Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvijte imunitet

Sezona gripe stiže krajem godine – cijepite se odmah

20.11.2013., Pula - Od danas je u svim ordinacijama obiteljske medicine na pulskom podrucju moguce besplatno cijepljenje protiv gripe za sve umirovljenike, osobe starije od 65 godina, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike.
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
22.11.2014.
u 07:45

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima, za starije od 65 godina i za zaposlene u zdravstvu, a cijepiti se može kod svog obiteljskog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

Cijepljenje protiv gripe počelo je – Ministarstvo zdravlja osiguralo je 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe.

– Potrebna količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2013./2014. Prošle godine cijepilo se 255.375 osoba, a sezonu prije 288.440 osoba – rekla je dr. sc. Tamar Poljičanin, ravnateljica HZJZ-a. I ove godine, kaže,  cirkulirat će tri tipa virusa gripe: virusi A (H1N1 i H3N2) i virus B, a ti su sojevi i u sastavu ovogodišnjeg cjepiva  "Influvac" za koje je izdvojeno više od šest milijuna kuna. Sezona gripe još nije počela, dodaje, pa će cijepljenje osobe imati dovoljno vremena za razvoj imuniteta prije očekivanog početka epidemije gripe potkraj prosinca i početkom siječnja. Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima, za starije od 65 godina i za zaposlene u zdravstvu, a cijepiti se može kod svog obiteljskog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

Inače, trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.

>> TOP 5 'neobičnih' namirnica koje pomažu u borbi protiv gripe 

>> Ovo su najveći neprijatelji imuniteta! Pobijedite ih i pripremite se za hladnoću

Komentara 3

KO
kojesta
13:44 22.11.2014.

dakle izvolite za imunitet uzeti dozu formaldehida, otrova za stakore ili aluminijske spojeve, budete ozdravili. da organizam s tim kemijama ima vise posla nego s virusom gripe, presucuje se. pametni ljudi izbjegavaju cjepiva i dizu imunitet na prirodan nacin. ali hrvati...zna se...tak bu kak veli doktor.

Avatar d-ano
d-ano
11:40 28.11.2014.

Cijepite se da ne biste oboljeli od gripe ali slucajno mozete i zavsit na groblju od nezeljenih posljedica, za dodatne informacije pitajte vaseg grobara.

NV
novo vriijeme
11:19 22.11.2014.

konačno jedna pametna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije