Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uredba Vlade

Maras o dizanju trošarina na gorivo: Ne bi trebalo biti posebnih poskupljenja za građane

Gordan Maras
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
16.04.2015.
u 11:19

Minimalna trošarina na cigarete sada iznosi 648 kuna na 1000 cigareta, a rast cijena po kutiji bit će od 0,62 do 0,99 kuna.

Kako je bilo i najavljeno, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila dvije uredbe o povećanju visine trošarina na motorna goriva i cigarete.

Ministar financija Boris Lalovac objasnio je da se sukladno zahtjevu Europske komisije trošarina na cigarete povećava za 233 kune na 1000 komada. Minimalna trošarina sada iznosi 648 kuna na 1000 cigareta, a rast cijena po kutiji bit će od 0,62 do 0,99 kuna.

- U Europi se definira minimalna trošarina 90 eura na 1000 komada, što znači da smo mi još uvijek ispod onoga što zahtijeva, na 84 eura. U sljedećim godinama ćemo morati dizati trošarine sukladno direkivama za duhan - najavi je ministar Lalovac.

- Vezano za gorivo i dizanje trošarine za 20 lipa, godišnji je učinak 450 milijuna kuna, a u ovoj godini 280 milijuna kuna - dodao je.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra da do povećanja cijena goriva neće doći. - S obzirom da su cijene goriva padale, ne bi trebalo biti poskupljenja za građane, kao niti za industriju - istaknuo je Maras.

Kako smo ranije pisali, što se tiče većih trošarina na cigarete i duhan Vlada računa da će godišnje uprihoditi dodatnih 150 milijuna kuna.

Između ostalog, Vlada je danas stavila izvan snage Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta.

>> Novi udar na građane: Skuplji benzin i cigarete!

Komentara 64

LI
liskovaca
09:54 16.04.2015.

zašto nitko ne dira parazite sa državnog proračuna????? Ah da, to je glasačka mašinerija! Kakve nesposobne spod...!

Avatar petrolio
petrolio
10:27 16.04.2015.

ova vlada je prava ali-babina družina koja dere narod gdje god stigne! tragično je kako su u ove 4 godine devastirali standard građana i zatukli gospodarstvo!

Avatar Jasebojim
Jasebojim
10:13 16.04.2015.

Druže Zoki samo piši radit ćemo i po kiši neka pišei Pusička, radit ćemo bez prestanka.A ti samo diži cjene pozdravljaju te veslosisači iz slučajne države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije