Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetovanje UPUZ-a u Opatiji

Sanacija bolnica završava ovog mjeseca

Varga
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/6
16.04.2015.
u 13:40

Bolnice koje su sanirane vratit ćemo njihovim osnivačima - županijama

Ovog mjeseca završava sanacija bolnica od 5,6 milijardi kuna, kojima je država pokrila dugovanja zatečena 31. prosinca 2011. godine.

- Odlučit će se koje bolnice nastavljaju sanaciju a u kojima se ona prekida jer su sanirane i ne proizvode nove gubitke. Te će bolnice biti vraćene osnivačima tj. županijama na dalje upravljanje - kazao je ministar zdravlja Siniša Varga danas na savjetovanju Udruge poslodavaca u zdravstvu koje se održava u Opatiji. Bolnice nulte i prve kategorije imaju najviše problema, no upravo one dugotrajno liječe najteže bolesnike.

Planira se do kraja 2017. godine riješiti dospjele dugove od 1,5 milijardi kuna a do 30. lipnja 2016. rokove plaćanja svesti u zakonske okvire od 60 dana, dodao je.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju donijet će se, očekuje Varga, prije ljetne saborske stanke. Nacrt izmjena i dopuna razaslan je svim dionicima u zdravstvenom sustavu te 24. travnja kreće jednomjesečna javna rasprava. Kao najveće novosti izdvojio je novi model upravljanja i "aktivne direktore umjesto pasivnih ravnatelja". 

Uzvratio je HDZ-ovom odboru za zdravstvo koji je kritizirao program za onkološke bolesnike nazvan 72 sata.

- Čelnici HDZ-ovog odbora za zdravstvo nažalost zagovaraju jedan sasvim drugačiji sustav zdravstva po kojem će samo sirotinja imati samo pravo na hitnu pomoć a svi ostali morat će nadoplaćivati. Moja je misija sačuvati Štamparov model zdravstva baziran na solidarnosti i da svi građani imaju jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu. Na žalost, neki su izgubili svoju suosjećajnost sa pacijentima pa ih pozivam da je pronađu - poručio je Varga. 

Govoreći o izlasku HZZO-a iz državne riznice, Varga je kazao da je gospodarsko okruženje u zemlji bilo takvo da je "izaći iz riznice bilo ludo, ali ostati je bilo glupo" te da se opravdanost tog koraka već pokazuje; za bolničku je zaštitu 1,3 milijarde ili 17 posto više novca, a za posebno skupe lijekove 225 milijuna kuna ili 36 posto. Vodstvima bolnica poručio je da se od njih očekuje da obradom više pacijenata smanje listu čekanja i time povećaju prihode. 

Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu, kao ključni problem zdravstva naveo je gospodarstvo. 

- Kad bismo dosegli prosjek EU28, to bi značilo skoro 300 tisuća zaposlenih više, koji bi uplaćivali doprinose, a onda bi se godišnje u zdravstveni sustav slilo 3,5 milijardi kuna više nego sada - kazao je Jurković.

>> 'Sisačka i bjelovarska bolnica pozitivan su primjer projekta sanacije zdravstvenih ustanova' 

>> Uštedjeli na plaćama pet milijuna kuna i lani zaposlili 20 liječnika

Komentara 4

Avatar kozmoastronaut
kozmoastronaut
14:01 02.05.2015.

"Bolnice koje su sanirane vratit ćemo njihovim osnivačima - županijama" a one koje proizvode nove gubitke ćemo ponovno sanirati- sigurno je mislio, ali nije rekao. Znači više se isplati loše raditi.

SA
santos008
14:33 16.04.2015.

Ovaj hoce da pusaci placaju zdravstveno osiguranje po vecoj stopi .Onda bi to mogli i vozaci,drogerasi,pijanci i kurvari[sire venericne bolest]

Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
12:51 16.04.2015.

Sve promjene se svode na točku 1. da profitabilne poslove prebaci privatnicima, a neprofitabilne ostaviti javnima. A nije objasnio kako i zašto bi se moglo dogoditi da se netko ne može liječiti u javnoj a može u privatnoj ustanovi, te nije predočio mjere kojima bi svim osiguranicima omogućio dobro i kvalitetno liječenje u javnim ustanovama. A sve ostale točke i ne predstavljaju nove mjere i promjene nego samo maskiraju točku 1. na koju se i svodi njegovo ministriranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije