Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURDI Carli del Ponte smeta pomoć Vlade RH optuženicima, a ne i suradnja s teroristima

Sekretar vlada 'Krajine’ radi za Haag još od '94.

hrv_strbac_tx.jpg
import
09.10.2006.
u 19:54

Haaški tužitelji od 1994, kada RH još stenje pod agresijom i okupacijom, za glavnog suradnika za Hrvatsku odabiru člana triju zločinačkih vlada RSK Savu Štrpca i daju mu zadatak da prikuplja podatke za optužnice protiv Hrvata!

Potvrđuje to u pismu podrške Štrpčevu Veritasu iz 2000. drugi čovjek haaškog tužiteljstva Graham Blewitt. Sada, 2006, službeni zahtjev hrvatske vlade Haagu, da desetak eminentnih stručnjaka za pravo, povijest i vojna pitanja dobiju status "prijatelja suda", jako je uznemirio Carlu del Ponte. Procjenjujući da je glavni zadatak "prijatelja" raskrinkavanje dijela optužnice o "zločinačkom pothvatu", ona optužuje Vladu RH za "pristranost". Istodobno, šef OESS-ove misije u Zagrebu pritišće Vladu da prekine financirati obrane Hrvata.

Željko Horvatić, voditelj Vladina tima stručnjaka, nakon što su hrvatska javna glasila po običaju prenijela stavove Carle del Ponte kao "gotovu stvar", javno reagira i kaže da će o "prijateljima suda" odlučiti Sudsko vijeće, a ne Tužiteljstvo.

Blewitt pomaže
Srpski je Veritas fiktivna nevladina organizacija. Većina sadržaja optužnica protiv šestorice Hrvata iz BiH i generala Gotovine, Markača i Čermaka njegovo je djelo. Analize govore da je Štrbac pripremio oko 300 svjedoka. Štrbac je bio suradnik jugoslavenskih tajnih službi još prije rata, a potom, u Kninu, Miloševićev "kontrolor".

Kad mu je početkom 2000. ponestalo novca, obraća se Australcu Blewittu. On mu, u svrhu međunarodnog lobiranja za novac, izdaje pismo potpore. U njemu glorificira zasluge Veritasa i Save Štrpca ("Potvrđujemo uspješnu suradnju... Štrbac je pomagao i dalje pomaže Tužiteljstvo... profesionalo, ozbiljno i odgovorno prikuplja informacije... otkriva i povezuje tužitelje sa žrtvama i svjedocima..."). Blewitt potvrđuje da je Veritas važan za istrage tužitelja i traži svaku pomoć.

Najzanimljiviji dio pisma jest potvrda da Tužiteljstvo i Veritas uspješno "surađuju još od 1994"!  Haaški tužitelji, dakle, prvi su kontakt u Hrvatskoj napravili sa  članom triju krajinskih vlada, perfidno mu još 1994. dajući zadatak. U kasnijim haaški presudama, vlade RSK označene su kao "zločinačke".

Suradnja sa zločincem
Ključni suradnik Tužiteljstva, Štrbac, dakle, sudionik je ratnog zločina. No, u izokrenutoj logici pravde Tužiteljstva, Štrbac je nezamjenjiv. Kako to Savo Štrbac "nepristrano" radi, svjedoči on sam (1998. u Beogradu): "Nakon uspostavljanja direktnog kontakta s potencijalnim svjedokom, slijedi najteža faza, a to je nagovaranje na svjedočenje, što podrazumijeva mnogo objašnjenja, uslovljavanja i odgovaranja na razna pitanja... uspjeli smo obezbijediti 104 svjedoka sa liste od 293...".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije