Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologija vrijedna 1,9 milijuna kuna

Treći u svijetu: Rebro spremno za prvu transplantaciju nekucajućeg srca

Merkur operacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
17.05.2015.
u 10:30

Za tehnologiju uskoro dostupnu u Zagrebu, vrijednu 1,9 milijuna kuna, potporu je dalo i Ministarstvo zdravlja

Transplantacija srca koje je prestalo kucati prvi je put napravljena lani u Australiji, nedavno su takav revolucionaran pothvat učinili britanski kirurzi, a iduća zemlja u kojoj se uskoro može očekivati isti medicinski zahvat jest Hrvatska.

“Peta dimenzija”

Liječnica KBC-a Zagreb dr. Jasna Brezak educirana je za korištenje uređaja i tehnike OCS (Organ Care System) koji omogućuje da srce bude izvan tijela dulje vremena te se potom, da se tako izrazimo, oživi i transplantira u pacijenta. Tehnologija je to koju dr. Brezak naziva “petom dimenzijom” i za koju svjetske procjene govore da će povećati broj transplantacija srca za 25 posto. Dosad je maksimalno vrijeme hladne ishemije srca, odnosno vrijeme od njegove eksplantacije do ugradnje bilo četiri sata. Praksa će pokazati koliko će novom tehnologijom to vrijeme biti produljeno, a za svako eksplantirano srce, pa tako i ono koje ne kuca, liječnici najprije moraju utvrditi je li pogodno za presađivanje.

Srce zapne i na carini

– Svakim dodatnim satom smrtnost primatelja povećava se za 20 posto. Četiri sata vrlo su kratko vrijeme, pogotovo ako znamo da je Hrvatska u sustavu Eurotransplanta i da je naše područje teritorij svih članica (Njemačka, Austrija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Slovenija, Mađarska i Hrvatska te Crna Gora prema sporazumu s Hrvatskom). U praksi to znači da u četiri sata moramo stići od neke donorske bolnice na sjeveru Europe, koja nije uvijek uz aerodrom, na zagrebački aerodrom, autom od zračne luke do KBC-a Zagreb – opisuje dr. Brezak dodajući da ponekad eksplantacijski tim zadrži i carinska služba zbog provjere iako je u transportnoj kutiji pohranjeno srce.

Nova tehnologija omogućuje da se vrijeme do transplantacije produlji jer se tijekom transporta nekucajuće srce, kako su to opisali britanski mediji, “restarta”, imitira se cirkulacija, organ se oksigenira i prima sve nutrijente. Takvo je srce prvi put ugrađeno u V. Britaniji u ožujku, nakon što je donoru eksplantirano srce koje je otkazalo. Uz pomoć uređaja OCS nekucajuće srce ponovno je pokrenuto i transplantacija je uspješno obavljena.

Velika je to vijest za pacijente na listi čekanja za srce na kojoj će, kako najavljuje dr. Brezak, sada biti više raspoloživih organa. Tehnologija je to vrijedna 1,9 milijuna kuna, a za nju je Rebru potporu dalo i Ministarstvo zdravlja, ističe ova liječnica

>> Klinike ortopedije i dermatologije preselile se sa Šalate na Rebro

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar mariosweden
mariosweden
10:58 17.05.2015.

Sve u superlativima a politicari i drugi mocnici se redovito lijece i operiraju u zapadnim zemljama.

DU
Deleted user
13:41 17.05.2015.

Kad usporedim svoj dobiveni termin u travnju 2016., za postupak koji košta 9.000 kuna, radujem se da u našem zdravstvu postoji 2 miliona kuna za operaciju + 500.000 do1.000.000 kuna godišnje za lijekove i pregleda takvog pacijenta,a sve samo zatoo da bi Hrvatska bila, zamislite treća, odmah iza Australije i Velike Britanje. U zemljama gdje se takve operacije rade na teret pacijenta i njegova osiguranja, a ne na zajednički teret svih osiguranika kao u Hrvatskoj. Čestitam ministru Vargi na takvom racionalnom korištenju tuđeg novca.

AN
anticenzura
12:02 17.05.2015.

Ovi se mjere sa svjetskim prvacima u tehnologiji i kirurgiji, a zena veli nekidan na fejsu kad je pozvala hitnu, da su joj rekli da ponese peskire, wc papir i jos nesto, posto u bolnici nema. Ovo me podsjeca na mojoj babu kad je kupila ves masinu u bivsoj YU, a nije imala vodu u kuci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije