Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI BRANITELJI:

'Šimunića bi trebalo udaljiti iz reprezentacije'

Damir Jasarevic
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
20.11.2013.
u 15:07

– Naravno, vi ste odrasli u emigraciji u kojoj je u nekim krugovima svakako bilo normalno sjediti ispod slike Ante Pavelića – poručuju iz udruge

Josip Šimunić nakon pobjede protiv Islanda na Maksimiru jučer je poveo navijanje uzvikom "za dom", na što su mu navijači uzvratili povikom "spremni". Izazvalo je to mnoge komentare, među ostalim i onaj Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Šimuniću,

vrlo je teško nakon jedne lijepe sportske večeri u kojem je naša i vaša momčad jednu sportsku priredbu okrunila i smislom sporta – pobjedom i kvalifikacijama na Svjetsko prvenstvo gdje će se ime Hrvatske još bezbroj puta spomenuti u medijima i na taj način dodatno svijetu potvrditi postojanje jedne male države, ali izrazito uspješne u mnogim sportovima razumjeti razloge vašeg ispada.

Naravno, vama nitko ne može ništa i to ste dobro primijetili, ali i ne želi vam zlo za razliku od onih koji su prije više od pola stoljeća u crno zavili cijelu zemaljsku kuglu, a čiji su bijedni i ponizni sluge bili i neki izrodi hrvatskog naroda čiji vi borbeni poklič izričete na sportskoj priredbi. Ali budite sigurni, da ste u vrijeme njihove vladavine to izrekli i učinili s nekim drugim predznakom, već bi vas čekala 'duboka jama'.

Naravno, vi ste odrasli u emigraciji gdje je u nekim krugovima svakako bilo normalno sjediti ispod slike Ante Pavelića, pjevati 'Zbogom ostaj bunkeru na Drini' i sanjati povratak u domovinu u istom onakvom autobusu kojim je Ante Pavelić doveo svoje ustaše u Zagreb iz emigracije. Vjerojatno ste mislili na tu domovinu kada ste rekli da vam je ona bila na pameti. Međutim, gospodine Šimuniću, ova domovina izrasla je na hrvatskom antifašizmu koji je bio najjači u pokorenoj Europi i na vrijednostima Domovinskog rata kada su se sinovi domobrana, ustaša i partizana zajednički oduprli velikosrbijanskom fašizmu otjelotvorenom u liku Miloševića i njegovih sluga.

Naravno, te 'vrijednosti' koje ste donijeli sa sobom iz emigracije u Njemačkoj, gdje ste profesionalno igrali nogomet, svakako niste mogli ispoljiti. Naime, istog trenutka biste dobili otkaz u bilo kojem njemačkom klubu i bila bi vam oduzeta radna dozvola. Možda bi vas i Nogometni savez Njemačke prisilio da odete u muzej Holokausta u Auschwitz ili bilo koji logor smrti na dodatno upoznavanje sa strahotama koji je taj režim radio.

To je ipak Njemačka. Stoga te stvari i nepodopštine možete raditi nekažnjeno u Hrvatskoj, pritom se ismijavajući da vam nitko ništa ne može. Pa možda, dragi gospodine Šimuniću, i može.

Pozivam stoga Hrvatski nogometni savez na čelu s g. Šukerom da uputi nalog čelništvu seniorske nogometne reprezentacije da vas trenutačno udalji iz nje, da se ogradi od vašeg ispada, a isto tako i GNK Dinamo, vaš matični klub, da preispita vaš ugovor i potrebu vašeg daljnjeg igranja u njemu. Isto, a u skladu sa svojim ovlastima, tražimo od Ministarstva obrazovanja i sporta jer naši sportaši iznad svega trebaju biti primjer našoj mladeži što je ovim ispadom opasno narušeno te Hrvatski olimpijski odbor kao krovnu instituciju hrvatskog sporta da se očituje u smislu održanja olimpijskih vrijednosti iz kojih proizlaze sve ostale u sportu.

Mislimo također da bi bilo poželjno da se sljedeće okupljanje seniorske nogometne reprezentacije dogodi u Jasenovcu, Teznom ili na Ovčari gdje bi naši nogometaši dodatno utvrdili ono što jako dobro znaju dok igraju u inozemstvu – bez rasizma, bez politike i bez nasilja na sportskim borilištima. U protivnom, ostat ćemo mrlja na karti Europe gdje još u javnosti djeluju snage kojima je Europa davno rekla zbogom.

Stoga, gospodine Šimuniću, želim vam zdravlja i uspjeha u poslovnom životu u nadi da ćete shvatiti koje su prave vrijednosti vaše domovine, ako ovu smatrate svojom, a ne onu na drugom dijelu zemaljske kugle."

Priopćenje potpisuje Damir Jašarević, predsjednik UZBV-a

>> Jadranka Kosor: Šimunićev je potez primitivan

>> Oglasio se i Šimunić: 'Vodila me isključivo ljubav prema narodu i domovini'

Komentara 240

IV
Ivan50
15:27 20.11.2013.

Tko je ovaj ,koga on predstavlja?To je udruga od vjerojatno dva -tri člana koju Matić nagrađuje za vjernost.

SM
siki_miki
15:27 20.11.2013.

Okanite se Simunica..ako se drugi mogu kunuti drugu Titu, moze i on vikati za dom. Zalosno da se covjek toga danas mora sramiti (osim toga nisu ustase izmislili taj usklik). Simunic je veliki domoljub koji je sam rekao da moze igrati iskljucivo za Hrvatsku i nema sanse da ce ga lijevi dusebriznici micati iz repke.

ZA
zaric
15:29 20.11.2013.

E, Damire, članak ti je pun interpretacija i podmetanja pod vidom onoga što ti misliš da je "pjesnik time mislio". Nije li ti Joe objasnio što mu je pritom bilo na pameti? Ti i takvi to ne možete shvatiti. Trebamo li se odreći svoje starije povijesti samo zato što je netko u novijoj povijesti zlorabio neke simbole za svoje ciljeve? Pa ne počinje hrvatska povijest 1945. Treba li nam novo ideološko kreševo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije