Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk na fakultetima

Ribić: Odaziv je iznad očekivanja, negdje čak i 100 postotni

Vilim Ribić
Goran Stanzl/PIXSELL
29.05.2014.
u 16:23

Ako ne štite mlade, najranjivije i starije mogu raspustiti Vladu i povući se jer su u suprotnosti s temeljima socijaldemokratske orijentacije, ocijenio je Nikica Gilić naglašavajući da Vlada štedi na pogrešan način

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem se posljednjih godina često prosvjedovalo, danas je štrajkalo, prema procjeni štrajkaškog odbora, oko 80 posto zaposlenih.

- Knjižnica ne radi, tajništvo ne radi, nema nastave - kazao je predsjednik NO Sindikata znanosti Nikica Gilić. Naglasio je da ova Vlada udara na najslabije - onemogućava zapošljavanje mladih, smanjuje plaću najstarijima i izdvajaju se oni s najnižim primanjima. 

- Ako ne štite mlade, najranjivije i starije mogu raspustiti Vladu i povući se jer su u suprotnosti s temeljima socijaldemokratske orijentacije - ocijenio je Gilić naglašavajući da Vlada štedi na pogrešan način. S nim se slaže i kolega mu s FER-a Tomislav Šikić koji drži da uštede na plaćama zaposlenih u visokom obrazovanju i znanosti neće spasiti državu.

- Ako ne mogu napredovati mladi će otići vani i to je najgore što nam se može dogoditi - kaže Šikić zalažući se da fakultetima ostane novac kojeg zarade surađujući s gospodarstvom. Unatoč velikom odzivu na štrajk, dio profesora je ipak odradio neke obveze prema studentima, primjerice neki su pisali kolokvije. U Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja, koji je štrajk i pokrenuo zbog smanjenja plaća i sustavnih restrikcija u znanosti i visokom obrazovanju, zadovoljni su protokom svoje akcije.

- Odaziv u štrajku na fakultetima i veleučilištima je iznad svih naših očekivanja. Najveći i najpoznatiji fakulteti su u štrajku i nastava se ne održava ili se održava sasvim sporadično a sve druge službe ne rade - kaže Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća NSZ-a, dodajući da je u prvom dijelu dana, dakle za vrijeme glavnine predavanja, zabilježen vrlo visok odaziv. Između 80 i 100 posto nastave se otkazalo na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu i na Učiteljskom fakultetu (po jedan štrajkbreher na svakom), na Arhitekturi u Zg, PMF Split, Filozofski fakultet u Zg, Poljoprivredni Os, Agronomski Zg, Pravni Split, Edukacijski fakultet, Strojarski Zg, Prometni fakultet Zg, Nacionalna i sveučilišna knjižnica ne radi s korisnicima, isto je s Knjižnicom u Rijeci. Na nekim fakultetima odaziv je polovičan, primjerice Veterinarski, Ekonomski, Građevinski Zg, Politologija Zg.

- Vidljivo je da je štrajk veoma dobro uspio. Visokom obrazovanju strana je militarna disciplina, radi se o mislećim ljudima, koji različito razmišljaju pa je ovako visoki odaziv zapravo malo čudo, i slika i prilika općeg nezadovoljstva urušavanjem znanosti i visokog školstva kao vitalne službe za budućnost ove zemlje. Znak je to neslaganja s nerazumnim i nekorisnim smanjivanjem plaća, eksperimentiranjem sa sustavom i nekompetentnošću ekipe koja vodi Ministarstvo - ustvrdio je Ribić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije