Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPALO MIRENJE

Sindikati: 5. lipnja krećemo u štrajk, a htjeli smo ga spriječiti

Sindikalisti na mirenju s Vladom (1)
Robert Anic/PIXSELL
03.06.2013.
u 07:29

"Mirenje je neuspješno završilo, što znači da Vlada i sindikati nisu postigli zadovoljavajući sporazum"

Sindikati su u 13 sati održali konferenciju za novinare nakon što je propalo mirenje sindikata državnih i javnih službi s Vladom. Ministar Mirando Mrsić kazao je da je Vlada spremna potpisati sporazum prema kojem će se, nakon što BDP bude rastao, dogovoriti dinamika i način vraćanja tri posto na plaće.

Konferenciju je uživo prenosio Leteći reporter Večernjaka.

– Mirenje je neuspješno završilo, što znači da Vlada i sindikati nisu postigli zadovoljavajući sporazum – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSSH-a.

U srijedu u štrajk kreću Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat državnih službenika i namještenika koji ima članove u svim tijelima državne uprave te ustanove u kulturi. U četvrtak se pridružuju Učiteljski sindikat, visoko školstvo i sindikat mirovinskog osiguranja, a u petak medicinske sestre i tehničari iz strukovnog sindikata.

Štrajk će, tvrde sindikalci, trajati do ispunjenja zahtjeva. Međutim, dodaju da će ići na sve razgovore, i noćas ako treba, ne bi li tako postigli sporazum. U srijedu se održavaju ispiti državne mature iz engleskog, a u četvrtak iz politike i gospodarstva.

– Tražili smo da se odgodi državna matura, a ako je pokušaju provesti, bit će odgovorni za dvostruku štetu: morat će je poništiti jer u nekim se školama neće moći održati te će prouzročiti dodatne troškove dodatnog tiskanja – upozorio je Mihalinec.

Mihalinec je naglasio kako štrajk neće nauditi maturantima jer se u vrijeme štrajka održavaju najlakši ispiti državne mature.

– Naši zahtjevi bili su usmjereni na to da se štrajk spriječi. Napravili smo određene pomake da bi se postigao dogovor – rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Dodao je kako u ovakvim situacijama uvijek stradaju treće osobe, to jest građani, te naglasio kako se ni samim sindikalistima ne ide u štrajk.

– Nismo mi ti koji guraju na silu. Ono što je predložio ministar Mrsić, to je ispod razine ljudskog dostojanstva i uma – naglasio je.

Kritizirao je odnos premijera i ministara.

– Ne tiče se sultana ništa što mu aga radi, osim da ga aga sluša bespogovorno i plaća porez – rekao je Ribić.

Naglasio je kako su čelnici sindikata odgovorni samo svojim članovima.

– Mi smo ljudima uvijek na raspolaganju, ljudi će uvijek imati svoje sindikate da potegnu – rekao je Ribić, dodajući kako ne zna koliki će biti odaziv na štrajk.

– Sama je srž ovog sukoba u sljedećem: Sindikati ne pristaju na trajno smanjenje svojih prava. Pristaju na privremeno, ali ne na trajno. Vlada očito traži trajno smanjenje. U svemu drugome možemo naći kompromis, u ovome nikada – rekao je Ribić.

Mihalinec je udijelio packu Mrsiću.

- Mrsić je jedini ministar u povijesti Vlade RH koji nije uspio postići sporazum sa sindikatima koji su te godine tražili nula kuna novih izdvajanja u proračunu. Za to stvarno treba biti talentiran – rekao je Mihalinec.

– Ja vjerujem u čuda, pa čak mogu vjerovati u čudo da će ministar Mrsić naše zahtjeve predočiti ostalim sindikatima i tražiti da to potpišu – rekao je Mihalinec.

Predsjednik Carinskog sindikata Rino Štorić rekao je da će njegov sindikat o štrajku raspravljati sutra te da o tome sada ne može ništa reći.

>>Ribić: I pravo na nanošenje štete je pravo u demokraciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije