Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan dječjih prava

Roditelji, slušajte djecu i razgovarajte s njima

tjedan dječjih prava
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
19.11.2015.
u 17:48

Prava djece osnovne su ljudske potrebe

U Tjednu obilježavanja dječjih prava Večernji list organizirao je okrugli stol na temu „Odgajamo li generaciju djece koja ima prava, ali ne i dužnosti?“. Pozivu su se odazvali stručnjaci koji se bave pravima djece i uz razgovor odgovarali su na mnoga pitanja učenika zagrebačke V. gimnazije.

– Prava djece sadržana su Konvenciji o pravima djece. Ona nisu neki bauk i odnose se na osnovne ljudske potrebe poput one za obrazovanjem, zdravljem ili korištenjem slobodnog vremena – otvorila je temu Dubravka Marušić, načelnica Sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obitelj.

Batina nije iz raja

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić govoreći o tome gdje počinju i završavaju naša prava navela je ilustrativan primjer: – Moje pravo da mašem rukom ograničeno je blizinom vašega nosa. No, bez obzira na jasnost ovih primjera, svi sudionici jučerašnjeg okruglog stola svjesni su činjenice da su roditelji i institucije u sve većem rascjepu. S jedne strane na njih se vrši pritisak, a s druge ih se nije naučilo kako da bez batine, koja već odavno ne dolazi iz raja, potaknu dijete da bude odgovorno.

– Roditeljima se nije ponudila alternativa – kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za djecu grada Zagreba, i nastavlja: – Najvažnije u odgoju djece je zadržati dostojanstvo svih članova obitelji i to se, pokazali su brojni primjeri, može jedino slušanjem. Obje strane trebaju razgovarati, ali i slušati.

A upravo razgovor obilježio je i dvosatni susret sudionika okrugloga stola i učenika V. gimnazije koji su, govoreći o dužnostima, istaknuli svoje dosadašnje akcije.

– Prikupljali smo za Gunju, na satovima razrednika redovito govorimo o nasilju, prikupljamo novac za izlete učenika slabijeg imovinskog stanja – nabrojila je učeničke inicijative Vanja Jelača, predstavnica vijeća učenika V. gimnazije.

Napredna generacija

Mirela Blažanović, predstavnica Udruge Roda, upravo je taj dio istaknula kao ključan trenutak koji, među ostalim, dokazuje da su današnja djeca odgovornija od prijašnjih generacija.

Mario Kovač, koordinator čitavog susreta pozvao je sve zainteresirane da od danas, kada se u čitavom svijetu obilježava Dan dječjih prava, posjete ured pravobraniteljice za djecu gdje se otvara izložba dječjih radova.

>>Problem je većine djece što su satima sama kod kuće

>>Dobrobit djece važnija je od interesa javnosti

Komentara 7

BB
bblc
18:28 19.11.2015.

Nas su učili,kako se roditelji trebaju slušati?U 'novo doba' roditelji,trebaju slušati djecu,vidimo što sve policija pronađe u školama kod djece.

TO
tonkica
21:13 19.11.2015.

Stalno se govori o pravima djece ali je ne i obavezama, stalno se govori o obavezama roditelja, ali ne i o pravima...malo tko spominje nastavnike cije obaveze spominju djeca i roditelji, a presucuju njihova prava.

BA
bakulušić
20:57 19.11.2015.

...ako vam djeca to dopuste!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije