Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uživo od 9,30 sati
Povratak na članak

Sabor o ZOR-u: Kako će Mrsić braniti lakša otpuštanja i duže radno vrijeme?

Saborski zastupnici će danas u prvom čitanju raspravljati o prijedlogu Zakona o radu zbog kojih su sindikati jučer održali štrajk solidarnosti, a danas će prosvjedovati na Markovom trgu.

Komentari 12

DO
doktorica
09:22 26.02.2014.

kad bi se poslodavcu uvjetovalo da mora dati otpremninu radniku on ga nebi ni otpustio,ovako šta ga spriječava?!

VL
NV
novo vriijeme
09:14 26.02.2014.

Zanimljivije je kako će se braniti ova doktor kada ode sa vlasti za sve što je radio kao ministar Jučer slušamo glupave izjave kako je to zakon kao u Njemačkoj ali istovremeno nemamo dovoljno radnih mjesta kao u Njemačkoj i i nemamo pravosuđe kao u Njemačkoj. Radnik nema izbora radnog mjesta tako da poslodavci prisiljavaju radnike raditi u nemogućim uvjetima i mizernim plaćama radni sudovi traju 7 godina pa nema smisla uopće tužiti, a inspekcija izlazi u korumpiranoj državi samo po političkom naputku. Naprotiv zakon je trebao jače zaštiti radnika u korumpiranoj zemlji jer institucije ne rade svoj posao.

VL
AA
aabbcc
09:06 26.02.2014.

Zasto ne napisete ime i prezime budale koja te zakone predlaze, jer iste se treba rijesiti ?

VL
DO
doktorica
09:08 26.02.2014.

Izmjenama će se omogućiti i lakše otpuštanje radnika, .....umjesto da se u privatnom sektoru dade otpremnina,nebi se poslodavac odlučio otpustiti radnika,vrlo jednostavno...

VL
Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:20 26.02.2014.

Hm, izleda da u ovoj jadnoj napačenoj zemlji, plačenoj krvlju najboljih, treba otpustiti sve osim Sabora i Vlade i njihovih pripuza. Tada bi valjda nastupila nova pravednost. Samo ne razumijem tko će jedinim preostalim izvrsnim zaposlenicima kupovati skupe automobile, povlastice, reprezentacije, dnevnice, putne troškove........ Čini mi se da je najbolje da prepišu Američki zakon o ropstvu iz 18 stolječa, prije nego što su tamo upucali predsjednika Lincolna.

VL
VU
vucko
12:09 26.02.2014.

Imam 50 god. iskustva u poduzetnistvu u Njemackoj ,pa mi je sve nekako cudno da nakon preko 23 god. samostalnosti Hrvatske nisu doneseni osnovni zakoni o RADU t.j. odnos poduzetnika i sindikata.Niti jedno poduzece ne moze opstojati i ovisno je je o radnicima ,dok je sindikat odgovoran i bori se za sto bolji status radnika,a za to su i placeni od radnika u vidu clanarine .Nepojmljivo je da bilo koja vlada donosi radne zakone koji nisu usaglaseni sa sindikatima .Ali nisu tu u pitanju samo radnici vec i namjestenici ( cinovnici) u javnim sluzbama ili javnim drzavnim poduzecima.Razlike izmedju tih skupina su vrlo trazlicite i specificne o duznostima koje obavljaju tokom svog radnog zivota.U slucaju totalnog neslaganja sa poslodavcem radnici ali i namjestenici imaju svoje pravo na strajk ,a iz sindikalne kase gdje su uplacivali svoje clanarine ,oni koji su uclanjeni imaju pravo na citav ili djelomicni regres za izgubljenu placu,jer poslodavac nije duzan placati im vrijeme provedeno u strajku. Gubitci se odrazuju na obje strane za radnike a jos vise za poslodavce.Drzava gubi poreze od placa,mirovinski sistem ostaje bez primanja,HZZO takodjer. Dakle ne povlaciti djavlja za rep trebaju svi zajedno sjesti za stol i traziti i naci rijesenje u medjusobnom dogovoru.Njemacki sistem je najbolji u Europi :Poslodavci preuzimaju placanje do 6 tjedana ,a tek onda HZZO.Zato i poslodavci imaju svoje "Osiguranje"= Berufsgenosenschaft koje je obavezno da u slucaju invaliditeta radnika oni nadoknadjuju sve troskove prema prozentu invalidnine, ali i prema ranijoj placi radnika ili namjestenika.Zaposleni su osigurani od kucnog praga do radnog mjesta i obratno natrag do kuce poslije zavrsenog posla , s time da to mora biti direktan neprekinut put ,jedino se tolerira prekid ako zaposleni mora natociti gorivo na tanksteli.Osim toga ima i masu zakona koji reguliraju radno vrijeme i vrijednost radnog sata ,kao i prekovremenih radnih sati za dopunom.

VL
Avatar Dr.Hook
Dr.Hook
09:19 26.02.2014.

Mislim da bi hitno trebalo donijeti i zakon po kojemu i nesposobnu vladu i njene nesposobne ministre narod može lakše "otpustiti",odnosno smijeniti..Gospodo,da radite kod nekog privatnika i imate ovakove rezultate u dvije godine (ne)rada,dobili bi takav vritnjak,da bi ga pamtili...i.i to bez otpremnine i povlaštene mirovine..

VL
TI
tia
10:24 26.02.2014.

koliko se ovih dana gluposti može čuti, to je strava. ljudi bi trebali razumijeti, svaki poslodavac bi rado da ima puno posla i da može zaposliti velik broj radnika-ne jer voli ljude, nego jer to znači i veću zaradu. alili ako posla nema, nema tog zakona koji ga može natjerati da zapošljava i drži radnike koji mu netrebaju i stvaraju gubitak tvrtki. po tom principu se treba početi ponašati i država, a to je ono čega se, čini se, javni sektor boji. nadalje, nekad poslodavac ima puno posla koji treba izvršiti u kratkom roku, ne zato jer je lud, nego ponekad tako ispadne-ali ne mi bi da lijepo radimo svaki dan isto, e pa to u nekim branšama ne ide, jer se npr. kupaći kostimi ne šivaju ljeti. ponekad poslodavac ima posla puno, pa bi i uzeo kakvog radnika, ali ne zna koliko će trajati, pa u strahu od visokih otpremnina ne uzima nikog-jer se ne želi upropastiti-zar je to tako teško shvatiti???

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.