Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LALOVAC U ROVINJU

'Porezni USKOK nadzirat će velike igrače i sumnjive velike prevare'

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.07.2014.
u 13:43

Sustav u kojem 250 tisuća državnih i javnih službenika troši 31 milijardu kuna, a milijun i 200 tisuća umirovljenika 36 milijardi kuna realno nije dugoročno održiv, rekao je ministar financija

Za boravka u Rovinju, gdje je s državnim tajnikom u Ministarstvu financija Slobodne države Bavarske Johannesom Hintersbergerom potpisao Sporazum o pojačanoj suradnji između Hrvatske i bavarske porezne uprave, ministar financija Boris Lalovac govorio je i o najaktualnijim pitanjima hrvatskih financija. Sa 30. lipnjem deficit državnog proračuna je 8,8 milijardi kuna, a, gledajući na godišnjoj razini, planiran je deficit nešto manji od 13 milijardi kuna. S obzirom na manjak na prihodovnoj strani, prvenstveno od PDV-a, u listopadu se ide na rebalans potvrdio je danas u Rovinju ministar financija Boris Lalovac dodajući da ćemo se pokušati održati na 4,3 do 4,6 BDP-a. Ministar vjeruje da će u dogovoru sa svim ministrima, a ti razgovori, ponovio je "neće biti laki", uspjeti uštedjeti.

Ciljevi su jasni, Vlada je jasno prezentirala mjere Europskoj komisiji i toga se i ministri u najboljoj vjeri moraju držati rekao je Lalovac. Vjeruje da će se i zdravstveni sustav, koji je država u dvije godine sanirala s milijardu eura, uspjeti racionalizirati. I u plaćama državnih i javnih službenika mora se napraviti racionalizacija, no, rekao je Lalovac, liječnike, profesore koji profesionalno rade svoj posao treba platiti.

Sustav u kojem 250 tisuća državnih i javnih službenika troši 31 milijardu kuna, a milijun i 200 tisuća umirovljenika 36 milijardi kuna realno nije dugoročno održiv, rekao je ministar financija. O izmjenama stopa poreza na dohodak vrlo brzo će se, obećao je Lalovac, znati više, a cilj je rasterećenja rada. O najavama da Hrvatska ujesen, uz rebalans proračuna, ide i u novo zaduženje od milijardu i pol eura, ministar zasad nije želio govoriti. Dodao je da u Hrvatskoj ima novca, ali je slabo plasiran u gospodarstvo i da situaciju koju sada imamo, da je najbolji klijent bankama država, treba mijenjati.

Foto: Duško Marišić/PIXSELL

Projekt fiskalizacije, pokazuju se to posebno kod ugostitelja i trgovaca, učinkovit je, u šest je mjeseci izdan veći broj računa nego lani, a ministar Lalovac najavio je da poreznici nastavljaju s nadzorima još većim intenzitetom pri čemu se neće kažnjavati oni koji imaju višak od dvije-tri kune, nego oni koji račune ne izdaju.

Pozvao je građane da i dalje sudjeluju u suzbijanju sive ekonomije i najavio nastavak kampanje i nagradnu igru "Bez računa se ne računa" u kojoj je nagradni fond čak pola milijuna kuna. Ministar se pohvalio i da je hrvatski projekt fiskalizacije jedan od najuspješnijih u EU i za njegovo preuzimanje zainteresirane su Češka i Mađarska.

U Ministarstvu financija, potvrdio je danas ministar Boris Lalovac, formirat će se porezni USKOK, specijalni centralizirani Ured za suzbijanje poreznih utaja koji će nadzirati, kako je ministar rekao, velike igrače i sumnjive velike prevare. U tom će uredu raditi najbolji ljudi, bit će centralno mjesto kamo će se slijevati i razmjenjivati informacije, surađivat će s DORH-om i drugim institucijama, a iako u Hrvatskoj postoji mehanizam nadzora prihoda i imovine pojedinaca, odnosno kontrola razmjera između zarade i imovine koju posjeduju, odlučeno je da nadzor velikih bude centraliziran, kako bi se izbjegao utjecaj lokalnih moćnika na domaće poreznike. Takve urede, rekao je Lalovac, imaju i druge europske zemlje i pokazali su se izuzetno učinkovitima, osobito kad je riječ o međusobnoj suradnji ureda iz više zemalja.

>>Nakon slučajeva Cetinski i Lovrić-Merzel: Uvodi se porezni USKOK

>>Lalovac: Turistička sezona je podbacila, najesen slijedi rebalans proračuna

>>Vlada će uvesti poreze na štednju i nekretnine!

Komentara 23

HR
Hrvatska3014
14:11 31.07.2014.

Jutros je prijavljena SDP gradonačelnica Siska. Deset miliona kuna, a nigdje vijesti o tome!?

LA
lanemoje
14:09 31.07.2014.

Koju maglu ovaj lik tu nama prodaje godinu dana pred izbore? Treba tebe i tvoje sdp-ovce nadzirati i kazneno goniti zbog rupetine od 20 milijardi kn u proračunu!

HR
Hrvatska3014
14:17 31.07.2014.

Danas u 09h, održana je konferencija za novinare u Sisku, gdje su dostavljeni dokumenti koji dokazuju umješanost Sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček u malverzacije sa udrugom svojih drugova u posao demontiranja pruge. Gradonačelnica je svojim dečkima utrla put do poslaa vrijednosti preko deset miliona kuna, a ovi su donijeli dokumente koji to dokazuju. Tko odgovara, ako neće gradonačelnica? Dorh? Bili su novinari VL, pa neka oni kažu što se dogodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije