Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sa 93 glasa za

Sabor skinuo imunitet Branimiru Glavašu: 'Ja sam žrtva obrnute lustracije'

Branimir Glavaš
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
26.02.2016.
u 13:30

Tiime je i službeno dao odobrenje DORH-u za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv Glavaša. Skidanje imuniteta zatražio je i sam Glavaš, koji je zastupnicima poručio da je lustriran jer je bio politički nepodoban.

Hrvatski sabor je sa 93 glasa za, četiri protiv te troje suzdržanih skinuo imunitet HDSSB-ovom Branimiru Glavašu te time i službeno dao odobrenje DORH-u za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv Glavaša. Skidanje imuniteta zatražio je i sam Glavaš, koji je zastupnicima poručio da je lustriran jer je bio politički nepodoban.

- Ja sam žrtva obrnute lustracije, lustracije branitelja i svih koji su se borili na čelu s Franjom Tuđmanom. Branitelji su stonozirani, kriminalizirani, lustrirani. Ono što je učinjeno na meni je proces lustracije politički napodobnog kadra. Nakon 10 godina sudskih procesa i godina u zatvorima, sreća je za mene relativno pojam. Preživio sam i zahvaljujem onima kojim su bili podrška i neću odustati u dokazivanju nevinosti, zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, onih koji su se borili i zbog žrtava. Nikoga nisam ubio niti zapovijedio niti prikrivao ubojstva, a žrtve pravdu nisu dobile, a nisu jer se imena krvnika nalazi u 13.000 stranica mog spisa, ali ih nitko nije želio potražiti. Cilj je bio eliminacija mene kao osobe i političara – kazao je Glavaš. Smatra da ga se tek nakon njegova razlaza s HDZ-om počelo spominjati u kontekstu zločina, iako se o samim zločinima pisalo i ranije u medijima.

- Od vizionara, kako mi je tepao Ivo Sanader, sam postao ratni zločinac. Te 2005. okupio je Sanader najbliže suradnike i rekao da Glavaša treba eliminirati, samo je pitanje koji ćemo mu zločin pripisati. Većina je htjela vezati gospodarski kriminal jer su mislili da ratni zločin može izazvati kontraefekt. Sanader je javno rekao 2015. kod mog raskola s HDZ-om - "Glavaš od danas više ne postoji". No postojim i ja a postoji i on, a ima i danas tu lijevo od mene onih koji su šutke gledali što mi se događa – nastavio je Glavaš te pozvao zastupnike da mu skinu imunitet.

- Želim da mi se skine imunitet i da Vrhovni sud donese odluku. Kakva god presuda bila neću prestati pravnu bitku. Nenormalno je da bilo tko u uređenoj državi doživi ono što ja doživljavam – poručio je Glavaš zastupnicima te im prepričao svoj razgovor "jednim djelatnikom Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije".

- Pokazao sam mu kako me terete, on mi je odgovorio "Branimire, ovu optužnicu kao da ti je UDBA sastavljala i država će ti presuditi". Ako se pitate tko je to bio, a danas ste ga puno spominjali, to je bio Josip Perković. Za kraj moram reći - kada mi nismo lustrirali njih, lustrirali su oni nas – zaključio je Branimir Glavaš.

>> Glavaš: Nije to ništa novo, to je stvar tehničke prirode 

>> Gradonačelnik Osijeka i župan sjeli za stol sa saborskim zastupnicima iz IV. jedinice

Komentara 8

DU
Deleted user
14:24 26.02.2016.

Dudash Glavash...ti si greska prirode.

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
13:58 26.02.2016.

Ma Brane, vrati samo ono što si po Osijeku prisvojio!

NE
nemanatrag
13:45 26.02.2016.

'Ja sam žrtva obrnute lustracije', al'zato ajatolah za akumulatore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije