Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT PAULETIĆ

'Moja objava o Japancima je bila satira i šala. Prilagodit ću svoj izričaj'

Robert Pauletić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
26.02.2016.
u 15:40

Ministar turizma Anton Kliman smatra da se ovdje ne radi o Pauletićevim stavovima nego o tzv. “splitskom điru kojeg mi očito dovoljno dobro ne razumijemo”

Imenovanje Roberta Pauletića na mjesto zamjenika ministra turizma izazvalo je lavinu reakcija. Netom što je imenovan isplivalo je, naime, da je svojevremeno negativno u novinama pisao o turistima iz Srbije, te čak neplanirano, ranije napustio hotel u kojem se našlo jedno glasno društvo iz te zemlje, a na Faceu neprimjereno, uz psovku, komentirao japansku turistkinju u Splitu.

- Ako sam nekoga uvrijedio to mi sigurno nije bila namjera. Cijeli život putujem i pišem tekstove koji su pomalo satirični. To je ponekad specifičan dalmatinski humor - izjavio je Pauletić koji je svoj diskurs usporedio s diskursom splitskog pisca Miljenka Smoje.

-Kad Miljenko Smoje napiše 'kurbe Talijani' ili koristi još neke teže izraze za njemačke turiste u svjetlu njegove satire to ne možemo smatrati uvredljivim, a kamoli da bi neki portal napisao da Miljenko Smoje vrijeđa talijanski narod- naglasio je Pauletić.

- Što se tiče moje objave o Japancima, ta je objava nastala prošlog ljeta, a ne nedavno. Sve govori zadnja rečenica 'Japanci odite u Kinu'. Svakom sa zdravim razumom trebalo bi biti jasno da je to satira, šala. Bio sam u Japanu  mjesec dana, poštujem njihove običaje i radne navike, da ih bar mi imamo- dodao je Pauletić.

- Smatram se kozmpolitom, nisam nacionalist. Volim Dalmaciju i Hrvatsku, ali poštujem i tuđe. Nikad nisam bio član nijedne stranke. Svjestan sam da sad trebam prilagoditi svoj izričaj, ali ne bih nikad odrekao se svojih knjiga. Smatram da mogu pomoći turizmu, neke od mojih ideja su već izašle u javnost, a sve ću prvo predložiti ministru Klimanu - izjavio je i dodao da 'apsolutno nije bilo govora mržnje'.

Na pitanje koje su njegove kvalifikacije za ministra, osim što puno putuje, rekao je da su mu ljudi iz Mosta ponudili tu funkciju. - Rekli su mi da vjeruju u moje ideje. Naš turizam je odličan, a mislim da bih ga mogao i poboljšati. Oni traže nekoga tko je spreman sagledati stvari iz druge perspektive i unijeti neke nove ideje i razmišljanja - rekao je Pauletić i još jednom naglasio da se ured ministarstva turizma otvori u Istri ili Dalmaciji.

-Brzo usvajam znanja, mislim da ću brzo ući u problematiku- naglasio je zamjenik ministra i još jednom uputio ispriku japanskim i srpskim turistima.

-Ovom prilikom pozvao bi turiste iz Japana i Srbije koje izuzetno cijenim da dođu u Hrvatsku jer je to najljepša zemlja na svijetu- kazao je za kraj Pauletić.

Iz Ministarstva turizma poručuju da su gosti iz svih zemalja dobrodošli, da su posjetitelji iz Srbije i Japana među našim najbrojnijim turistima te da su ‘nam svakako važni’. Podsjećaju da je Hrvatsku lani posjetilo više od sto tisuća turista iz Srbije, te da brojke iz godine u godinu osjetno rastu, dok je broj turista iz Japana u 2015. već premašio 150.000. Ministar Kliman dodaje i da je uvjeren kako će biti prilike da gospodin Pauletić obrazloži svoje izjave.

-Vjerujem da će se na tako važnoj funkciji, svjestan važnosti koju turizam predstavlja za hrvatsko gospodarstvo, staviti na raspolaganje u svrhu najbolje promocije hrvatskog turizma, realizacije turističke strategije, zakonodavstva, poticanja daljnjih investicija i povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma što nam je svima cilj - poručuje Kliman, koji smatra da se u suštini i ne radi o Pauletićevim tvrdim stavovima nego više o tzv. “splitskom điru kojeg mi očito dovoljno dobro ne razumijemo” .

Mostov zastupnik Miroslav Šimić  ne vidi nikakvu grešku u Pauletićevu izboru. -On je poznat široj hrvatskoj javnosti, radi se o kozmopolitu, čovjeku koji je prošao gotovo cijeli svijet, susretao se s različitim narodima i sigurno se ne može okarakterizirati kao ograničenog šovinistu. Gospodin Pauletić je novinar i pisac koji se često služi humorom, pokušava na specifičan naći nasmijati se lošim ljudskim karakteristikama. Mi smatramo da je on jedan inteligentan čovjek, što je pokazao i na drugim poljima, koji će dati jedan dobar doprinos razvoju turizma kao zamjenik, a bilo bi nam drago da se priča i o njegovim drugim karakteristikama. Kao što je mnogima poznato, on je nekoliko puta pobijedio u Kviskoteci, a ako se ne varam, posljednji put je donirao milijun kuna u humanitarne svrhe, mislim da je donacija otišla u dječje domove, sigurno nije vodio računa kojoj djeci će to ići, tako da uopće ne sumnjamo u naš odabir – prenio je Šimić stav Mosta.

HNS-ovac Goran Beus Richembergh, koji je u prošlom sazivu Sabora vodio Odbor za turizam, smatra, pak, da je Pauletićevo imenovanje bizarno. -U četiri godine koliko sam vodio Odbor sreo sam stotine vrlo kvalitetnih, pametnih, mudrih stručnjaka i praktičara u turizmu, mnogi su bili članovi i aktivisti HDZ-a i znam da je to i njima šok. Imenovati osobu takvog profila za zamjenika ministra turizma je za zamjenika ministra financija imenovali poreznog dužnika. Ministarstvo turizma je samo po sebi velika ambasada hrvatske. Imenovati nekoga komu se mogu izvući posprdne izjave koje diskriminiraju strane goste je prestrašno, ali ništa čudno. Po ovome, ovo je najbizarnija vlada u povijesti neovisne Republike Hrvatske - poručuje Beus Richembergh.

Za Jaroslava Jaroslav Pećnika iz Hrvatskih laburista Vlada pokazuje izuzetan talent da sama sebi skače u stomak. - Imenovanje gospodina Pauletića je u tom duhu. Čovjek koji je izjavio da mu Srbi smetaju ili bilo tko drugi, a bavi se turizmom, granu privrede koja treba biti maksimalno otvorena i zainteresirana za sve strance da dođu i troše novac, veliki je autogol. Ako se poželjelo poručiti Srbima da nisu dobrodošli, bolji način nisu mogli naći. Ovo je čisto politička vlada. To je najmanje stručna vlada u povijesti svih vlada - veli Pećnik.

Kriteriji izbora novih zamjenika i pomoćnika su struka i sposobnost, a ako je itko prošao javno testiranje i dokazao svoju pamet i sposobnost, smatra Pero Ćorić iz HSP-a AS, onda je to Robert Pauletić.

- Moramo uzeti u obzir da je on književnik, publicist, novinar, pisac pa i humorist pa ja uzimam kao da je Robert Pauletić humorista dao te izjave, ako ih je izjavio. Ako ih je izjavio kao humorist i nisu sporne. ali morate s njim razgovarati na koji način je mislio. Netko tko ima takvo znanje i sposobnost sumnjam da bi takvo što izjavio ozbiljno - veli Ćorić.

Darinko Kosor iz HSLS-a kaže da ne zna ima li Pauletić potrebne reference i da to treba pitati kolege iz Mosta. - Što se tiče njegovih izjava iz prijašnjih razdoblja apsolutno ih ne podržavam. U Hrvatskoj su dobrodošli svi turisti iz svih zemalja svijeta, vidimo da nam pojačana dolaze čak i iz drugih kontinenata, a najbolje su nam došli prvi susjedi. nakon Nijemaca, Talijana i Austrijanaca ustvari je najviše turista iz Slovenije, BiH, računam da će u budućnosti biti i iz Srbije - kaže Kosor i pojašnjava.- Nije se on provukao kroz Vijeće za suradnju, to mjesto je dobio Most, a samu osobu izabrao je Most bez Vijeća za suradnji i kao takvu predložio na Vladu. To je prava istina. kažem može i Most pogriješiti.

SDP-ov Peđa Grbin, pomalo neočekivano, donekle ima razumijevanja za Pauletićev izričaj.- Radi se o još jednom dvojbenom imenovanju u našu vladu, ali o stavovima zamjenika ministra turizma Roberta Pauletića neću diskutirati ako je točno da se radi o satiričnim ili, nazovimo ih tako, duhovitim tekstovima. Meni je problematično da u granu hrvatskog gospodarstva koja čini jednu sedminu našeg BDP-a na jedno od čelnih mjesta imenujemo osobu koja nema praktično nikakvog iskustva u radu, a pogotovo ne u radu u turističkom sektoru. Nadalje, u trenutku kada trebamo širiti našu turističku ponudu na tržišta Japana pa i tržišta našeg susjedstva dvojbeno mi je što na mjesto zamjenika ministra turizma imenujemo osobu koja je, pa makar i u satiričnim tekstovima, vrijeđala osobe koje su nas posjećivale iz tih zemalja. Sve u svemu, ne razumijem da nije bilo boljih kandidata koji su ikada radili u hrvatskom turizmu koji bi bili uspješniji, kvalitetniji, bolji i primjereniji funkciji na koju je imenovan gospodin Pauletić - veli Grbin.

>> Imao sam puno ponuda za ulazak u politiku i sve sam odbijao. A onda se pojavio Most...

>> 'Izbor Pauletića za doministra uvreda za pristojne ljude, posebno za one iz turizma'

Komentara 130

LU
lukivoda
14:28 26.02.2016.

jel mora osobno odnest ispriku četničkom vojvodi Tomi grobaru ili je dostatno da se ispriča Pupiju i Vesni Pusić te gledateljima RTL-a i Žikine dinastije?!

Avatar aunick
aunick
15:27 26.02.2016.

Cetnici iz Srbije su slobodni da vrijedjaju Hrvatsku i Hrvate danas kao i devedesetih. Srbijanski ministar Vulin cak i u vrijeme posjete Hrvatskoj ne usteze se vrijedjanja. Dali su Baltazar i drugi kukurikavci uskratili Vulinu pravo da posjecuje Hrvatsku kao srbijanski ministar jer vrijedja i raspiruje mrznju? Ovima smeta sta je gospodin Pauletic napisao o bahatom srbijanskom turisti? Koliko je njima smetala izjava cetnickog vojvode Nikolica da je Vukovar srbijanski i da tamo Hrvati nemaju sta traziti? Pustite covjeka da se pokaze u poslu a ako tu zakaze smjenite ga, ne ponasajte se ko stare babe koje ne znaju sto raditi sa slobodenim vemenom.

MO
morituriite
14:53 26.02.2016.

Vi hdz-ovci niste normalni, majkemi. Idete i samo se opravdavate i ispričavate, umjesto da radite i žestoko napadate oporbu što je radila zadnje 4 g dok je bila na vlasti. Ako ćete se ispričavati, dajte života vam uzmite papir i dajte ga medijima i sdp-u da vam sastavi vladu. Bit će lakše i vama i nama i sdp-u i njihovim medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije