Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikat u politici

Ribić zove Lesara, Jurčića i D. Kosora u 'treći blok'

Vilim Ribić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
08.03.2013.
u 16:19

Sindikati državnih i javnih službi u akciji – Kuhar: 
Nismo za nemire, već za mehanizam smjenjivosti vlasti referendumom.

Građani znaju da u slučaju rušenja vlade HDZ nipošto nije opcija jer HDZ i SDP pokazali su se kao dvije potpuno jednake politike koje su potrošene. Kao treću opciju koju bismo podržali vidimo Ljubu Jurčića, Hrvatske laburiste i HSLS, oni imaju što za reći, kazao je za Večernji list Vilim Ribić.

Prirodna poveznica

Iako ništa nije pregovarano ni s kim, takva promišljanja dijele u Ribićevoj obrazovnoj vertikali, a koja je na svoj prošlotjedni sabor upravo predstavnike tih triju opcija pozvala kao jedine goste iz političkog miljea.

Ljubo Jurčić nije mogao doći, kaže, zbog predavanja, ali priznaje da imaju slične ideje i poglede na gospodarska pitanja.

– Planiram se kandidirati na državnim izborima, okupit ću ljude, ali ni o kakvoj koaliciji nije bilo riječ. Za to je prerano niti sam s ikim pregovarao. Ovakva podrška ide u prilog toj namjeri – kaže Ljubo Jurčić.

Dragutin Lesar ističe da je izuzetno važno što su se oko definiranja stanja u državi i aktivnosti s tim u vezi ujedinili sindikati realnog i javnog sektora.

– Potpuno se slažem s tvrdnjom da Vlada vodi promašenu gospodarsku politiku i pravo je sindikata da rade pritisak kako bi se ta politika promijenila – veli Lesar.

Darinku Kosoru drago je što se u sindikalnim redovima HSLS vidi kao alternativa jer “HDZ-ova je vlast bila loša, a ova je katastrofalna”. Na primjedbu da HSLS ima najmanje dodirnih točaka sa sindikalnim stajalištima, Kosor podsjeća da je njegova stranka u zadnjem štrajku podržala Sindikat znanosti i da je u stranci potpuno nova garnitura članova.

– Mi smo socijalnoliberalna, a ne neoliberalna stranka, i prirodna smo poveznica s obzirom na činjenicu da je upravo intelektualna elita iz znanosti, prosvjete, zdravstva i javnih službi bila naše biračko tijelo – navodi Kosor.

Hodogram sindikalnih aktivnosti, koji je jučer podigao prašinu jer kao krajnji cilj navodi prijevremene izbore, nije tajni plan za rušenje Vlade, kaže Ribić, već draft prvog prijedloga koji je sastavio Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata, i taj je prijedlog bio korigiran. Bilo je različitih mišljenja, a o svemu će konzultirati članstvo.

– Ni o čemu tamo navedenom nismo se mogli složiti, osim o prvosvibanjskom prosvjedu. Sljedeći sastanak imamo idući tjedan – kaže jedan od planera sindikalnih akcija, kojima je povod nedavna odluka Vlade o smanjenju plaća u državnim i javnim službama od tri posto, ali stvarni je razlog, ističu, rastakanje socijalne države i pogrešne gospodarske mjere koje ne vode izlasku zemlje iz krize, već produbljuju opće siromaštvo. Siniša Kuhar, autor prvog drafta u kojem se spominje izazivanje slike kaosa i konfuzija u javnoj upravi, objašnjava da ne predlaže ulične nemire, već uspostavu mehanizma smjenjivosti vlasti putem referenduma.

Arsenal mjera

– Motiv nije politički, već da građani mogu, ako treba i usred mandata, reći da više ne žele tu vlast. Na prijevremenim izborima mogu opet isti doći na vlast, ali ako jedni padnu jer lažu, drugačije će se postavljati svi – uvjeren je Kuhar.

Pravo je sindikata boriti se za socijalna prava, slažu se svi političari.

– Arsenal mjera koje njima stoje na raspolaganju jesu i javni prosvjedi, legalno organizirani, premda ja više volim socijalni dijalog – rekao je predsjednik Ivo Josipović i najavio: – Moramo poduzeti sve da kao solidarno društvo probleme građana ublažimo. Izaći ću s nekoliko vrlo preciznih mogućih mjera za raspravu u javnosti: Vladi, sindikatima, oporbi, svima, da razmisle o njima. Za Gordana Marasa je zahtjev za raspisivanje prijevremenih izbora “dosta neuobičajen” te ih upućuje da se obrate Saboru.

– Socijalni će se dijalog nastaviti, problemi se mogu riješiti – poručuje Mirando Mrsić, dok je Željko Jovanović kazao da su korekcijom koeficijenata u korist zaposlenih u školstvu pokazali da im je obrazovanje na prvom mjestu.

>>Milanović: Sindikati neka ruše, ali netko mora biti i normalan

>>Sindikati za masovni prosvjed 1.5.: 'Vlada zemlju pretvara u logore'

Komentara 21

VI
*vigor*
19:17 08.03.2013.

Bravo uredništvo ! Dakle, Ribić ima ministarsku plaću! A koliko on to minuta dnevno radi i koja mu je odgovornost!? Sramotno! A sve na grbači radnika! Sviđa mi se ova njegova ideja s "trećim blokom"! Sjajna prilika za Jurčića! U toj opciji još nije bio! Sve druge je izdašno potrošio! Samo naprijed! Ekipa je prejaka!

Avatar madcap
madcap
21:49 08.03.2013.

Sve treba biti smjenjivo jedino su ovi sindikalni mlatimudani nesmjenjivi. Osijedili su na funkcijama!

OB
-obrisani-
17:27 08.03.2013.

Itekako je potrebna treca opcija, i svi ce glasat za trecu opciju ,SAMO NEKA POTPISU DA MANDAT TRAJE 2 GODINE, i referendum da narod smijeni KRIMINALCE IZ SDP A,HDZ a, HNS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije