Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reducira se povijest

Učit će manje godina, imena, bitaka i detalja

09.01.2015., Zagreb - Prof. dr. sc. Neven Budak, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i voditelj radne grupe Strategije znanosti i obrazovanja. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
04.12.2015.
u 15:30

I dalje će se slijediti kronologija povijesnih događaja, ali će se školsko gradivo nastojati definirati u veće cjeline

Učenje s razumijevanjem, obrada i proučavanje dokumenata i drugih povijesnih izvora, analiza i stvaranje zaključaka, manji broj činjenica, godina i osoba čija će imena trebati upamtiti, učenje o načinu života, običajima i kulturi u starim civilizacijama umjesto pamćenja detalja, primjerice memoriranja vrsta pluga koje su se koristile u dolini Nila u starom Egiptu, samo su neke od promjena koje će doživjeti sadržaj, odnosno program povijesti u osnovnim i srednjim školama. Radna skupina za povijest do sada je obavila najveći dio posla, a kako doznajemo od prof. dr. Nevena Budaka, voditelja reforme obrazovanja, koji je ujedno i član radne skupine, ostalo je još definirati detalje i obraditi razdoblje od Drugog svjetskog rata do danas.

– I dalje će se slijediti kronologija povijesnih događaja, ali će se uvesti tematska obrada gradiva koje će se pokušati definirati u veće cjeline, smanjit će se broj činjenica koje će učenici morati pamtiti, neće biti tako puno imena kao do sada, a Drugi svjetski rat bit će pažljivo obrađen, ali bez učenja svih bitaka koje su se u njemu odigrale – kazao nam je Budak, koji se godinama zalagao za redukciju sadržaja iz povijesti. Značajno bi se trebao promijeniti i sadržaj i način poučavanja povijesti u srednjim školama i gimnazijama. Srednjoškolci neće ponavljati ono što su naučili u osnovnoj školi kao što je to sada slučaj.

– U srednjim školama bit će potpuno tematski pristup, odnosno profesori će dobiti popis nekoliko tema između kojih će s učenicima odabrati one koje žele obraditi. Po polugodištu će to najvjerojatnije biti jedna tema u koju će se dublje ući. Osim što će im se ponuditi lista izbornih tema, nastavnicima će se ostaviti sloboda da sami izaberu određenu temu koju će sami osmisliti, proučiti i obraditi s učenicima – kaže Budak.

>> Ukida se opći uspjeh, prva dva razreda osnovnih škola bez brojčanih ocjena

>> Boris Jokić: Prva generacija devetogodišnje škole već za četiri do pet godina

Komentara 14

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
15:58 04.12.2015.

Dal će se igdje spominjati oluja, samo pitam ?

LU
Luka1710
16:56 04.12.2015.

Pohvalna reforma, ali kada ćemo saznati za reformu matematike? Mislim da mnogima nisu u životu potrebni limesi, derivacije jer neki maturanti ne znaju izračunati postotke, a ne da znaju još i ovo.

Avatar juricamesko
juricamesko
18:34 04.12.2015.

prof.Budak hoće te li u dijelu od Drugog svjetskog rata do danas obraditi teme kao što su Bleiburg,Križni put, stotine Hudih jama, partizansku otimačinu i pljačku privatne imovine, Goli otok, hrvatsko proljeće i Domovinski rat. ili je to mnogo materijala,ljudi i događaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije