Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uživo od 9,30 sati

Sabor o ZOR-u: Kako će Mrsić braniti lakša otpuštanja i duže radno vrijeme?

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.02.2014.
u 08:52

Saborski zastupnici će danas u prvom čitanju raspravljati o prijedlogu Zakona o radu zbog kojih su sindikati jučer održali štrajk solidarnosti, a danas će prosvjedovati na Markovom trgu.

Saborski zastupnici u prvom čitanju raspravljaju o prijedlogu Zakona o radu zbog kojih su sindikati jučer održali štrajk solidarnosti, a danas će prosvjedovati na Markovom trgu.

Sindikati traže povlačenje prijedloga Zakona o radu i obnavljanje socijalnog dijaloga o njemu i smatraju kako će prihvaćanje prijedloga značiti da će radnici u budućnosti imati još manje posla, da će biti izrabljivani preko cijelog dana, neće znati kada im je radno vrijeme i uskratit će im se pravo na obitelj.

Sindikati najavljuju generalni štrajk

Rasprava o Zakonu o radu u Saboru se trebala održati prošlog tjedna, no odgođena je za danas jer su si iz Vlade pokušali osigurati više vremena za razgovor sa sindikatima. Sindikati su najavili i radikalnije akcije u borbi protiv ZOR-a, a kao krajnju mjeru najavljuju i organiziranje generalnog štrajka.

-  Zakon o radu mora ići za tim da se riješe posljedice krize, visoka stopa nezaposlenosti i gubitak radnih mjesta. Lakše zapošljavanje i fleksibilizacija radnog vremena pomoći će u tome - rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavljajući izmjene Zakona o radu.

Lakše otpuštanje radnika

- Ovaj zakon ne omogućava poslodavcima da 56 sati tjedno radnici rade cijelo vrijeme jer ako u jednom tjednu odrade 56 sati, idući tjedan odradit će 32 sata. Najveći prosječni fond sati prema novom zakonu bit će 48 sati tjedno unutar četiri uzastopna mjeseca - tvrdi Mrsić. Izmjenama će se omogućiti i lakše otpuštanje radnika, jer mu poslodavac više neće morati ponuditi drugo radno mjesto unutar tvrtke.

Raspravu o ZOR-u u Saboru pratite na našem portalu od 9,30 sati

>>'Nadamo se da će rasprava oko ZOR-a iznjedriti rješenja koja će omogućiti dolazak iinvesticija'

>>Ovako je danas Hrvatska izgledala kada je zbog štrajka sve stalo!

Komentara 12

DO
doktorica
09:22 26.02.2014.

kad bi se poslodavcu uvjetovalo da mora dati otpremninu radniku on ga nebi ni otpustio,ovako šta ga spriječava?!

AA
aabbcc
09:06 26.02.2014.

Zasto ne napisete ime i prezime budale koja te zakone predlaze, jer iste se treba rijesiti ?

NV
novo vriijeme
09:14 26.02.2014.

Zanimljivije je kako će se braniti ova doktor kada ode sa vlasti za sve što je radio kao ministar Jučer slušamo glupave izjave kako je to zakon kao u Njemačkoj ali istovremeno nemamo dovoljno radnih mjesta kao u Njemačkoj i i nemamo pravosuđe kao u Njemačkoj. Radnik nema izbora radnog mjesta tako da poslodavci prisiljavaju radnike raditi u nemogućim uvjetima i mizernim plaćama radni sudovi traju 7 godina pa nema smisla uopće tužiti, a inspekcija izlazi u korumpiranoj državi samo po političkom naputku. Naprotiv zakon je trebao jače zaštiti radnika u korumpiranoj zemlji jer institucije ne rade svoj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije