Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na odluku

Sindikati o ukidanju dodatka na staž: Vlada je ugrozila ustavni poredak

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
06.03.2014.
u 12:12

Smatraju kako se odlukom Vlada, kao nositeljica izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, stavlja iznad pravnog poretka

Prijedlogom Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, koji se predlaže donijeti po hitnom postupku, Vlada Republike Hrvatske ugrozila je ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, a što se očituje u narušavanju načela zakonitosti, poručuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN).

U sindikatu ističu kako je vlada u zakonodavnu proceduru uputila citirani Zakon, kojim se poništavaju učinci sustava kolektivnog pregovaranja u Republici Hrvatskoj, utemeljenog na međunarodnim konvencijama, Ustavu, zakonima i pozitivnim propisima.

 - Pri tome se Vlada poziva na odgovornost koju ima u uvjetima „oskudice i gospodarske krize“, kada je „uloga države posebno naglašena“, iz čega si prisvaja ovlast uskrate isplate prava na povećanje plaće ugovorenog brojnim kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama i zaključuje kako ta „obveza proizlazi samo i isključivo iz ugovorenih obveza, a ne iz zakona i drugih propisa“. Međutim, ovo je obrazloženje licemjerno, nelogično i suprotno postojećem pravnom poretku jer su upravo zakoni Republike Hrvatske ti koji upućuju na reguliranje prava zaposlenika kolektivnim ugovorima, a jedan od njih – Zakon o radu, izrijekom navodi da se pravna pravila sadržana u kolektivnom ugovoru primjenjuju neposredno i obvezno na sve osobe na koje se primjenjuje kolektivni ugovor, tvrde u Sindikatu.

Smatraju kako se odlukom Vlada, kao nositeljica izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, stavlja iznad pravnog poretka i od Hrvatskog sabora traži da joj tu poziciju prizna donošenjem zakona kojim se derogira postojeći ustavnopravni poredak u Republici Hrvatskoj, izuzev ako izvršna vlast ima diskrecijsko pravo odlučivati kada se on mora, a kad se ne mora poštovati.

>> Linić: Oporezivat ćemo svaki dobitak od igara na sreću

Komentara 4

OS
osica
14:27 06.03.2014.

Iskustvo mijenja podobnost. Rezultati vidljivi na svim poljima.

KA
kafka
13:54 06.03.2014.

Naravno da iskustvo nema nikakog značenja, kada su na vlasi oni koji nikad ili gotovo nikada nisu ustvari doista radili. Bauk, neki matematičar nikada nije radio u struci, a kao mladac SDP-a ubacuje se u plačenu poziciju u košarki, pa pa neki savjetnik ... Jovanović da ne pričam. Ostali ... Da idem dalje bio bi to doktorat. .

NV
novo vriijeme
13:01 06.03.2014.

Znači iskustvo nema nikakvog značaja, kirurg sa 10 godina staža i početnik isto. Kakva glupost, normalno da ljudi sa više godina staža od obućara do kirurga daju bolji proizvod, daju bolje savjete o poboljšanju proizvoda, brže i kvalitetnije rade sa manje grešaka. Gdje to u svijetu staž ili iskustvo nema značaja, neka navede Mrsić. Mnogi natječaji traže radno iskustvo, a ovi ga ignoriraju. Kvaliteta rada za Mrsića nema uopće vrijednost. Pa to se vidi u njihovom radu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije