Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Jednoglasno izglasan zakon kojima se omogućava konverzija kredita u švicarcima

franak, švicarac
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
18.09.2015.
u 11:55

Odbijeni su svi oporbeni amandmani kojim su tražili da se obeštete građani koji su već otplatili kredite u švicarcima, kao i oni kojima je kreditni odnos prekinut, kao i zahtjeve da se konverzija osigura i za trgovačka društva

Hrvatski sabor jednoglasno je izmijenio zakone kojima se omogućuje konverzija kredita u švicarskim francima u eure. Podsjetimo, konverzija će se provesti tako da se početno odobrena glavnica kredita denominirana u francima pretvori u eure po tečaju koji je bio primjenjiv na dan isplate kredita, a početno ugovorena kamatna stopa u švicarcima zamjeni kamatnom stopom za kredite u eurima. Na temelju tog izračuna utvrdit će se novi otplatni plan, a banke će u roku od 45 dana dužnicima preporučenom pošiljkom morati dostaviti izračune konverzije. Korisnici kredita nakon toga imaju 30 dana da odluče hoće li prihvatiti tu konverziju. Za one koji ne prihvate konverziju do veljače ostaje na snazi fiksirani tečaj franka od 6,39 te fiksna kamatna stopa od 3,23 posto. Odbijeni su svi oporbeni amandmani kojim su tražili da se obeštete građani koji su već otplatili kredite u švicarcima, kao i oni kojima je kreditni odnos prekinut, kao i zahtjeve da se konverzija osigura i za trgovačka društva.

HDZ je tijekom glasovanja zatražio stanku zbog amandmana na Zakon o kreditnim institucijama kojim će se ništetnim proglasiti krediti koje su ugovarali kreditni posrednici bez licence u Hrvatskoj. Poručili su da je u proceduru upućen nakon roka te zatražili raspravu o njemu.

– Vlada je u travnju odbila prijedlog zaključka kojim je HDZ tražio da se ponište takvi ugovori i prekinu na njima utemeljene ovrhe. Vlada je tada odgovorila da se ovaj problem ne može riješiti, no u međuvremenu je na sudu u Opatiji 19 građana ostalo bez svojih nekretnina jer vlada nije reagirala na zaključak koji ovdje. Vodi li netko brigu o tim ljudima – komentirao je HDZ-ov Ivan Šuker.

– To je pokušaj podvale ovom Saboru da će izglasati nešto protuposlovnički, a nećemo. To će biti u skladu s Poslovnikom i nećemo dozvoliti da vi, HDZ-ovci, kao agenti banaka pobjedite – odgovorio mu je SDP-ov Nenad Stazić.

Sabor je većinom glasova donio i novi Obiteljski zakon, sa 84 glasa za, 22 protiv te 8 suzdržanih. Tako je ispunio nalog Ustavnog suda koji je prošle godine suspendirao Zakon koji je bio na snazi od rujna 2014. godine.

>> Pusti konverziju, s kamatom od 1 posto rate iste, a gubici manji

Komentara 4

Avatar dr. Evil
dr. Evil
15:06 18.09.2015.

koji smradovi su glasali protiv? ajmo imena i adrese...

RA
rakikaki
12:04 18.09.2015.

Mikrogrizly gdje si?

DJ
djurex
12:53 18.09.2015.

Nevjerovatno..nevjerovatno da hrvatska placa dug za koji je hrvatski sud ustavnovio da ne postoji ???? ovo je pljacka stoljeca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije