Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvaćen amandman Mirele Holy

Sabor donio Zakon o izboru zastupnika, evo tko se (ne) može kandidirati na izborima

Glasovanje u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
13.02.2015.
u 14:27

Kandidati za zastupnike ne mogu biti osobe pravomoćno osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci i to ako se u trenutku stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje.

Hrvatski sabor donio je Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor sa 77 glasova za, tri suzdržana i dva protiv, dok je cijela oporba prije glasovanja napustila sabornicu. Nakon niza prijepora kome zabraniti kandidiranje na izborima na kraju je prihvaćen amandman Mirele Holy, koji je zapravo došao od GONG-a.

Tako kandidati za zastupnike ne mogu biti osobe pravomoćno osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci i to ako se u trenutku stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje. Birači i političke stranke ne smiju kandidirati osobe za koje u trenutku stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva – genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje i ropstvo te kaznena djela protiv života i tijela, a to je teško ubojstvo, te kaznena djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti.

To znači da će se Radimir Čačić, zbog kojeg je ovaj zakon dobio naziv "lex Čačić" ipak moći kandidirati na izborima jer je odslužio kaznu i sad mu teče rehabilitacijski rok koji više nije uvjet u zakonu. Zasad će se moći kandidirati i Branimir Glavaš, barem do pravomoćnosti presude. No i ovom glasovanju prethodio je, najbolje bi bilo reći, kaos, jer je prvotno SDP planirao prihvatiti prije spomenuti amandman Mirele Holy, ali samo djelomično. Zastupnici su burno reagirali na ovu odluku, jer im nije bilo jasno kakav je konačni tekst zakona s obzirom na to da je ovotjedni amandman SDP-a kojim se brani kandidiranje pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka rehabilitacijskog roka već postao sastavni dio zakona.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Taj SDP-ov amandman koji je već sastavni dio zakona i djelomično prihvaćen amandman Holy nisu ni približno slični, kakva je to sad zakonska odredba, u jednoj piše da se ne mogu kandidirati oni kojima teče rehabilitacijski rok, u drugoj mogu. I na koja djela se to odnosi? Kako će ta odredba glasiti? Ovo je živa smijurija, radite kupleraj od Sabora – kazao je laburist Dragutin Lesar nakon čega su gotovo svi klubovi zatražili stanku. Zaključio je da ovo nije vidio u svojih 12 godina rada u politici.

HDZ-ov Davorin Mlakar rekao je da je ovo eklatantan primjer kako vladajuća većina ne zna i ne želi raditi zakone. – Tekst zakona je loš, samo parcijalno rješava političko djelovanje stranaka. I danas ste se pokazali u prvom svjetlu, želite izglasati zakon nakon primitivnih političkih trgovina, ali niste u stanju popraviti ono loše što se započeli. Vi ste danas donijeli amandman na sjednicu Sabora popravljajući loš tekst, pa prihvaćate drugi amandman koji mijenja tekst zakona, to nije zakonit način rada. S obzirom na to da ste već ušli u krajnje rokove, odustanite od ove farse, izađite na izbore po postojećem zakonu, jer ovo nikome od nas ne garantira da čista obraza možemo gledati ljude koji izlaze na izbore – pozvao je Mlakar, dok je reformistica Natalija Martinčević izrazila žaljenje da se dobra inicijativa pretvorila u farsu.

I nezavisna Jadranka Kosor ustvrdila je da je ovo "neuobičajeno, apsurdno i jadno". – I kad se trguje u politici i pokušava muljati, onda to treba raditi na inteligentan način. A ovaj čušpajz danas je nešto potpuno nedopustivo i žao mi je onih koji su sudjelovali u tome. Ovo više nitko ne može pratiti, to govori o svoj apsurdnosti situacije. Predlažem da krenemo iz početka, pa krenimo na izbore prema starim pravilima jer smo se već dosta osramotili – kaže Kosor. Nezavisni Damir Kajin podsjetio je na novi turistički slogan – Hrvatska puna života. – Taj novi slogan stajao nas je 2,5 milijuna kuna, a koliko će nas stajati ova izborna farsa? Izborni zakon punog života. U početku bijaše riječ, a uvijek je u početku izborni zakon, pa se nemojte s njime poigravati. A što ćemo s pokajnicima koji su se nagodili s DORH-om. Ova izborna farsa puka je kozmetika. Ovo što se pokušava u najmanju je ruku bezobrazluk, nisam protiv toga da se sankcioniraju svi s kaznom, izvan politike bi trebali biti svi oni nakon što je sud prihvatio optužni prijedlog, ali stavljati u isti koš ono što nam se svima može dogoditi danas-sutra, kao Čačiću, to je bezobrazluk. Treba povući zakon – poziva i Kajin.

SDP-ov Peđa Grbin nakon toga je rekao kako će SDP ipak prihvatiti cijeli amandman Mirele Holy, a izbrisati cijeli prijedlog o zabrani kandidiranja koji je njihova stranka nudila. – Ovakvo prihvaćanje amandmana usklađeno je s Poslovnikom, nismo trgovali ni u jednom trenutku niti to činimo sada i zato prihvaćamo prijedlog amandmana koji nije bio tekst naše stranke. Ovo je prijedlog koji su uputili zastupnici, udruge građana, nadam se da je svima točno jasno o čemu ćemo glasovati, nema nikakvih dvojbi i pozivam vas da se vratimo bitnom – zaključio je Grbin, nakon čega se cijela oporba digla i napustila sabornicu.

Usvajanje ovog zakona donosi male promjene na idućim parlamentarnim izborima na kojima će građani glasovati kao i na europskim izborima, dakle imat će jedan preferencijalni glas uz kvotu od 10 posto, što znači da će, osim zaokruživanja liste svoje stranke, zaokružiti i ime i prezime kandidata kojeg preferiraju. Više neće biti ni nositelja kandidacijskih lista. Također, uvedena je obveza tzv. ženske kvote, što znači da će ubuduće na kandidacijskim listama morati biti najmanje 40 posto žena. Svi koji se kandidiraju na izborima, i stranke i nezavisni zastupnici, ubuduće će prije kandidiranja morati prikupiti 1500 potpisa u svakoj izbornoj jedinici u kojoj se kandidiraju.

Sabor nije prihvatio prijedlog istoga zakona koji su nudili Hrvatski laburisti, isto tako ni njihov prijedlog podjele Hrvatske na pet izbornih jedinica. Odbijen je i amandman HDSSB-a kojim traže zabranu kandidiranja onih koji su počinili agresiju na RH bez obzira na aboliciju, no Grbin je objasnio da se to ne može prihvatiti jer prema Zakonu o oprostu protiv aboliranih osoba ne mogu se voditi kazneni postupci, pa ih se ne može ni osuditi, a time im se ne može ni zabraniti kandidiranje na izborima.

>> 'Izjava premijera upućuje na to da je Grbin valjda radio nešto iza leđa'

Komentara 131

TO
tolitol
14:45 13.02.2015.

Svi oni koji nisu dali potpis za organiziranje referenduma o promjeni izbornog sustava ili tzv. Markićkinog referenduma, a to je većina u ovoj zemlji, neka sad šute. Dragi narode, što si tražio to si i dobio.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:39 13.02.2015.

Zoran Pusić,Dragan Zelić i Teršelićka određuju tko može a tko ne može raditi u Saboru ...da li da se smijem ili plačem.

DU
Deleted user
15:02 13.02.2015.

Prava partizanija. Do objave u Narodnim novinama možda naprave još kakvu korekciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije