Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osim đačkih pokaza

Školstvu i zdravstvu nema se više što rezati

Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.07.2014.
u 08:26

Niz sastanaka održat će se do kraja godine o modalitetima izlaska, ali HZZO, doznajemo, do tada sigurno izlazi iz riznice

HZZO izlazi iz državne riznice potkraj godine, a zdravstveni proračun najavljeni će rebalans proračuna poštedjeti zahtjeva za odricanje. Glavni su to zaključci jučerašnjeg sastanka ministra zdravlja Siniše Varge s ministrom financija Borisom Lalovcem koji je, kako se moglo neslužbeno čuti, potvrdio podršku za izlazak Zavoda iz riznice, o čemu će uslijediti niz sastanaka radi definiranja konkretnih koraka i modela tog procesa.

Proračunski minus ovaj put neće krpati kune iz zdravstvenog sustava, trenutačni je stav i dogovor spomenutih ministarstava. Pregovori o uštedama nastavit će se, no neslužbeno doznajemo da su argumenti da se zdravstvo poštedi teško stanje u sustavu i 710 milijuna kuna bez kojih su ostali ranijim rebalansom. O mogućim uštedama u Ministarstvu obrazovanja Lalovac je jučer razgovarao i s resornim ministrom Vedranom Mornarom. Ministru Mornaru, kojem ionako na stavkama plaća nedostaje oko 350 milijuna kuna, ostavio je rok do rujna da provjeri gdje bi se i što moglo rezati. No, u Ministarstvu su nam jučer rekli da oni više nemaju na čemu štedjeti te su podsjetili da su u rebalansu u ožujku ostali bez 89 milijuna kuna. Planirane uštede na prijevozu zaposlenih kasnile su, a jedini prostor za štednju jest prijevoz srednjoškolaca, što po zakonu Ministarstvo nije dužno pokriti.

No, takav potez bio bi nepopularan i u Ministarstvu su toga svjesni, a i pitanje je koliko bi 60-ak milijuna, koliko je ostalo do kraja godine (godišnje to stoji oko 180 milijuna), moglo spasiti državni proračun.

>>Vlada će uvesti poreze na štednju i nekretnine!

>>HZZO izlazi iz riznice, pitanje je samo kako

Komentara 2

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:05 30.07.2014.

Vargi se mogu smanjiti troškovi edukacije hrvatskog jezika...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
10:50 01.08.2014.

Niz sastanaka održat će se do kraja godine o modalitetima izlaska, ali HZZO, doznajemo, do tada sigurno izlazi iz riznice.... da... ne... da... ne... da... ne... da... ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije