Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjera i povijest

RH će, poštujući zakon, priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu

crkva
14.03.2010.
u 17:21

Svatko tko se želi evidentirati kao vjerska zajednica mora kao udruga čekati pet godina i imati najmanje 500 vjernika. U RH postoji 11.400 Hrvata koji su se izjasnili kao pravoslavci.

Država će priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu! Ta vijest nije nimalo proizvoljna, nego proizlazi iz toga što se Hrvatska pravoslavna zajednica registrirala kao udruga i postoje dva puta koja bi je trebala dovesti do priznanja kao HPC-a. Prvi je da kao udruga, prema postojećem Zakonu o vjerskim zajednicama, čeka pet godina i dotad okupi 500 vjernika ili da se na sljedećem popisu stanovništva, koji je već iduće godine, dio pravoslavnih vjernika izjasni kao vjernici pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve.

Elegantan preskok

– Još nismo dobili upit od Hrvatske pravoslavne zajednice, čak i ne znamo jesu li registrirani kao udruga. Pravila su za sve ista, pa svatko tko se želi evidentirati kao vjerska zajednica mora kao udruga čekati pet godina i imati najmanje 500 vjernika – rekao nam je Franjo Dubrović, tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Hrvatske. Hrvatski pravoslavci elegantno mogu preskočiti tu zakonsku normu već sljedeće godine, ako se na popisu stanovništva dio hrvatskih građana izjasni kao pravoslavni vjernici, ali Hrvatske pravoslavne zajednice.

Država, naime, raspolaže brojkama da u Hrvatskoj postoji oko 11.400 stanovnika koji su se po nacionalnosti izjasnili kao Hrvati, a po vjeri su pravoslavci. Pritom se nisu izjasnili ni kao članovi SPC-a niti MPC-a, a ni Crnogorske pravoslavne crkve, Grčke, Rumunjske... Opredijele li se oni kao članovi Hrvatske pravoslavne zajednice, država će ih priznati po automatizmu!

– Nedavno sam vidio da se Srpska pravoslavna crkva sve do 1920. nije nazivala “srpskom” i da toga nije bilo u nazivu, nego da su episkopije nosile imena po mjestima i regijama gdje su osnovane. Jedino je Grčkoj pravoslavnoj crkvi 1830. kralj dao naziv “grčka”, a nakon 1920. nacionalne nazive dobile su i ostale pravoslavne crkve – tumači nam Dubrović.

Leševi, jame, logori


Prošlotjedni prvi javni nastup udruge Hrvatske pravoslavne zajednice izazvao je buru reakcija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa je u subotu episkop dalmatinski Fotije uputio pismo predsjedniku Ivi Josipoviću. On konstatira kako je normalno da u demokratskim društvima niču razne udruge, no da se u slučaju HPZ-a “radi o nečem drugom i ne tako bezazlenom”.

– HPZ u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje utemeljenje i povijesno izvorište ima u Pavelićevoj NDH. Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gde su najvećim delom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vjere ili nacije. Ustaški poglavnik Pavelić, uz okrutne zločine i genocid nad Srbima, Židovima i Romima, 1942. godine formirao je tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, s ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj – piše episkop Fotije, dodajući kako “ova udruga sa sobom ne donosi mir ni prosperitet, već nagovješćuje novu i novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne Hrvatskoj i njenim građanima koji teže ulasku u EU”.

Komentara 577

OB
-obrisani-
18:35 15.03.2010.

cvrčak, a zašto si protiv? Pa dajim 5 ili 10 crkava, pa nek se vjernici sami odluče. Kužiš? Čisto da i mi vidimo koga to u stvari SPC u hrvatskoj zastupa, jer , mnogo su bre glasni u zadnje vreme,e, i nešto se previše petljaju u stvari koje nisu pod ingerencijom Boga, nego kapitala,.

OB
-obrisani-
18:04 14.03.2010.

SPC je izravno odgovorna za masovne pokolje Hrvata i trebala bi šutjeti. Što je s popom Đujićem, što je s Dražom Mihajlovićem, što je s izravnim sudjelovanjem na strani srpskih zločinaca u Domovinskom ratu. Da imaju i trunka ljudskosti ne bi se javljali.

OO
onako_ovlaš
18:14 14.03.2010.

Imajući u vidu povijesnu praksu Srbije da granice svoje države vidi u teritorijalnom preklapanju s jurisdikcijom SPC ovo osnivanje i nije tako loše.S početka to bu malo šlampavo no bu se uhodalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije