Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbili pokroviteljstvo

Grabar Kitarović: Žalim zbog odluke Saveza antifašista, ali Tita smatram diktatorom

Pantovčak Tito
Foto: Ured predsjednice
1/6
20.03.2015.
u 16:48

Uklanjanje biste iz ureda još je jedan u nizu revizionističkih postupaka kojim se želi Tita prikazati kao diktatora, kazao je franjo Habulin

Savez antifašističkih boraca Hrvatske ocijenio je da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlukom o uklanjanju Titove biste iz Ureda Predsjednice na Pantovčaku odrekla antifašističke borbe hrvatskog naroda te je odbio njezino pokroviteljstvo na obilježavanju sedamdesete obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom.

Predsjednica je izrazila žaljenje zbog te odluke te naglasila da će u svojem djelovanju i dalje zastupati antifašizam, no da se nikad neće složiti s izjednačavanjem cjelokupnog antifašističkog pokreta u Hrvatskoj s Josipom Brozom kojeg smatra dikatorom, javlja HRT.

- Uklanjanje biste Tita iz ureda predsjednice je za za Savez u potpunosti neprihvatljiv čin. Simboličko uklanjanje govori o njenom odnosu prema Titi kao svjetskom državniku i antifašistu. Stječe se dojam da predsjednica ne poznaje povijesna zbivanja i vrijeme i okolnosti u kojima je Tito živio. Tito je bio vojskovođa, političar i državnik cijenjen u zemlji i inozemstvu. Predsjednica je okarakterizirala Tita kao diktatora. Prihvaćanjem pokroviteljstva nad blajburškom komemoracijom učinila je nepriličan čin jer se takvom odlukom izjednačavaju Bleiburg i Jasenvoac. Jasenovac je bio plansko i masovno ubijanje civila, to je bio genocid. Uklanjanje biste iz ureda još je jedan u nizu revizionističkih postupaka kojim se želi Tita prikazati kao diktatora, a NOB kao komunističku zločinačku vojsku. Uz to, kvislinška vojska NDH želi se prikazati kao jedina snaga kao jedinu vojsku koja se borila za Hrvatsku, kazao je predsjednik Savez antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin.

 - Ima onih potomaka ustaša koji Tita nazivaju zločincem. Pa što su mislili oni koji su 45. klali po Jasenovcu i Đakovu, da će dobiti odlikovanje poslije rata? Naravno da su kažnjeni, kao što su kažnjeni i u svim drugim europskim zemljama. Naravno da je Tito zločinac i iza ustaše, i za četnike i za naciste i fašiste, ali za nas je bio i bit će heroj, kazao je Ivan Fumić, član predsjedništva Saveza.

>> Kumrovčani: Nek’ nam se Tito vrnul. Tu mu je i mesto

Komentara 500

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:59 20.03.2015.

Sjećam se da je ova ekipa koja vodi antifašiste nedavno bila na vojnom mimohodu s Putinom u Beogradu. Zašto bi nam bili imalo relevantni?

DU
Deleted user
16:59 20.03.2015.

Znamo mi njihovo krvavu povijest veoma dobro!

19
1976Mi
16:58 20.03.2015.

Tito je najveći zločinac na ovim prostorima i treba ga se odreći u svakom pogledu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije