.20 sati -  Iz Tovarnika je večeras na granicu s Mađarskom kod Baranjskog Petrovog Sela stiglo 10 autobusa s izbjeglicama. U Belom Manastiru više nema izbjeglica. 

21.15 sati -  Njemačka je velika, ali ne može sama prihvatiti sve izbjeglice. Primati ćemo izbjeglice koje bježe od rata, ali ne one koji stižu iz ekonomskih razloga, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel. 

20.30 sati - Sretni zbog konačnog odlaska u zapadne zemlje izbjeglice napravile transparent te pjevajući zahvalili stanovnicima Harmice.

19.10 sati - 36 policajca je odgovorno radilo svoj posao. Opet su u Hrvatskoj i opet rade svoj posao - izjavio je ministar Ostojić za HRT o 36 policajca koji su u Mađarsku ispratili vlak s izbjeglicama.

18.35 sati - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za RTL je prokomentirao situaciju s izbjeglicama u Hrvatskoj. Još je jednom oštro iskritizirao politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

-Koliko ja vidim pokazalo se da Orbanova politika i Karamarkova nema apsolutno nikakve šanse. Puškom se ne može rješavati stvar. Otvorili su granicu i sigurno će to rasteretiti i Hrvatsku. I Mađari su slali desetke tisuća izbjeglica koje nisu registrirali i sad se čude da smo i mi to napravili. Sagradili su 165 km zida pa nisu riješili problem- kazao je Ostojić gostujući u informativnoj emisiji RTL Danas.

17.30 sati - Tijekom današnjeg dana iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo do sada oko 1600 migranata, priopćio je MUP. Do sada je u RH ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća migranata, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev migranata.

-Prijevoz osoba do granice organizira se i dalje, dok je u Opatovcu izgradnja privremenog šatorskog naselja u kojem će se smjestiti izbjeglice kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti. U Opatovcu će izbjeglice boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici- poručuju iz MUP-a.

17.15 sati - Hrvatski Crveni križ pokrenuo je dodatnu akciju za pomoć izbjeglicama 'Dar za pravu stvar'. Više pročitajte ovdje

16.50 sati - Unatoč čeličnim vratima na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo-Beremend Mađari i dalje puštaju autobuse s izbjeglicama koji pristižu iz Tovarnika.

16.30 sati - Klub Milana Bandića pozvao je u građane da se uključe u prikupljanje pomoći za izbjeglice. Akcija započinje u ponedjeljak u 12 sati.

-Naš grad poznat je po aktivnom i brzom djelovanju, velikom srcu i empatiji te zajedništvu i solidarnosti svih građana koji u doba krize djeluju kao jedno. Zajedno pomognimo onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije te sukladno mogućnostima prikupimo najosnovnije kako bismo tisućama u nevolji pokazali da u Republici Hrvatskoj nisu sami. Neka Zagreb i Zagrepčani ostanu u najboljem sjećanju onima koji mir, sigurnost i slobodu traže kilometrima daleko od svog doma, svoje obitelji i svojih najbližih- stoji na Facebook stranici Kluba Milana Bandića. 

Svi građani koji se odluče odazvati ovoj humanitarnoj pomoći svoje donacije mogu donijeti u za to određene prostorije u gradskim četvrtima ili u sjedište udruge u Prašku 5.

16.15 sati- Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić novinarima je predstavio prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu nedaleko od Tovarnika. Ostojić se osvrnuo i na Tomislava Karamarka koji je danas bio također u Tovarniku. -On kao čelnik stožera za histeriju u kojem su i njegovi prijatelj Orban, Vulin i Miloševićevi pioniri koji konstantno šire histeriju. Za razliku od takvih, naši saveznici su papa Franjo i gospođa Merkel - rekao je Ostojić. Dodao je i da očekuje manji priljev izbjeglica koje će iz Opatovca upućivati dalje. 

15.05 sati - U prostoru nekadašnjeg spremišta INA-e kod Opatovca, sela nedaleko od Vukovara, započelo se sa uređenjem Prihvatnog centra za izbjeglice. Centar će biti kapaciteta oko 5000 osoba gdje će izbjeglice biti smještene u šatorima. Prema riječima predsjednika županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje taj Centar se gradi kako bi se rastretio Tovarnik, ali i u slučaju nove veće navale izbjeglica.

15.00 sati - Mađarska je postavila čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, piše HRT. Nakon što su poostavili prepreku preko cestovbnog ulaza, Mađari su ipak otvorili čelična vrata i prijelaz granice je zasad moguć. Uskoro će postaviti i bodlikavu žicu s obzirom da su stigli strojevi i žica.

14.35 sati - Na ničijoj zemlji između graničnih prijelaza Bregana i Obrežje na hrvatsko-slovenskoj granici niknulo je improvizirano šatorsko naselje koje u jutarnjim satima nedjelje bruji brojnim jezicima. Za razliku od mađarske granice gdje izbjeglice samo prelaze iz autobusa u autobus, na slovenskoj granici muškarce iskrcavaju pa su osuđeni na čekanje satima, neki već i danima. No, nemilih scena kakve su viđene proteklih dana, po svemu sudeći, više neće biti. U jednom od šatora s oznakom "info punkt" na komadiće papira sami ispisuju brojeve kako prilikom dolaska novih autobusa ne bi nastao stampedo. Više pročitajte ovdje.

13.45 sati - Uslijed izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica Slovenske željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj, objavio je HŽPP.

13.35 sati - Kod turske obale utopilo se 13 migranata koji su pokušali doći do Grčke nakon što im se čamac sudario s trajektom, javljaju turski mediji, prenosi BBC.

13.25 sati - Jedan od izbjeglica pao je u nesvijest uslijed dehidracije i dužeg izlaganja suncu. Liječnici su mu pružili prvu pomoć.

13.10 sati - Vlak s 10 vagona s izbjeglicama krenuo je iz Tovarnika prema Botovu. Vožnja će trajati oko 4,5 sata. Ovo je sedmi posebni vlak za izbjeglice. 

12.55 sati - HRT javlja kako u Tovarnik svaki sat dolazi 150 izbjeglica.

12.00 sati - Od 16. rujna 2015. godine u Republiku Hrvatsku ušlo je nešto više od 25 tisuća migranata, priopćio je MUP. I dalje je veliki pritisak migranata na području PP Tovarnik gdje se trenutno nalazi oko 3900 ljudi, koji će se tijekom dana autobusima i vlakom prevoziti prema graničnim prijelazima s Mađarskom.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Harmica) trenutno se nalazi oko 700 migranata koji čekaju ulazak u Sloveniju.

11.20 sati - S obzirom na dosadašnji priljev procjenjuje se kako je brojka izbjeglica koje su do sada ušle u Hrvatsku dosegnula brojku od oko 25.000.

11.15 sati - Slovenci su potpuno zatvorili Harmicu i preusmjeravaju izbjeglice na Breganu.

11.10 sati - Večernjakov reporter s terena Bradimir Bradarić javlja da preko polja izbjeglice i dalje pristižu u Tovarnik koji je tako i dalje najkritičnija točka izbjegličke krize. Trenutno se u Tovarniku nalazi oko 2000 izbjeglica koje čekaju dalji prijevoz.

11.00 sati - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je obišao radove na šatorskom naselju za do 5000 izbjeglica koje se gradi kod Tovarnika. Naime, meteorolozi najavljuju kišovito vrijeme narednih dana, i osjetno niže temperature, pa je šatorsko naselje jedino moguće rješenje. Razlog tome je što u Tovarniku nema većih zidanih objekata gdje bi se smjestili izbjeglice. Za potrebe podizanja šatora angažirana je Hrvatska vojska. Izbjeglice za sada imaju sreće jer unatoč oblačnom vremenu kiša još uvijek ne pada.

 

10.55 sati - Srpski mediji javljaju da je ponovno otvoren granični prijelaz Horgoš 1 na granici Srbije i Mađarske. Ovaj je prijelaz prvenstveno otvoren za prijel kamiona i prometa između Mađarske i Srbije. Otvoren je i prijelaz Horgoš 2 koji će opet primati izbjeglice, uz registraciju. 

10.40 sati - Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom (osim GP Bajakovo): Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina, zbog povećanog dolaska migranata. Obustavljen je promet i sa Slovenijom na graničnom prijelazu Harmica. Obilazak je preko Kraja Donjeg, javlja HAK. Na graničnom prijelazu Bregana do daljnjega je obustavljen promet teretnih vozila (kolona je duga oko 2,5km), a na GP Bajakovo kolona teretnih vozila na izlazu iz zemlje je oko 11 km.

10.05 sati - Mađarska je na granicu s Hrvatskom poslala vojsku, piše Daily Mail. Konvoj tenkova i oklopnih vozila sa 100-tinjak vojnika viđen je na cesti kod Nagykanizse.

10.00 sati - Vlak s 11 vagona krenuo je iz Vinkovaca prema Tovarniku. Nakon ukrcaja vlak će iz Tovarnika krenuti prema Botovu.

09.20 sati - Na graničnim prijelazima sa Slovenijom ulaz u schengenski prostor čeka oko 700 osoba. Jučer je u Sloveniju pušteno 200-tinjak migranata, a radi se uglavnom o ženama i djeci koji su prevezeni u prihvatne centre, javlja HRT.

08.20 sati - Brod s migrantima potonuo je kod grčke obale. Traga se za 26 ljudi, a 20 ih je već spašeno.

08.00 sati - Skoro 2000 ljudi noć je provelo na otvorenom u Tovarniku, padala je kiša, javlja HTV. Ljudi leže na tlu i čekaju dolazak autobusa. Autobusi su sinoć dolazili do 3 sata ujutro, prema Mađarskoj je otišlo gotovo 30 autobusa s 1500 ljudi, ali i dalje dolaze nove izbjeglice iz Srbije.

Do posljednje željezničke postaje u Hrvatskoj - Botova - migranti su iz Tovarnika stigli vlakom noćas oko dva sata, prenosi HRT. Unatoč kiši migranti su se uputili pješice ilegalnim prijelazom u Mađarsku. U dva dana i dvije noći kroz ovaj je prijelaz, prema procjeni stožera, prošlo oko 5000 ljudi.

Ljudi! satori, cerade, vrece za spavanje, vrece za spavanje za malu djecicu. Kabanice. Muske majice manjih brojeva.Treba...

Posted by Danijela Johan on 19. rujan 2015

 

07.40 sati - Gerry Foitik, šef Austrijskog Crvenog križa, rekao je za APA-u da je tijekom subote u Austriju ušlo između 12 i 13 tisuća ljudi, prenosi BBC. Zamjenik šefa gradišćanske policije Christian Stella rekao je da ih Mađarska nije dovoljno upozorila.

07.25 sati - Tijekom noći u prihvatne centre u Sloveniji dovezeno je 960 izbjeglica, prenosi RTV Slo. U Sloveniju je iz Hrvatske tijekom posljednjih dana ušlo ukupno više od 2000 izbjeglica. Ministarstvo unutarnjih poslova očekuje da će se priljev migranata smiriti, a očekuje se da će oni koji su trenutno smješteni u centrima u Sloveniji nastaviti prema austrijskoj granici.

07.15 sati - Za sav su promet zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom osim graničnog prijelaza Bajakovo, javlja HAK.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> MUP: Priljev izbjeglica je velik, a to se očekuje i u narednom periodu. Kotromanović: Mi ne možemo ići, žica, palica, strojnica, vojnik

Komentara 540

EL
EldersRealm
08:34 20.09.2015.

Hrvatska je morala pokazati suverenitet i zatvoriti granicu za sve osim zena, djece i Sirijaca s dokumentima. Njih je sve trebalo zbrinuti i evidentirati. Laz je da se granica ne moze zatvoriti hermeticki. Najveci dio granice su rijeke Dunav, Sava i Una koje su neprolazne za masu osim mostovima. Jos da smo uz citavu granicu postavili one plocice s natpisima "oprez mine", ne bi nam ninograda trebala. Migranti znaju da je tu bio rat i sumnjam da bi riskirali ulaz preko minskog polja. Na suhim dijelovima granice moglo se postaviti ogradu i pojacati granicne patrole. Za sve je bilo vremena ali Milanovic je izabrao soliti pamet Madjarima koji su svoju obvezu prema EU pokusali ispuniti.

BK
branko-kockica
08:54 20.09.2015.

Veliko Milanovićevo srce je prvo sredilo da su migranti spavali na otvorenom, i još veći Milanovićev mozak je sredio da sad po kiši pješače prema žici.

BK
branko-kockica
08:57 20.09.2015.

Što vi sad hoćete, pa to je sve Milanović isplanirao. Uveo je red na način da je prestao kontrolirati granicu i poštivati bilo kavkve hrvatske i EU propise, onda nema povratka na staro kad smo imali granicu, policiju i pravnu državu, i na kraju Hrvatska raste s novih 500.000 stanovnika koji će glasovati za Kukuriku koaliciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije