navigacija Hrvatska 127
POTVRĐENO

Ravnateljstvo policije: Temeljem naloga državnog odvjetništva provodimo izvide u Agrokoru

Na novinarsko pitanje može li se dogoditi da Petrovljeva prijava godinama "u ladici" čeka na rješavanje što je čest slučaj u hrvatskom pravosuđu Šprlje je kazao kako se nada da se to neće dogoditi.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ravnateljstvo policije potvrdilo je u četvrtak poslijepodne da policija temeljem naloga državnog odvjetništva "provodi izvide" u Agrokoru.

Temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu policija provodi izvide, no zbog zakonskih odredbi o tajnosti izvida ne možemo dati više informacija, kazali su u Ravnateljstvu policije.

Neslužbeno se doznaje da se izvidi posljedica kaznene prijave koju je, "kao građanin", podnio predsjednik Sabora Božo Petrov.

O podnošenju prijave Državnom odvjetništvu protiv vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića Petrov je izvijestio prošlog tjedna nakon sastanka u Vladi. Kazao je da je prijavu temeljio "na onome što se dalo čuti iz medija".

"Ono što je izišlo u medijima, pobuđuje sumnje. Ako je gospodin Todorić čist, on će to dokazati. Neka institucije odrade svoj posao", rekao je Petrov.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje prokomentirao je dan kasnije da su svi koji imaju saznanja o nekom kaznenom djelu to dužni prijaviti, bez obzira je li riječ o običnom građaninu, ministru ili predsjedniku Sabora.

Na novinarsko pitanje može li se dogoditi da Petrovljeva prijava godinama "u ladici" čeka na rješavanje što je čest slučaj u hrvatskom pravosuđu Šprlje je kazao kako se nada da se to neće dogoditi.

>> Banke spremne financirati Agrokor pod uvjetima "lex Agrokora"

>> U Saboru nakon višesatne rasprave izglasan lex Agrokor

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (6 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

23
Registracija
 • stimo stimo

  06.04.2017 u 16:26h

  da ste tako bili brzi za HAVC povjerovao bi vam ovako corak
  11 85% 2
 • stefj stefj

  06.04.2017 u 16:26h

  Petrov je napravio izrazito populistički potez bez nekog smisla. A policija ionako istražuje u ovakvim slučajevima kada postoji sumnja u neki privredni kriminal... Koliko vidim iz natpisa, Agrokor može biti jedino optužen za krivotvorenje izvješća i nesavjesno poslovanje. Ovo drugo je gotovo nemoguće dokazati, dok bi prvo trebalo biti jednostavno... Sad, da li će Todorić nastradati? Pitanje tko je potpisivao sve papire, ima tu hrpa direktora. No, tako su govorili i za Sanadera da neće nikad u zatvor, no onda su mu Jadranka i Mesić smjestili. Sve bi prošlo ispod radara da se nije htio vratiti u politiku... Tko zna, možda će tako politika smjestiti i Todoriću ako se neće htjeti maknuti...
  8 89% 1
 • fuk-po fuk-po

  06.04.2017 u 16:50h

  Evo, da ja, kao "obični građanin", na temelju medijskih natpisa podnesem prijavu protiv Mosta, Grizlija i Braunbergera, bi li ovako ekspresno došlo do akcije DORH-a?
  7 100% 0
 • rpzagreb rpzagreb

  06.04.2017 u 21:53h

  Ne vidim niti jedan razlog zbog čega bi Agrokor ili bilo koja njigova firma trebali biti zaštićeni od takvih istraga. Radili su godinamaizvan svih kontrola a rezultat je postojeća situacija.
  0 0% 0
 • NenadNikolicZagreb NenadNikolicZagreb

  06.04.2017 u 18:40h

  Imati će istražni organi puno posla. Pitanje je tko će sve pomagati u zataškavanju. I sada se vidi zašto je HDZ tražio da arhivi nakon 1990 godine ostanu zatvoreni za hrvatsku javnost a da se otvore samo oni do 1990. Jer Todorić je središnji sudionik hrvatske pretvorbe devedesetih. Ali krenulo je već s rastakanjem Agrokora na netransparentan način u organizaciji samog Todorića. Dijelove firme već prepisuje recimo na "skrbničke račune", a danas smo saznali i za otok koji je upravo prepisao van Agrokora zajedno s cijelom firmom Grafoplast. Grafoplast je nekada bila firma četvorice vlasnika iz Rogoznice i Kopače koja je u pretvorbi kupila predivnu nekretninu i zastarjelu tiskaru u Preradovićevoj ulici 21 u centru Zagreba. To je nekada bila kultna tiskara IBG -Tiskara Zagreb u kojoj su se tiskali u olovu i beogradska Borba na latinici i istovremeno Glas koncila i Polet i Informator, brojne knjige i brošure, časopisi, svašta ... Ekipa iz Grafoplasta je to zgrabila i krenula u posao koji nisu do kraja dobro poznavali. Imali su neočekivanu podršku, dijelom i političku a dijelom i od ljubitelja slatkog života, dobre hrane i vina koji su se okupljali u njihovoj "konobi" usred Zagreba, zatvorenog tipa i bez naplate usluga. Tamo su dolazili političari, civilni i vojni dužnosnici, novokomponirani tajkuni, "manekenke" i estradne početnice. Da ne duljim, vlasnici Grafoplasta su se posvađali i podijelili firmu. Svojim vezama u općini Primošten (tada je Rogoznica bila dijelom te općine) a i u korupciji ogrezlom Ministarstvu obrane ishodovali su da će vojni objekti na Smokvici biti njima dati na upravljanje bez naknade i to prvo "donacijom" vojnog objekta općini Primošten a zatim besplatnim najmom na 30 godina Općine Primošten Grafoplastu. Todorić je kasnije uspješno došao do tog otoka - pomorskog dobra, gdje su sve radnje od početka bile koruptivne. Todorićevi zaštitari su proganjali sve one koji bi se gumenjacima iskrcali na nekoj plaži tog otoka. Bilo bi zgodno policijski ispitati kako se to može u Hrvatskoj doći do otoka u vlasništvu Hrvatske vojske, treba li ikome platiti pomorsko dobro koje se koristi, ima li ikakvog poreza kada cijeli otok prelazi iz ruke u ruku, može li se s vlasništvom hrvatske vojske trgovati među firmama, hoće li to prodati na kraju Rusima za njihove potrebe kontrole Jadrana i NATO-a kako bi se umanjio dug ruskim državnim bankama?
  1 100% 0
 • __MAX__ __MAX__

  06.04.2017 u 17:50h

  Uzimao kredite a izvlacio dividende i uz to izdavao mjenice uz pomoc HNB. Pametnom dosta. Policija i USKOK imaju ciste dokaze o lancu korupcije i samo trebaju procesljati knjige i racune. Amaterski posao za bilo koju Policiju u svijetu.
  2 100% 0
Pregledaj sve komentare
Pogledajte još
Policija
Pojačana policijska kontrola

Ovog vikenda alkotest za sve zaustavljene vozače