Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na razmeđi Zapada i Istoka

Rusi ovaj put bez interesa za Inu, a i SAD ih drži podalje

Hungarian Prime Minister Viktor Orban  arrives ahead of the EU Summit at European Council headquarters in Brussels, Belgium on 19.03.2015 by Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
1/3
29.12.2016.
u 20:40

Amerikanci su 2014. tražili jamstva da ni jedna dionica Ine neće završiti kod Rusa

Malo je vjerojatno da bi ruske naftne kompanije u nekom mogućem scenariju bile zainteresirane za kupnju dionica Ine od mađarskog MOL-a, kazao nam je jučer izvor iz ruskih diplomatskih krugova.

Na konkretno pitanje i podsjećanje kako su Rusi ranije pokazivali zanimanje za Inu, pri čemu su se spominjale dvije kompanije, Gazprom i Rosneft, kazao je kako je ta mogućnost “gotovo nepostojeća”.

I dok i iz mađarskih diplomatskih krugova ponovno dobivamo informaciju kako je “lopta sada na hrvatskom terenu” te kako svi sa zanimanjem očekuju koji će biti sljedeći potez i objava premijera Plenkovića, nagađa se koliko je ovo područje privlačno i važno u geopolitičkom smislu i drugima, posebice Rusima, koji su do sada jedini pokazivali zanimanje za kupnju dionica Ine.

No potencijalni ulazak Rusa na ove prostore Europe sada je i prilično otežan i zbog sankcija koje je EU nametnuo Rusiji, ali i zbog Sjedinjenih Država, koje Ruse, pogotovo dok se ta država – kako kažu – ponaša ekspanzionistički i krši međunarodne zakone agresijom na Ukrajinu žele držati podalje od ovog dijela Europe.

I prijašnji pokušaji licitiranjem ruskim interesima za Inu dočekani su s vrlo odlučnom i brzom akcijom iz Washingtona te slanjem i posebnih izaslanika i drugih dužnosnika koji ni po kratkom postupku dobili uvjeravanja da Rusi neće ući u vlasničku strukturu Ine.

Naravno, treba uzeti u obzir da je pred SAD-om primopredaja vlasti i da će se tek nakon što novoizabrani predsjednik Donald Trump u pravom smislu preuzme vođenje države - a ne samo svog računa na Twitteru - biti jasno hoće li zadržati isti stav prema Rusiji i Europi.

Do sada je svaki pokušaj koketiranja s Rusima oko Ine, i s hrvatske, ali i s mađarske strane od premijera Viktora Orbána – kojemu je ipak “dopušteno” da proširuju nuklearku u Paksu ruskim kapitalom – bio srezan u korijenu.

Kako bi zapinjali pregovori hrvatske Vlade i MOL-a, iz Mađarske, ali i iz Rusije dolazile bi vrlo jake naznake da bi Rusi voljeli vidjeti Inu u svom portfelju. Još je početkom 2014. u Hrvatsku stigao ruski potpredsjednik Vlade Arkadij Dvorkovič te – premda je tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao kako nije bilo razgovora o Ini – ruski gost u intervjuu kazao kako su tamošnje energetske tvrtke stalno u potrazi za novim tržištima, već dugo surađuju s mađarskim MOL-om te da je hrvatsko tržište vrlo privlačno.

Tu je zainteresiranost potvrdio i tadašnji veleposlanik Rusije u Hrvatskoj.

No Amerikanci su nakon toga u Hrvatsku i Mađarsku slali izaslanika State Departmenta za energetiku Amosa Hochsteina, koji je neuspješno nudio i pomoć u medijaciji pregovora, a potom je u misiju stigao senator Chris Murphy. Obojica su u Zagrebu i Budimpešti zahtijevala i dobila jamstva da ni jedna dionica Ine neće završiti u ruskim rukama.     

>> Lalovac protiv otkupa dionica Ine: Nema jasnog plana, kupnja ide u korist MOL-u

Komentara 9

DU
Deleted user
22:19 29.12.2016.

Neka Ameri preko svojih fondova uđu u INAu i "pomognu" ako ne žele Ruse ovdje.

SU
Subbzero
21:11 29.12.2016.

Rusi nam definitivno netrebaju u ovoj drzavi!!!!Go USA...

TH
than
23:30 29.12.2016.

INA je unistena... To je cinjenica.... Jedini zainteresirani za nju su nasi drzavni paraziti da uhljebljuju u nju ljude i da svi placamo gubitke i naravno otkup... Zato i zatvaraju sjednice....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije